Κρήτη (ΜΓ ΙΙ) |
![]() |
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator |
Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 19:40 |
![]() Αυτήν την εποχή χρησιμοποιούνται πολύ δύο ακόμη νεκροταφεία. Το πρώτο είναι μια ομάδα θαλαμωτών τάφων, πιθανώς μινωικών σε δεύτερη χρήση, κατά μήκος της ακτής της Κεφάλας, ανατολικά του ποταμού Καίρατου (οι πρώτες ταφές γύρω στο 900 π.Χ.). Το άλλο βρίσκεται στον Τεκέ (1,5 χλμ βόρεια της Κεντρικής Κνωσσού), στο οποίο βρέθηκε θαλαμωτός τάφος με πολύ καλά "πρώιμα γεωμετρικά" αγγεία. Ένας άλλος ξαναχρησιμοποιημένος μινωικός θόλος έδωσε μια εκπληκτική συλλογή κοσμημάτων, που είναι υα σημαντικότερα κρητικά ευρήματα της περιόδου.
Φαίνεται λοιπόν πως η κνωσσιακή τέχνη στο δεύτερο μισό του 9ου αι. αναζωογονήθηκε από μια συντεχνία κοσμηματοτεχνιτών, οι οποίοι μετανάστευσαν από την Ανατολή και επανέφεραν την κοκκιδωτή, συρματερή και ένθετη, τεχνική, μαζί με ένα σύνολο καμπυλόγραμμων μοτίβων που βοήθησαν στο ξεκίνημα του πρωτογεωμετρικού Β ρυθμού της κεραμική. Μετά το 800 π.Χ., οι κεραμείς προχώρησαν γρήγορα στα ίδια γεωμετρικά εκείνα κοσμήματα που προτιμούν και τα άλλα ελληνικά κέντρα της εποχής. Αντίθετα, η μεταλλοτεχνία δεν εξελληνίστηκε τόσο γρήγορα. Μέσα σε έναν πίθο από το τάφο 578 της Φορτέτσας, βρέθηκε κόσμημα από φύλλο χρυσού, με παράσταση αντιμαχόμενων λιονταριών, που αποτελούν διασκευή εκείνων του διαδήματος του Τεκέ, μόνο που τώρα περιβάλλονται από γεωμετρικές τεθλασμένες και ιχθυάκανθες, αντί για την ανατολίτικη συνεχή σπείρα. Την ίδια εποχή χρονολογούνται και δύο χάλκινα ανάγλυφα, κατασκευασμένα στο ίδιο κνωσσιακό εργαστήριο. Η φαρέτρα αρ. 1569 της Φορτέτσας έχει σειρές από όμοιες σφίγγες, που εναλλάσσονται με εραλδικές συνθέσεις βασισμένες στο διάδημα του Τεκέ. Η δεύτερη ανάγλυφη παράσταση, στη ζώνη αρ. 1568 της Φορτέτσας, παρουσιάζει μια συμμετρική εικονιστική παράσταση: στο κέντρο ένας θεός με κράνος στέκει μπροστά σε ναό, πλαισιωμένος από δύο θεές που φορούν ψηλούς πόλους. Ο ναός προστατεύεται και στις τρεις πλευρές από τρεις τοξότες που αντιμετωπίζουν τρία επιτιθέμενα πολεμικά άρματα. Τα έργα αυτά αντιγράφουν, με αρκετά πιστό τρόπο, ορισμένες ανατολικές φόρμες, στις οποίες δίνουν κάποιον ελληνικό χαρακτήρα. Διακρίνονται όμως και οι τοπικές τάσεις τόσο στην τριάδα των θεών (που πιθανώς απεικονίζουν τον Απόλλωνα, την Άρτεμη και την Λητώ) όσο και στην παράσταση της φαρέτρας, όπου γίνεται ένας δύσκολος συμβιβασμός μεταξύ του Άρχοντα των Ζώων, πλαισιωμένου από δύο λιοντάρια, και ενός πολεμιστή που μάχεται με το λιοντάρι.
Οι ταφές καύσεων σε τεφροδόχους έχουν γίνει πλέον κανόνας σε ολόκληρη την Κρήτη, και μάλιστα αναφέρεται μια τέτοια περίπτωση στο δυτικό άκρο, στο Καβούσι Κισσάμου, όπου η κεραμική πολύ λίγη σχέση έχει με την κνωσσιακή. Ασυνήθως χρησιμοποιούν θαλαμωτούς τάφους και σπάνια μικρές θόλους, όπως μία στο Ροτάσι (αρχαίο Ρύτιον), στην πεδιάδα της Μεσαράς, η οποία είχε κτιστεί κατά τους Σκοτεινούς Αιώνες και δέχτηκε συνολικά 40 περίπου καύσεις (περίπου 250 αγγεία), από το 900 ως το 650 π.Χ. Μόνο στο απώτατο ανατολικό άκρο του νησιού χρησιμοποιείται κατεξοχήν ο ενταφιασμός. Μια τυπική θέση στην περιοχή είναι το Πισκοκέφαλο, κοντά στη Σητεία, όπου μέσα σε φυσικό σπήλαιο βρέθηκαν δέκα ενταφιασμοί μαζί με έναν σωρό 80 αγγείων, κυρίως της περιόδου αυτής. Σε θαλαμωτούς τάφους του Βρόκαστρου χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα και οι δύο τρόποι ταφής ταυτοχρόνως, και έχουν βρεθεί ενταφιασμοί σε σε σπηλιά. Κατά τη διάρκεια όμως της περιόδου αυτής, η καύση γίνεται πλέον κανόνας για τους ενηλίκους και ο ενταφιασμός σε πίθους για τα παιδιά. Συνάμα οι θαλαμωτοί τάφοι αντικαθίστανται από τους πολλαπλούς περιβόλους, δηλαδή ένα ακανόνιστο συγκρότημα πρόχειρα κτισμένων υπαίθριων υπαίθριων δωματίων. Οι σειρές της κεραμικής από τους τάφους αυτούς δείχνουν ότι οι ντόπιοι κεραμείς συμβαδίζουν με την κνωσσιακή πρωτογεωμετρική Β και την "πρώιμη γεωμετρικη", αλλά στη συνέχεια χάνουν την επαφή με την κεντρική Κρήτη και όλες οι νέες ιδέες έρχονται απευθείας από την Αττική ή μέσω των Κυκλάδων. Οι πόρπες που έχουν βρεθεί στους περιβόλους παρουσιάζουν τεράστια ποικιλία. Μαζί με τους παλιούς τύπους με το απλό καμπύλο τόξο βλέπουμε και τη νεότερη παραλλαγή με τα τρία σφαιρίδια, ένα μικρό σιδερένιο δείγμα του τύπου με το τετράγωνο πλακίδιο καθώς και μια νησιώτικη ποικιλία με μακρόστενο πλακίδιο πόρπωσης. Οι πιο εξελιγμένες πόρπες βρέθηκαν σε συνθήκες τέτοιες ώστε δεν μπορούν να προσδιοριστουν χρονικά. Κοντά στο συγκρότημα των περιβόλων υπάρχει ένα ορθογώνιο δωμάτιο που χρησίμευε ως ιερό. Περιείχε μια πήλινη τράπεζα προσφορών διακοσμημένη με έναν μεγάλο ρόδακα, θραύσματα από ειδώλια ανθρώπων και ζώων και έναν αττικίζοντα ΜΓ ΙΙ κρατήρα με πόδι. |
LAST_UPDATED2 |