Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Μακεδονικός Αγώνας 2ο Έτος (1905) Η μάχη στη θέση Κουρί (13/26 Απριλίου 1905)
Η μάχη στη θέση Κουρί (13/26 Απριλίου 1905) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 13:43

Στις 13/26 Απριλίου ομάδα ανταρτών βρίσκεται κοντά στη Λόσνιτσα στη θέση Κουρί. Η ομάδα γίνεται αντιληπτή από τον 17χρονο Χρήστο Ζώγα.

Λίγο αργότερα τουρκικό απόσπασμα εισβάλλει στο χωριό κακοποιεί τους χωρικούς Γιώργο Ντόκαλο, Αργύρη Σιάσιο από το Κωσταράζι ενώ αναγκάζει το μικρό Χρήστο με τη βία να τους μαρτυρήσει τη θέση των ανταρτών.

Οι Τούρκοι στρατιώτες ορμούν ορμούν εναντίον των Ελλήνων χωρίς αυτοί να τους αντιληφθούν, συλλαμβάνουν ένα σκοτώνουν τον Κώστα Βλάχο από την Κοζάνη, τραυματίζονται επίσης οι Ε. Γαλιανός, Α. Μαργαρίτης, Γ. Χατζηδάκης. Το σώμα του Κουκουλάκη που βρίσκεται στον Αγ. Δημήτριο τρέχει σε βοήθειά τους αλλά είναι πλέον αργά.

Οι υπόλοιποι με τους τραυματίες καταφέρνουν να φύγουν αλλά σε λίγο περικυκλώνονται από άλλο τουρκικό απόσπασμα. Ο Ε. Γαλλιανιός με 6 αντάρτες αναγκάζεται να παραδοθεί. Μεταξύ των αιχμαλώτων είναι οι Αρ. Θεοφανόπουλος, Γ. Χατζηδάκης, Ι. Σεϊμένης, Μαν. Λαδιανός. Ο Αρ. Μαργαρίτης καταφέρνει να διαφύγει και κατευθύνεται στη Κλεισούρα, λίγο αργότερα θα κατηγορηθεί από τον Βάρδα για εγκατάλειψη της θέσης του και θα θεωρηθεί υπεύθυνος.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 10 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.