Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Ευρήματα στη Βουλιαγμένη και Βούλα
Ευρήματα στη Βουλιαγμένη και Βούλα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 08 Απρίλιος 2009 12:48

Οι τελευταίες ανασκαφές εντός της έκτασης του ξενοδοχείου «Αστήρ Παλλάς» έφεραν στο φως νεολιθικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και στα έργα εγκατάστασης του αγωγού φυσικού αερίου στα όρια Βούλας-Γλυφάδας βρέθηκαν μεγαλοπρεπείς τάφοι των Μυκηναϊκών και Γεωμετρικών χρόνων.

«Η μεγάλη σε έκταση αυτή περιοχή των Αλαιέων που περιλαμβάνει τους σημερινούς Δήμους Βούλας-Βουλιαγμένης, στην αρχαιότητα ήταν κατοικημένη ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους» μας εξηγεί ο αρχαιολόγος της ΚΣτ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γιάννος Κουράγιος.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης από το τέλος της Νεολιθικής περιόδου, την 3η χιλιετία π.Χ., και την Πρωτοελλαδική περίοδο. Ο αείμνηστος αρχαιολόγος Δ. Θεοχάρης είχε διαπιστώσει στο ακρωτήριο Πούντα την ύπαρξη νεολιθικού οικισμού, ενώ γνωστά είναι από παλιά και τα προϊστορικά κατάλοιπα απέναντι από την ακτή του ναυτικού ομίλου Βούλας στη νησίδα Κατραμόνησο ή Υδρούσα, όπου υπάρχουν ακόμη ορατές αρχαιότητες. Ίχνη κατοίκησης της Ύστερης Νεολιθικής εποχής έχουν επίσης εντοπιστεί στον λόφο, στη χερσόνησο Καβούρι.

Σκάβοντας τελευταία οι αρχαιολόγοι της ΚΣτ' ΕΠΚΑ με αφορμή την ανακαίνιση των καμπανών και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ξενοδοχείου «Αστήρ Παλλάς» στον πευκόφυτο λόφο των Μουσών, είχαν την τύχη να βρουν ανάμεσα στις ρίζες των πεύκων προϊστορικά οικιστικά λείψανα. Η θέση δεν είναι τυχαία. Πρέπει να ήταν στρατηγικής σημασίας, γιατί από εκεί έχεις απεριόριστη ορατότητα στους δύο κόλπους του Λαιμού Βουλιαγμένης. Άνοιξαν 24 τετράγωνα σκάμματα 5μ. x 5 μ. το καθένα και βρήκαν τέσσερις τοίχους που σώζονται σε μήκος 9 μ. έκαστος, εκτεταμένες λιθορριπές, ίχνη πυρών και λατομεύσεις φυσικών βράχων. Όσο για τα κινητά ευρήματα υπήρχαν λίθινα εργαλεία, λεπίδες, φαλλόσχημα αντικείμενα, σχηματοποιημένα ειδώλια, μικροί πελέκεις κ.ά. Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν και μεταγενέστερα λείψανα Κλασικών και Ελληνιστικών χρόνων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής. Η προϊστορική ανασκαφή δυστυχώς διεκόπη ελλείψει χρηματοδότησης.

Οι περιηγητές του 19ου αιώνα, που αγαπούσαν τις βόλτες στις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά και πανέμορφες αυτές περιοχές, είχαν διαπιστώσει ανατολικά της Πούντας, στην Αλυκή ή Νησί (ονομαζόταν έτσι από τις φυσικές αλυκές), την ύπαρξη ενός μυκηναϊκού νεκροταφείου. Το νεκροταφείο αυτό ήταν πλουσιότατο. Πολλοί τάφοι συλήθηκαν γύρω στο 1880 και τα ευρήματά τους πουλήθηκαν σε ξένα μουσεία. Το 1919 εντοπίστηκαν από τον Αντ. Κεραμόπουλο 50 συλημένοι θαλαμοειδείς τάφοι και το 1953 ο Ι. Παπαδημητρίου έσκαψε 12 ασύλητους τάφους λαξευμένους στο φυσικό βράχο γεμάτους πήλινα ειδώλια, αγγεία, κύλικες, αμφορείς, πρόχους, πυξίδες κ.λπ.

Σήμερα το νεκροταφείο αυτό τοποθετείται, σύμφωνα με τον κ. Κουράγιο, ΝΑ της πλατείας Κρήτης, στα σύνορα Γλυφάδας-Βούλας. Ο οικισμός αυτής της νεκρόπολης δεν έχει εντοπιστεί παρά την έντονη οικοδομική δραστηριότητα της περιοχής. Πριν από 2-3 εβδομάδες, στην προέκταση της οδού Πρίγκιπος Πέτρου, στην οδό Καποδιστρίου 3, κατά τις εργασίες εγκατάστασης του αγωγού φυσικού αερίου, που παρακολουθούνται από την αρχαιολόγο Κατερίνα Κυλίτη, βρέθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος γεωμετρικών χρόνων.

Ο τάφος αυτός ήταν κατασκευασμένος από μεγάλες σχιστόπλακες και μία από αυτές είχε πέσει στο εσωτερικό του τάφου αφήνοντας όμως ακέραια τα έξι αγγεία (σκύφοι, πρόχοι) πρωτογεωμετρικής περιόδου που περιείχε. Από τα αγγεία αυτά ξεχωρίζει ένας σκύφος με διακόσμηση οκτώσχημης ασπίδας, δηλαδή ενός αμυντικού όπλου των μυκηναϊκών χρόνων, δείχνοντας πως ήταν ακόμη ζωντανή η παράδοση των προηγούμενων ηρωικών χρόνων.

Στα έργα του φυσικού αερίου βρέθηκε επίσης και δεύτερος -αυτός συλημένος- τάφος στην οδό Ι. Μεταξά στη Βούλα. Ο τάφος αυτός είναι μαρμάρινος, κιβωτιόσχημος και ασυνήθιστα μεγάλος (2,50 x 1,20 μ.) ύψους σχεδόν 1 μέτρου.

Στα έργα για τις γραμμές του τραμ μεταξύ Γλυφάδας-Βούλας, οι αρχαιολόγοι βρήκαν δύο τμήματα αρχαίου δρόμου. Το πρώτο μεταξύ της εισόδου του ΠΙΚΠΑ και του πάρκινγκ της παραλίας και το δεύτερο λίγο πιο κάτω. Κι επειδή οι περιοχές αυτές γεμίζουν τα τελευταία χρόνια από καινούργιους κατοίκους που εγκαθίστανται από άλλες περιοχές, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνο η Ακρόπολη που απαιτεί το σεβασμό μας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.