Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Καστοριά PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 11:04

Στις αρχές Ιουλίου επισκέπτεται τον Κώτα αντιπροσωπεία του βουλγαρικού κομιτάτου και του ανακοινώνει την ημερομηνία της εξέγερσης και τις σχετικές οδηγίες. Πριν την εξέγερση ο Κώτας συγκεντρώνει τους άνδρες του στη Μπεσφήνα και κατευθύνεται προς τη Ρούλια για να διαλύσει ένα τουρκικό λόχο και να διευκολύνει την επικοινωνία του με το σώμα του Τσακαλάρωφ.

Μετά την εξέγερση η τουρκική διοίκηση Μοναστηρίου στέλνει ισχυρές δυνάμεις στη Φλώρινα με διαταγή να προχωρήσουν προς τα Κορέστια και να καθαρίσουν την περιοχή από τους επαναστάτες. Αυτοί καταλαμβάνουν τη Βίγλα Πισοδερίου και τη κορυφογραμμή από την οποία περνάει ο δρόμος Φλώρινας - Κορυτσάς και καταφέρνουν να αιφνιδιάσουν τον τουρκικό στρατό ο οποίος αποσύρεται στη Φλώρινα αφού πρώτα καίει το Αρμένσκο και σκοτώνει πολλά γυναικόπαιδα.

Οι Τσακαλάρωφ και Ποπτράικωφ ανέλαβαν να φυλάξουν τη νότια πλευρά των Κορεστίων. Συγκρούσθηκαν με τις τουρκικές δυνάμεις και κατάφεραν να τις αναχαιτίσουν. Αυτές αποσύρθηκαν στην Καστοριά αφού προηγουμένως έκαψαν το χωριό Απόσκεπος. Ο Κώτας μετά την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων ανέλαβε τη φύλαξη της βόρειας περιοχής προς τις Πρέσπες.

Οι ενωμένες συμμορίες του Τσακαλάρωφ και Κλιάσεφ δυνάμεως 500 περίπου ανδρών και υπό την αρχηγία του Ποπτράικωφ πρόσβαλαν τουρκικό απόσπασμα στο χωριό Βεσσάνη και στη συνέχεια σκότωσαν περί τα 50 άτομα στο τουρκικό χωριό που σήμερα ονομάζεται Άγιος Αντώνιος.

Στις 25 Ιουνίου / 7 Αυγούστου ο Τσακαλάρωφ κατέλαβε τη Νεβέσκα.

Στις 16/29 Αυγούστου επιτέθηκαν στο χωριό Μπρέσνιτσα έκαψαν το σπίτι της οικογένειας Ζάικου αφού σκότωσαν τρία μέλη της όπως επίσης και τον μουχτάρη Γιώργο Καραούλια ή Καραολάνο τον οποίο κρέμασαν σε ένα δένδρο και στη συνέχεια τον λόγχισαν μέχρι να πεθάνει και τον αγροφύλακα Αντώνη Γιώτη. Στη συνέχεια κινήθηκαν προς το χωριό Απόσκεπος και ήρθαν σε συμπλοκή με τουρκικό απόσπασμα προσπάθησαν να το περικυκλώσουν και θα τα κατάφερναν αν δεν εμφανιζόταν τουρκικός στρατός ο οποίος τους διέλυσε.

Στις 28 Αυγούστου / 10 Σεπτεμβρίου ο Κώτας μετά από εντολή του Καραβαγγέλη συλλαμβάνει τον Ποπτράικωφ κοντά στη θέση Λισίτσα και τον καταδικάζει σε θάνατο. Οι Ναούμ, Τράικος, Παύλος Κύρου αποκεφάλισαν τον Ποπτράικωφ και έστειλαν το κεφάλι στον Καραβαγγέλη.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 6 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.