Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Μακεδονικός Αγώνας 1ο Έτος (1904) Το σώμα του Βάρδα (Νοέμβριος 1904)
Το σώμα του Βάρδα (Νοέμβριος 1904) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 13:00

Στο μεταξύ το Μακεδονικό Κομιτάτο είχε αποφασίσει να στείλει στη Μακεδονία το Γεώργιο Τσόντο ή Βάρδα ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει την αρχηγία των ελληνικών σωμάτων μετά το θάνατο του Μελά . Ο Κατεχάκης έπασχε από κοίλη και σε λίγο θα αναγκασθεί να επιστρέψει στην Αθήνα. Το σώμα του Βάρδα αποτελείτο από 40 άνδρες, τους:

 

  1. Γεώργιος Τσόντος ή Βάρδας
  2. Αθ. Σκλαβούνος, επιλοχίας από τα Φιλιατρά Πελοποννήσου
  3. Μιχαήλ Τσόντος από τον Άσκυφο Κρήτης
  4. Γεώργιος Δικώνυμος ή Μακρής
  5. Χρυσόστομος Χρυσομαλλίδης ή Παπαδράκος
  6. Βασίλειος Επισκοπάκης, από Γάλλο Κρήτης
  7. Θεόδωρος Κουκουλάκης, λοχίας από τους Λάκκους Κρήτης
  8. Ευάγ. Φραγκιαδάκης ή Γαλλιανός από Γάλλο Κρήτης
  9. Αριστείδης Μπονάτσος, επιλοχίας από το Ξυλόκαστρο
  10. Εμμανουήλ Νικολούδης, από Λάκκους Κρήτης
  11. Ελευθέριος Μπιλαλής ή Μπιλαλάκης, από Λάκκους Κρήτης
  12. Εμμανουήλ Δασκαλάκης, από Γωνιά Κρήτης
  13. Ν. Τσόβολος, από την Παλαιοβράχα Φθιώτιδος
  14. Ν. Αναγνωστάκης, Από τον Αλίκαμπο Κρήτης
  15. Ευάγγελος Αγγελάκης, από το Πρινέ Κρήτης
  16. Γεώργιος Μεναδάκης, από το Αμπελάκι Κρήτης
  17. Εμμανουήλ Κατσαρός, από το Άνω Μέρος Κρήτης
  18. Γ. Καλλέργης, από Κεραμωνά Κρήτης
  19. Εμμανουήλ Λαδιανός, από Μελιδώνι Κρήτης
  20. Ν. Βασιλάκης, επιλοχίας από τα Σύτσοβα της Αλαγονία
  21. Ηλ. Πιγούνης, από Καλόγερο Κρήτης
  22. Στ. Ζουμαδάκης, από Γαβαλοχώρι Κρήτης
  23. Γ. Κουράκης, από Μούλετε Κρήτης
  24. Δημ. Ανδρεάνης ή Ανδριανάκης, από Λάκκους Κρήτης
  25. Ευάγγελος Τσιτσιρίδης, από Κατωχώρι Κρήτης
  26. Χαρ. Γρυλάκης, από Ασκύφου Κρήτης
  27. Βαρδής Κελαϊδής, από Μαχαιρού Κρήτης
  28. Γεώργιος Νικολάρος, από Μαθέ Κρήτης
  29. Παναγιώτης Ζερβός από Ρούμανα Κρήτης
  30. Κων/νος Λουβίτας, από Ρούμανα Κρήτης
  31. Φραν. Γυμπάκης, από Αλίκαμπο Κρήτης
  32. Χαρ. Πατσογιαννάκης, άπό Κωσταρά Κρήτης
  33. Σίμος Στογιάννης
  34. Σταύρος Τσίλης, από Τσερνόλιστα Μακεδονίας
  35. Κ. Καρόπουλος, από Στεχάζι Γρεβενών
  36. Αρισ. Θεοφανόπουλος, από Αγά Φθιώτιδος
  37. Φάσσαρης
  38. Μαγκελής
  39. Λεφάκης
  40. Μ. Μαρής

Με επιστολή του ο Καλαποθάκης ενημερώνει τον Καούδη για την ανάληψη της αρχηγίας από τον Βάρδα.

Το σώμα αναχωρεί σιδηροδρομικώς από την Αθήνα το Σάββατο 6/19 Νοεμβρίου για την Χαλκίδα, όπου φθάνει την ίδια μέρα και διανυκτερεύει στην πόλη. Την επομένη με το ατμόπλοιο "Αφροδίτη" αναχωρεί για τον Βόλο. Εκεί ο Βάρδας συναντάει τους Αναγνωστόπουλο και Πολίτη. Στο Βόλο διανυκτέρευσαν και παρέμειναν και την επόμενη μέρα. Στις 9 Νοεμβρίου ξεκινούν σιδηροδρομικώς από τον Βόλο για τα Τρίκαλα. Στα Τρίκαλα παραμένουν μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Στις 11 Νοεμβρίου, ο Βάρδας διώχνει από το σώμα τους 4 Κρητικούς Φάσσαρη, Μαγκελή, Λεφάκη και Μαρή γιατί δημιουργούσαν προβλήματα. Αφού μοιράζει τα όπλα στους άνδρες του την επομένη αναχωρούν για Γάβροβο. Διημερεύουν στη θέση "Γαβροβίτικες Στάνες" όπου την επομένη τους επισκέπτονται οι οδηγοί τους οι οποίοι τους ανακοινώνουν ότι είναι αδύνατο να περάσουν τον Αλιάκμονα λόγω των ορμητικών νερών του. Στη θέση αυτή παρέμειναν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Εκεί ο Βάρδας ήρθε σε επαφή με τον επιλοχία των ευζώνων Ευάγγελο Λιούλια και συνεννοήθηκαν να προσπαθήσει αυτός να σκοτώσει τον προδότη του Μελά και οδηγό του, Θανάση Βάγια.

Στις 16/29 Νοεμβρίου οι οδηγοί ενημερώνουν τον Βάρδα ότι μπορούν να περάσουν το ποτάμι, πράγματι το σώμα αναχωρεί και την επομένη φθάνει στη θέση "Τσατσαράκου" μία ώρα μακρυά από το χωριό Φυλή.

Εκεί παρέμειναν μέχρι τις 19 Νοεμβρίου / 1 Δεκεμβρίου γιατί η βροχή είχε ανεβάσει τη στάθμη του ποταμού Βενέτικου. Την τέταρτη μέρα αφού προμηθεύθηκαν άλογα από το χωριό πέρασαν έφιπποι τον Βενέτικο και την επομένη διάβηκαν τον Αλιάκμονα. Μετά από πορεία δύο ωρών έφθασαν στο χωριό Γκουστόμι όπου και λημέριασαν αφού πρώτα προμηθεύθηκαν τροφές από το χωριό. Το απόγευμα αναχώρησαν και έφθασαν στο Παλαιόκαστρο όπου παρέμειναν δύο μέρες μέσα στο ερημοκλήσι της Αγ. Παρασκευής.

Στις 22 Νοεμβρίου / 4 Δεκεμβρίου αναχώρησαν από το Παλαιόκαστρο και έφθασαν έξω από την Σιάτιστα όπου η επιτροπή του χωριού συνάντησε το Βάρδα και είχαν συνομιλία για μια ώρα. Αναχώρησαν από εκεί και κατευθύνθηκαν προς τη Μονή Σισανίου όπου έφθασαν το επόμενο πρωί. Σε μια ολιγόλεπτη στάση που έκαναν στο δρόμο ο Ανδριανάκης αποκοιμήθηκε και οι υπόλοιποι αναχώρησαν χωρίς να το καταλάβουν. Η απουσία του Ανδριανάκη έγινε αντιληπτή όταν έφθασαν στο μοναστήρι. Εκείνος έγινε αντιληπτός από Τούρκους στρατιώτες και φονεύθηκε αφού προηγουμένως σκότωσε έναν και τραυμάτισε άλλον.

Αναχώρησαν από το μοναστήρι έφθασαν μετά από πορεία τριών ωρών στη Λοσνίτσα όπου συνάντησαν τους Καραλίβανο, Βισβίκη και Πύρζα από το σώμα του Μελά. Ο Βάρδας κατάφερε να πείσει τον Καραλίβανο και Βισβίκη να παραμείνουν στη Μακεδονία μόνο ο Πύρζας ήταν ανένδοτος, επιμένοντας να παραδώσει τα προσωπικά είδη του Μελά στην οικογένειά του. Την επομένη 25 Νοεμβρίου / 8 Δεκεμβρίου ο Βάρδας συνάντησε την επιτροπή του χωριού και συντάχθηκε το παρακάτω πρακτικό:
Πρακτικόν
Συνελθόντες σήμερον την 25ην Νοεμβρίου οι αποτελούντες την επιτροπήν επί παρουσία του Αρχηγού των Ελληνικών σωμάτων απεφασίσαμεν και απεδέχθημεν τα εξής:
α) Το χωρίον θα συντηρή 4 σκοπούς προς εν εικοσόφραγκον έκαστον κατά μήνα δια την φύλαξιν του χωρίου τακτικώς και των σωμάτων οσάκις έρχονται.
β) Θα χορηγή κατάλυμα την μεν ημέραν εις το έξωθεν του χωρίου ωρισμένον μέρος οσάκις το επιτρέπει ο καιρός, την δε νύκτα εντός του χωρίου.
γ) Θα χορηγή τον άρτον εις τα σώματα.
δ) Ο Αρχηγός αναλαμβάνει την υποχρέωσιν να πληρώνη 2 οδηγούς οίτινες να είναι και ταχυδρόμοι, προς εν εικοσόφραγκον κατά μήνα έκαστον.
Εν Λοσνίτση τη 25η Νοεμβρίου 1904
Ο Αρχηγός
Γεώργιος Βάρδας
Η επιτροπή
Παπά-Γεώργιος, Δημ. Τζήμας
Αλέξιος Γεωργ. Αλέξη
Ζήσης Δούφλιας
Κώστας Παπαϊωάννου

Το βράδυ της ίδιας μέρας αναχώρησαν για Βογατσικό όπου έφθασαν στις 3 1/2 το βράδυ, εκεί διανυκτέρευσαν.

Στο Βογατσικό παρέμειναν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου / 12 Δεκεμβρίου οπότε αναχώρησαν για Σλημνίτσα. Εκεί ο Βάρδας συγκάλεσε την επιτροπή του χωριού και συντάχθηκε το πρακτικό:
Πρακτικόν
Συνελθόντες σήμερον την 29ην Νοεμβρίου οι αποτελούντες την Επιτροπήν επί παρουσία του Αρχηγού των Ελληνικών σωμάτων απεφασίσαμεν και απεδέχθημεν τα εξής:
α) Το χωρίον θα διορίζη δύο σκοπούς δια την φύλαξιν του χωρίου και των σωμάτων οσάκις έρχονται.
β) Θα χορηγή καταλύματα εις τα σώματα.
γ) Θα χορηγή τον άρτον εις τα σώματα.
δ) Ο δ' Αρχηγός αναλαμβάνει την υποχρέωσιν να πληρώνη έναν οδηγόν και τον αγγελιαφόρον προς εν εικοσόφραγκον κατά μήνα.
Εν Σλημνίτση 29-11-1904
Ο Αρχηγός
Γεώργιος Βάρδας
Η Επιτροπή
Παπά-Βασίλειος, Γ. Βασιλείου
Αθ. Πέτρου, Ν. Καρπούτας
Χ. Χρήστου, Β. Βούλτσος

Το βράδυ παρέμειναν στο χωριό και την επομένη το απόγευμα αναχώρησαν για Μόλασι όπου έφθασαν στις 1:30 το βράδυ.

Το πρωί συγκάλεσαν την επιτροπή του χωριού και συνέταξαν πρακτικό παρόμοιο με τα προηγούμενα. Το απόγευμα αναχώρησαν για Τσουκαλοχώρι όπου έφθασαν το βράδυ. Συγκάλεσαν τους πρόκριτες του χωριού και εκλέξαν επιτροπή αποτελούμενη από τους Παπαθανασίου, Παπαγεωργίου, Αθ. Παυλίδη, Τριαντ. Βασιλείου, Αθ. Κωνσταντίνου, Ζαχ. Δημητρίου, Θωμ. Αναστασίου, Δ. Κοσμά, με αγγελιαφόρους τους Δημ. Βασιλείου και Θεοδ. Κωνσταντίνου και συνέταξαν παρόμοιο πρακτικό.

Διανυκτέρευσαν στο χωριό και την επόμενη αναχώρησαν για Βιδελούστι. Εκεί ο Βάρδας εκτός από την ορκωμοσία των κατοίκων, συνάντησε τον αρχιεπισκοπικό επίτροπο, Παπαστέργιο ο οποίος του έδωσε πληροφορίες για τον αρχικομιτατζή Κωνστάντωφ και το κρησφύγετό του στο Λεμπίσοβο.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.