Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Μακεδονικός Αγώνας 1ο Έτος (1904) Ο θάνατος του Κωνστάντωφ (Δεκέμβριος 1904)
Ο θάνατος του Κωνστάντωφ (Δεκέμβριος 1904) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 13:08

Στις 4/17 Δεκεμβρίου το σώμα του Βάρδα βρισκόταν στο Βιδελούστι, χωρικός από το Λεμπίσοβο τον συνάντησε και του είπε ότι ο Κωνστάντωφ μαζί με τρεις άνδρες του βρισκόταν στο κρησφύγετό του στο Λεμπίσοβο

Το σώμα αμέσως αναχώρησε και μετά από δύο ώρες έφθασε στο χωριό το οποίο και περικύκλωσε.

Ο Μακρής με τον Καραλίβανο και τον Ευάγγελο Γαλιανό αφού παρέλαβαν δέκα άνδρες και τον οδηγό τους, τον οποίον μετέφεραν στα χέρια γιατί δεν μπορούσε να περπατήσει από το φόβο του, περικύκλωσαν το σπίτι όπου βρισκόταν ο Κωνστάντωφ. Ζήτησαν από αυτόν να παραδοθεί αλλά αντί άλλης απάντησης δέχθηκαν τους πυροβολισμούς του οι οποίοι τραυμάτισαν το Γαλιανό στο αριστερό χέρι.

Βλέποντας ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα είχαν κάποιο αποτέλεσμα έβαλαν φωτιά στο σπίτι αφού προηγουμένως ζήτησαν,μάταια, από την ιδιοκτήτρια με τα δύο της παιδιά να βγουν. Από την περιοχή δεν έφυγαν παρά μόνο όταν το σπίτι κάηκε εντελώς. Μαζί με το Κωνστάντωφ κάηκαν οι τρεις άνδρες του και η ιδιοκτήτρια μετά παιδιά της.

Στη συνέχεια το σώμα μπήκε στο χωριό και αφού μάζεψε όλους τους κατοίκους του τους ζήτησε να δείξουν τα άτομα που υπέθαλπαν τους κομιτατζήδες. Εκείνοι έδειξαν δύο άτομα τους οποίους και σκότωσαν, τον έναν μάλιστα ο ίδιος ο Παπαδράκος.

Τις επόμενες ημέρες το σώμα του Βάρδα περιέρχεται τα χωριά της περιοχής, Βιδελούστι, Ζάντσικο, Κλεπίστη, Ψέλτσικο, Κοτύλη, Λάγκα, Τσουκαλοχώρι, προσπαθώντας με όρκους, ομιλίες, νουθεσίες να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη του ντόπιου πληθυσμού. Για τον καλλίτερο έλεγχο της περιοχής και την ευκολότερη και ασφαλέστερη διαβίωση, χωρίζει το σώμα του σε τρεις ομάδες. Την αρχηγία της μιας ανέλαβε ο Ιδιος ενώ αυτή των άλλων δύο ανέθεσε στους Κοκολάκη και Μ. Τσόντο. Μια μέρα ο Βάρδας με τον Μακρή συνάντησαν τον Καραβαγγέλη στο Κωσταράζι με τον οποίο μίλησαν για διάφορα θέματα που αφορούσαν τον αγώνα.

Μεγάλη σημασία για τον Βάρδα είχε η οργάνωση της αντίστασης στα Καστανοχώρια. Για τον σκοπό αυτό οργάνωσε, κατά το βουλγαρικό πρότυπο, πληροφοριακό δίκτυο. Πολύτιμη βοήθεια στο έργο του έδωσε ο Κωνστ. Τσικρίκης.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ο Βάρδα κατόρθωσε να διορίσει ειδικές επιτροπές σε κάθε χωριό οι οποίες θα αναλάμβαναν την ένοπλη οργάνωση του αγώνα και την καθοδήγηση των κατοίκων. Έτσι δημιουργήθηκαν οι παρακάτω επιτροπές:
Στην Κλέπιστα οι Παπαδημήτρης, Γ. Παπαδόπουλος ή Ζώγας, Κοσμάς Χρήστου, Α. Κατούχας, Αθ. Βασιλείου, Βασ. Δημητρίου, Κ. Μήττας, Κ. Τζιμούλης
Στο Ψέλτσικο οι Παπαδημήτρης, Κοσμάς Γεώργης, Ν. Κοσμάς, Βασ. Γεώργης, Π. Βάσος, Χρ. Γιάννης, Μ. Κάτρης, Ν. Νικολάου
Στο Κοτύλι οι Παπακοσμάς, Ντίνος Γεώργης, Κ. Γεωργίου, Ηλ. Γιάννης, Ντ. Ντόνος, Ντ. Γιάννης, Κ. Γιάννης ή Μπάρομπος
Στο Λάγκα οι Παπαγιάννης, Παπαγεώργιος, Παπαβασίλειος, Δημ. Πρεμοτής, Κ. Σωτηρίου, Ζ. Γιαννούλης, Χ. Παναγιώτου
Στο Σκουντσικό οι Παπαπέτρος, Γ. Χρήστου, Κ. Νικολάου, Χ. Γιώτας, Αθ. Αποστόλου
Στη Δράμιστα οι Βασ. Γρασσόπουλος, Γεωργ. Ιωάννου, Κοσμάς Κοτούχας, Ν. Παπούλης
Στο Κωνστάντσικο οι Παπανικόλαος, Β. Παπαϊωάννου, Ευθ. Γκίνης, Κ. Χρήστου, Β. Νικολάου, Φ. Γκάτσης, Γ. Νάνος, Π. Τάρτης
Στη Ρεσούλια οι Β. Δημητρίου, Θ. Αποστόλου, Αθ. Φωτίου, Β. Ιωάννου, Κ. Φωτίου
Στη Λοσνίτσα οι Δ. Τζάμος, Α. Αλεξίου, Ζήσης Δούφλιας, Κ. Παπαϊωάννου
Στη Σλήμνιτσα οι Παπαβασίλειος, Γ. Βασιλείου, Αθ. Πέτρου, Νικ. Καρπούζας, Χ. Χρήστου, Π. Βούλτσος
Στη Μόλαση οι Παπακοσμάς, Θ. Βασιλείου, Αθ. Μιχαήλ, Ν. Μήτρου, Χ, Αθανασίου
Στο Τσουκαλοχώρι οι Παπαθανάσης, Παπαγεωργίου, Αθ. Παυλίδης, Γ. Βασιλείου, Δ. Κοσμάς, Αθ. Κωνσταντίνου, Ζ. Δημητρίου, Θ. Αναστασίου
Στο Βιδελούστι οι Παπαστέργιος Παναγιωτίδης, Γιάννης Ντ., Ντ. Τζόννης, Χ. Νικολάου, Δ. Θύμιος, Θ. Σταύρου, Νικ. Γεωργίου, Χρ. Γιάννης, Παπαγεώργιος Οικονομίδης, Παπακώστας
Στο Ζάντσικο οι Αγαθάγγελος Αρχιμανδρίτης, παπα-Βασίλειος, Στ. Σιδέρης, Γ. Γκιούλης, Κ. Κόλιας, Θάνος Γιάννης

Στις 29 Δεκεμβρίου / 11 Ιανουαρίου το σώμα του Βάρδα βρίσκεται στο Κλεπίστι. Εκεί ο Βάρδας αναθέτει την αρχηγία του σώματος στον Παπαδράκο και ο ίδιος με τον Μακρή και τον Επισκοπάκη κατευθύνονται προς Λόσνιτσα προκειμένου να συναντηθούν με τον Κατεχάκη και να συντονίσουν τη δράση όλων των σωμάτων. Πράγματι την πρωτοχρονιά φθάνουν εκεί όπου συναντούν και τα σώματα του Μ. Τσόντου και του Αριστείδη Μαργαρίτη.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.