Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Θορικός PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 19:20
Οι ανασκαφές στον Θορικό της νότιας Αττικής έδειξαν ότι, ήδη στον 9ο αι., κατεργάζονταν το ασήμι από τα γειτονικά μεταλλεία του Λαυρίου. Ήρθε στο φως ένας μεγάλος χώρος (8Χ6 μ.), εφοδιασμένος με τους συνήθεις κτιστούς λίθινους πάγκους και πολλές λεκάνες λαξευμένες στο δάπεδο. Σε δύο από αυτές βρέθηκε μια ουσία γνωστή ως λιθάργυρος, δηλαδή το υπόλειμμα του μολύβδου που κατακαθόταν, αφού με κυπέλλωση είχε εξαχθεί το ασήμι από το μετάλλευμα. Το δωμάτιο αυτό χρησιμοποιήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο τμήμα της κεραμικής που βρέθηκε σ' αυτό ανήκει στα μέσα του 9ου αι. Μερικά αγγεία με αρκετά επαρχιακό πρωτογεωμετρικό χαρακτήρα δεν πρέπει να είναι πολύ (ή ίσως και καθόλου) πρωιμότερα. Η θέση εγκαταλείφθηκε, προφανώς μετά από κάποια κατολίσθηση από τη βραχώδη ακρόπολη στο Βελατούρι. Το terminus ante quem για το γεγονός αυτό μας το δίνει μία ταφή καύσης περί το 825-800 π.Χ., που βρέθηκε σε μια αυλή έξω από το δωμάτιο και διαπερνά το στρώμα κατοίκησης.

Την ίδια ακριβώς περίοδο μ ε τις πλούσιες ταφές στην Αθήνα, συναντάμε στον Θορικό μια σημαντική πηγή πλούτου, την οποία οι κάτοικοί του εκμεταλλεύτηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα. Θα μ πορούσε να αναρωτηθεί κανείς αν υπάρχει κάποια σχέση: μήπως οι Αθηναίοι άριστοι των μέσων του 9ου αι. πλούτιζαν από το εμπόριο του ασημιού του Θορικού, ανταλλάσσοντάς το με χρυσό και άλλα πολυτελή αντικείμενα;

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 8 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.