Θήβα |
![]() |
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator |
Δευτέρα, 24 Μάρτιος 2014 19:38 |
Η ανάμνηση της ήττας τους και η εχθρότητα προς την Αθήνα παρώθησαν τους Θηβαίους ολιγαρχικούς και άλλους Βοιωτούς σε σύμπραξη με τους Πέρσες, στις Πλαταιές. Την εποχή του Περικλή οι Αθηναίοι οργάνωσαν εισβολές στη Βοιωτία που κατέληξαν σε φονικές μάχες στα Οινόφυτα και στην Κορώνεια. Οι Θηβαίοι με τη σειρά τους κατέστρεψαν τις Πλαταιές στην αρχή του Πελοποννησιακού πολέμου, μετά τη νίκη στο Δήλιον (424 π.Χ), στις Θεσπιές, και αργότερα δύο φορές στον Ορχομενό (364 και 349 π.Χ). Προέτρεψαν μάλιστα, χωρίς επιτυχία, τον Λύσανδρο να αφανίσει την εξουθενωμένη Αθήνα το 404 π.Χ.
Το 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β' εκμηδένισε τους Θηβαίους μαχητές και τον Ιερό Λόχο στη Χαιρώνεια. Την επαύριο της μάχης υποκατέστησε την ελεύθερη πόλη - κράτος στην ελληνική πολιτική και στρατιωτικη σκηνή. Λίγα χρόνια μετά (335 π.Χ.) ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε και κατέστρεψε ολοσχερώς τη Θήβα, ύστερα από την παράλογη εξέγερση και την απελπισμένη αντίστασή της. Η ηγεμονική θέση της στη Βοιωτία και η μακρόχρονη παρουσία της στην ελληνική πολιτική σκηνή έσβησαν μετον πλέον δραματικό τρόπο. Αν και η πόλη και ο οχυρωματικός περίβολος ανακτίστηκαν από τον Κάσσανδρο (316/5 π.Χ.), με τη συνδρομή πολλών ελληνικών πόλεων και μερικών κυπριακών, ουδέποτε πλέον η Θήβα ανέκτησε το αρχαίο μεγαλείο της. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Καδμεία έμεινε υπό τον έλεγχο μακεδονικής φρουράς. Η πόλη αντιστάθηκε στον Δημήτριο τον Πολιορκητή (290 π.Χ.) που της απέδωσε τελικά την αυτονομία της (288 π.Χ.), ώστε να επανενταχθεί στο Κοινό των Βοιωτών. Στην υπεράσπιση του δελφικού ιερού από τους Γαλάτες οι Θηβαίοι είχαν ενεργό ρόλο και απεκόμισαν οφέλη από τη συμμαχία τους με τις σημαντικές δυνάμεις της εποχής. Όμως οι συχνοί πόλεμοι της ελληνιστικής εποχής, οι μάχες και οι λεηλασίες στο έδαφος της Βοιωτίας και τελικά η διάλυση του Κοινού της, μετά την εξέγερση του Περσέα και την καταστροφή της Αλιάρτου και άλλων πόλεων της Βοιωτίας από τους Ρωμαίους (171 π.Χ.), επέφεραν γενική οικονομική δυσπραγία και δημογραφική αραίωση στην περιοχή.
Η τέχνη και τα ταφικά έθιμα των πρώιμων ιστορικών περιόδων είναι γνωστά μόνο από την ανασκαφή τάφων. Φαίνεται πάντως ότι η Θήβα, από την ώριμη Γεωμετρική περίοδο και συγκεκριμένα από το β' μισό του 8ου αι. π.Χ. ήταν το κύριο καλλιτεχνικό κέντρο της Βοιωτίας και συνέχισε να κατέχει τα σκήπτρα στην οικονομία και την πολιτική της κατά τους επόμενους αιώνες. Στην τέχνη των εργαστηρίων της Θήβας διαπιστώνονται επιρροές από την Αττική, τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο και κυρίως από την Εύβοια.
Κατά τον 6ο αι. π.Χ. η Θήβα είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με όλες τις βοιωτικές πόλεις, πλην του Ορχομενού, καθώς και με τον Κλεισθένη της Σικυώνος, με τον Πεισίστρατο, με την Κόρινθο και την Αίγινα. Οι σχέσεις της αυτές αντικατοπτρίζονται σε επιδράσεις στην τέχνη, που κατά κύριο λόγο προέρχεται από τα μεγάλα ιερά και τα νεκροταφεία και λιγότερο από ανασκαφή οικισμών. Την εποχή αυτή στο όρος Πτώο άκμαζαν τα ιερά του Απόλλωνος και του ήρωα Πτώου, που ελεγχόταν όπως φαίνεται από τη Θήβα, ενώ στα δύο επίσης μεγάλα ιερά της Ιωνίας Αθηνάς στην Κορώνεια και του Ποσειδώνα στην Ογχηστό, σφυρηλατούνταν οι κοινοί θεσμοί και δεσμοί των Βοιωτών, δηλαδή οι κοινές λατρείες και εορτές, η φυλετική καταγωγή και η διάλεκτος. Για τους κοινούς αυτούς θεσμούς καθώς και για την κοινωνία και την οικονομία της αρχαϊκής Βοιωτίας υπάρχουν ήδη παράλληλα στην ποίηση του Ησιόδου, και κατόπιν στον Ηρόδοτο. Φαίνεται πάντως ότι κατά υόρκη 520 π.Χ., αν όχι προηγουμένως, και πάντως αμέσως μετά υη μάχη της Κερησσού και την εκδίωξη των Θεσσαλών η Θήβα είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στο νεοσύστατο Κοινό,ου περιέλαβε αρχικά όλες τις σημαντικές πόλεις της Βοιωτίας, πλήν του Ορχομενού και των Πλαταιών. Οι Θηβαίοι, κατά τον Ηρόδοτο, επεδίωξαν να εντάξουν στο Κοινό με τη βία και τις Πλαταιές. Οι Πλαταιείς τότε ζητησαν τη βοήθεια των Αθηναίων. Η διαιτησία των Κορινθίων δεν απέτρεψε την τελική αναμέτρηση, όπου οι Θηβαίοι νικήθηκαν και αποδέχθηκαν, ως όριο της χώρας τους με τις Πλαταιές Πλαταείς,τη βόρεια όχθη του Ασωπού.
|
LAST_UPDATED2 |