Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Ελληνικό Κράτος Η ίδρυση της ΕΜΕΟ (1893)
Η ίδρυση της ΕΜΕΟ (1893) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 07 Νοέμβριος 2008 19:40

Το 1893 ιδρύεται στη Ρέσνα (ή στη Θεσσαλονίκη) η "Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση" (Ε.Μ.Ε.Ο. ή B.M.P.O.). Εσωτερική εννοεί στον εσωτερικό χώρο της Μακεδονίας.

Ιδρυτές της είναι οι Νταμιάν Γκρούεφ, Χ. Τατάρτσεφ, Γκότσε Ντέλτσεφ, Πέρε Τόσεφ, Γκόρτσε Πετρώφ, Πέταρ Ποπάρσωφ, Ιβάν Χατζηνικολώφ, Μπογιατζήεφ και Αποστόλ Δημητρώφ.

Η ίδρυση της οργάνωσης αυτής αποφασίσθηκε από νεαρούς Μακεδόνες οι οποίοι θέλησαν να αντικαταστήσουν το θρησκευτικό κίνημα της Εξαρχίας με ένα πολιτικό και συγχρόνως να απομακρύνουν την επιρροή του Βουλγαρικού Μακεδονικού Κομιτάτου και κατ' επέκταση τη ρωσική επιρροή την οποία δεν έβλεπαν με καλό μάτι.

Σχέδια για άμεση εξέγερση δεν υπήρχαν, σκοπός των ιδρυτών ήταν να δημιουργήσουν μια επαναστατική οργάνωση με τον προσηλυτισμό των Μακεδόνων αγροτών στα σοσιαλιστικά κι επαναστατικά ιδεώση, τον εξοπλισμό τους και την εκπαίδευσή τους στη χρήση των όπλων και τον ανταρτοπόλεμο, τη συγκέντρωση πολεμοφοδίων και άλλων ειδών και τη σφυρηλάτηση δεσμών ανάμεσα στις κοινότητες ώστε την καθορισμένη μέρα να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στο επαναστατικό κάλεσμα.

Το σύνθημα της οργάνωσης ήταν "η Μακεδονία για τους Μακεδόνες".

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.