Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Κλασσικά ευρήματα στη Βούλα
Κλασσικά ευρήματα στη Βούλα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 10 Μάρτιος 2007 00:00

Μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, που χρονολογείται στους κλασικούς χρόνους (5ος - 4ος) αποκαλύφθηκε στο οικόπεδο ιδιοκτησίας των ΑΦΩΝ Σκλαβενίτη εκτάσεως 5,5 στρεμμάτων στη Βούλα.

Ο σύγχρονος δήμος ταυτίζεται με τον αρχαίο Δήμο των Αιξωνίδων Αλών, έναν από τους μεγαλύτερους της Αρχαίας Αθήνας που έδινε βουλευτές και έχει θρησκευτικό κέντρο το Ιερό του Απόλλωνος Ζωστήρος, στον Λαιμό της Βουλιαγμένης.

Στα χρόνια της μεταρρύθμισης του Κλεισθένη (τέλη του 6ου αι.) τοποθετείται η οικιστική οργάνωση, ενώ η οργάνωση των οικισμών τον 5ο αι. Είναι ένα πολύ μεγάλο συγκρότημα που καταλαμβάνει έκταση 1.500 τ.μ. γεγονός πρωτοφανές, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα της περιοχής, παρόλο που ο αρχαίος δήμος περιλαμβάνει αναπτυγμένα οικιστικά σύνολα σε αντίθεση με άλλους εκτός άστεως δήμους. Το κύριο συγκρότημα έχει τετράγωνη κάτοψη πλευράς 25 μ. και αναπτύσσεται γύρω από ένα αίθριο με λαξευμένη κυκλική δεξαμενή στον φυσικό βράχο. Γύρω από το αίθριο αποκαλύφθηκαν 12 δωμάτια και ένα με διμερή κάτοψη, που ταυτίζεται με μικρό αγροτικό ιερό. Αλλα ευρήματα είναι νομίσματα, κεραμικά, υφαντικά βαρίδια, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εγκατάσταση δημόσιου χαρακτήρα. Ισως είναι η αγορά του Δήμου των Αιξωνίδων Αλών.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.