Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Νεολιθικός οικισμός στην Καστοριά
Νεολιθικός οικισμός στην Καστοριά PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 06 Οκτώβριος 2005 00:00
Οι ανακαλύψεις στην Αυγή της Καστοριάς, κοντά στην Αγία Τριάδα, είναι σίγουρα σπάνιες. Σε μια τοποθεσία 1.200 τετρ. μέτρων ανακαλύφθηκε νεολιθικός οικισμός 7.500 χρόνων. Σπάνια μικροσκοπικά δοχεία διαστάσεων ενός δαχτυλιδιού, εννέα σφραγίδες, είκοσι ειδώλια ανθρώπινης και  μορφής ζώων, δύο φλάουτα οστέινα, περίαπτα από όστρεα, ήλεκτρο και μαλαχίτη, λίθινα εργαλεία είναι λίγα από τα ανακαλυφθέντα δείγματα. Πρόκειται για ένα πραγματικό ιστορικό αρχείο της Νεολιθικής Εποχής. Η τοποθεσία προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις κοινωνικές σχέσεις της εποχής, πως είχαν δομηθεί οι εγκαταστάσεις και οι καλλιέργειες.
Μια ομάδα ειδικών έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να ανακαλύψουν τα ήθη και τα έθιμα της Νεολιθικής Αυγής. "Τα 1.200 τετρ. μέτρα της περιοχής έφεραν στο φως υπολείμματα άριστα διατηρημένων κατασκευών που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε στοιχεία όπως τις διαστάσεις, τη χρήση των οικοδομών και των ελεύθερων χώρων".
Οι ανασκαφείς ανακάλυψαν τμήματα ενός επίπεδου εδάφους με λίθινες κατασκευές (θεμέλια και ανωδομές) σε τουλάχιστον τέσσερα κτίρια διαστάσεων 80 τετρ. μέτρων.
Πάσσαλοι διαφόρων σχημάτων - τοποθετημένοι σε ζεύγη καθέτως ή διαγωνίως, μπηγμένοι κατευθείαν στο έδαφος ή σε τρύπες διαμέτρου 50 εκ. αποκάλυψαν τις τεχνικές κατασκευής. Οι τοποθετημένοι πάσσαλοι συνδέονταν μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα διαγώνιο ξύλινο σκελετό ο οποίος καλυπτόταν με άχυρα αποτελούσε τον τοίχο ο οποίος στη συνέχεια καλυπτόταν με άργυλο. Οι κατασκευές στην Αυγή είχαν αποθήκες και πιθανώς επιπλέον όροφο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν δίκτυα ανταλλαγών για την εξεύρεση των πρώτων υλών και των προϊόντων ξενικής προέλευσης όπως τεμάχια ήλεκτρου, όστρεα τύπου Spondylus gaederopus. Οι εννέα κεραμικές σφραγίδες, μικρές και μεγάλες, είναι πραγματικά ωραίες και έχουν διάφορα γραμμικά σχέδια στην επιφάνεια.
LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.