Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Χριστιανικό ψηφιδωτό στην Παλαιόπολη της Άνδρου
Χριστιανικό ψηφιδωτό στην Παλαιόπολη της Άνδρου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Κυριακή, 04 Οκτώβριος 2009 18:06
Ο Ευφρόσυνος και η Μαρία ήταν δύο ευσεβείς Χριστιανοί, που τον 5ο αιώνα μ.Χ. έχτισαν μία τρίκλιτη Βασιλική στην Παλαιόπολη της Άνδρου.

Τα ονόματά τους ήταν γραμμένα πάνω στο ψηφιδωτό δάπεδο, που εντοπίστηκε στο κεντρικό κλίτος του ναού. Το ωραίο αυτό ψηφιδωτό ήταν το σημαντικό εύρημα της φετινής ανασκαφικής έρευνας της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λυδίας Παλαιοκρασσά, στο μνημείο.

Η Βασιλική της Παλαιόπολης είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα μεγάλων διαστάσεων, που σώζεται σε καλή κατάσταση και σε σημαντικό ύψος (έως 3 μέτρα). Φαίνεται πως είχε μεγάλο αίθριο, αφού σε απόσταση 30 μ. από τα κατάλοιπα του κτιρίου βρέθηκε τμήμα πεσσοστοιχίας. Η ανασκαφέας πιστεύει πως το μήκος του συγκροτήματος πρέπει να ήταν 50-60 μέτρα. Συνεπώς, επρόκειτο για ένα επιβλητικό οικοδόμημα με πλούσια διακόσμηση, όπως αποδεικνύουν τα φετινά ευρήματα. Βρέθηκαν τμήματα του γλυπτού διακόσμου του ναού, όπως των θωρακίων του άμβωνα, στολισμένων με φυτικό κόσμημα, των πεσσών και των θωρακίων του Πρεσβυτερίου κ.ά.

Η ανασκαφή συνεχίστηκε και έξω από τον ναό, όπου αποκαλύπτεται σιγά σιγά μια στοά, μπροστά από την οποία περνούσε πλακόστρωτος δρόμος. Σε εκείνη την περιοχή βρέθηκαν τμήματα μαρμάρινων αγαλμάτων και βάθρα μνημείων. Από τις επιγραφές που φέρουν κάποια από αυτά τα βάθρα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, φαίνεται πως τιμώνται ευεργέτες της πόλη. Αναφέρονται και ονόματα εφήβων.

Η ανασκαφή της Παλαιόπολης ξεκίνησε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην αποκάλυψη της αρχαίας πόλης στα δυτικά παράλια του νησιού, που αποτέλεσε για μια ολόκληρη χιλιετία (ως τον 7ο αι. μ.Χ.) την πρωτεύουσα του νησιού. Από ό,τι έχει δείξει η παράλληλη έρευνα στο αρχαίο λιμάνι, η αγορά της πόλης αναπτύχθηκε μαζί μ' αυτό. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μνημειακά δημόσια κτίρια. Συγκεκριμένα, σε δύο άνδηρα έχουν βρεθεί δύο στοές, η μία δωρικού ρυθμού, ένα κτίριο με περίστυλη αυλή εσωτερικά και μνημειακό τετράστυλο πρόπυλο και τμήματα τριών πλακόστρωτων δρόμων 3ου-2ου αι. π.Χ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.