Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Η παράδοση της Πλάταιας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 20:23

Το καλοκαίρι οι Πλαταιείς, που δεν είχαν πια τρόφιμα και δεν μπορούσαν ν' ανθέξουν στην πολιορκία, παραδόθηκαν στους Πελοποννήσιους μετά από τ' ακόλουθα περιστατικά.

Οι Πελοποννήσιοι έκαναν μια επίθεση εναντίον του τείχους και φάνηκε πως δεν μπορούσαν ν' αμυνθούν. Ο αρχηγός των Λακεδαιμονίων κατάλαβε την αδυναμία τους, αλλά δεν θέλησε να κυριέψει την πολιτεία με έφοδο, γιατί του είχαν πει από τη Σπάρτη ότι, αν ποτέ γινόταν συνθήκη ειρήνης με τους Αθηναίους σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε ν' αποδοθούν από τα δύο μέρη όλες οι πολιτείες που θα είχαν κυριευτεί με τα όπλς, δε θα αποδίδαν την Πλάταια, αν οι Πλαταιείς παραδίδονταν εκούσια. Τους έστειλε, λοιπόν, κήρυκα που τους είπε ότι, αν ήθελαν να παραδώσουν την πολιτεία στους Λακεδαιμόνιους και αν δέχονταν να δικαστούν απ' αυτούς τότε θα τιμωρούσαν τους ενόχους, αλλά ότι κανένας δεν θα τιμωρηθεί χωρίς να κριθεί. Αυτά είπε ο κήρυκας και οι Πλαταιείς που είχαν φτάσει στο έσχατο σημείο της εξάντλησης παράδωσαν την πόλη.

Οι Λακεδαιμόνιοι τους έθρεψαν μερικές μέρες, ώσπου να φτάσουν από τη Σπάρτη οι δικαστές, πέντε τον αριθμό. Όταν έφτασαν, δεν διατύπωσαν κανένα κατηγορητήριο, αλλά τους κάλεσαν και τους ρώτησαν τούτο μόνο: αν σ' όλη την διάρκεια του πολέμου είχαν προσφέρει καμιά υπηρεσία στους Λακεδαιμόνιους ή στους συμμάχους τους. Οι Πλαταιείς αποκρίθηκαν ζητώντας να μιλήσουν εκτενέστερα και όρισαν αντιπροσώπους τον Αστύμαχο του Ασωπολάου και τον Άκωνα του Αειμνήστου, που ήταν πρόξενος των Λακεδαιμονίων. Μετά τους Πλαταιείς και οι Θηβαίοι από φόβο μήπως με το λόγο τους κλονιστούν οι Λακεδαιμόνιοι, ζήτησαν κι αυτοί να μιλήσουν αφού, παρά τη συμβουλή τους, οι Λακεδαιμόνιοι είχαν επιτρέψει στους Πλαταιείς ν' απαντήσουν με μακρό λόγο στην ερώτηση που τους είχαν κάνει. Οι Λακεδαιμόνιοι τους έδωσαν την άδεια να μιλήσουν και αυτοί.

Μετά τις ομιλίες, οι Λακεδαιμόνιοι δικαστές θεώρησαν πως ήταν σωστό και δίκαιο ν' αρκεστούν στο ερώτημά τους, αν δηλαδή στον πόλεμο αυτό οι Πλαταιείς τους είχαν ωφελήσει σε τίποτε. Σκέφτηκαν ότι, παλαιότερα, πολλές φορές τους είχαν ζητήσει (σύμφωνα με τις συνθήκες απ' το καιρό του Παυσανία στα μηδικά) να μείνουν έξω απ' τη σύρραξη και αργότερα προτού περιτειχίσουν την πολιτεία, τους είχαν προτείνει να μείνουν ουδέτεροι, αλλά δεν το είχαν δεχτεί και καταλήξαν στο ότι μπορούσαν να θεωρήσουν πως δεν δεσμεύονται πια από τις σπονδές εκείνες επειδή τις είχαν παραβιάσει βλάπτοντας τη Σπάρτη. Τους έφεραν έναν - έναν μπροστά τους και τους έκαναν την ίδια ερώτηση και ότα απαντούσαν αρνητικά τους έστελναν στην εκτέλεση. Δεν έκαναν καμιά εξαίρεση. Σκότωσαν περισσότερους από 200 Πλαταιείς, 25 Αθηναίους που ήσαν και αυτοί μέσα στην Πλάταια και τις γυναίκες τις πήραν δούλες. Την πολιτεία την έδωσαν για ένα χρόνο σε μερικούς Μεγαρείς που είχαν εξοριστεί μετά από εσωτερική επανάσταση και σε μερικούς Πλαταιείς φίλους τους. Αργότερα όμως ξεθεμέλιωσαν την πόλη και με το υλικό έχτισαν ένα ξενώνα, Κοντά στο ναό της Ήρας. Ήταν τετράγωνος με πλευρά 200 πόδια και είχε γύρω γύρω δωμάτια σε δύο πατώματα. Χρησιμοποίησαν και τη ξυλεία από τις στέγες και τα κουφώματα των σπιτιών της Πλάταιας. Με τα άλλα χάλκινα και σιδερένια υλικά κατασκεύασαν κρεβάτια και τ' αφιέρωσαν στην Ήρα. Της έχτισαν κ' έναν ναό εκατόμπεδο από πέτρα. Τις γαίες της πολιτείας τις δήμευσαν και τις μίσθωσαν στους Θηβαίους για δέκα χρόνια.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.