Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Μακεδονικός Αγώνας 4ο Έτος (1907) Το σώμα του Τσοτάκου (22 Ιουνιου / 5 Ιουλίου 1907)
Το σώμα του Τσοτάκου (22 Ιουνιου / 5 Ιουλίου 1907) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 19:18

Στις 22 Ιουνίου / 5 Ιουλίου το σώμα του ανθυπολοχαγού Νικόλαου Τσοτάκου ή Γέρμα αποτελούμενο από 45 άνδρες:

  1. Νικόλαος Τσοτάκος ή Γέρμας (αρχηγός)
  2. Βασίλειος Τσιμπιδάρος (οπλαρχηγός)
  3. Θεόδωρος Μαντούβαλος (οπλαρχηγός)
  4. Γρηγόριος Ρογκάκος (οπλαρχηγός)
  5. Αρ. Κωστόπουλος (οπλαρχηγός)
  6. Παναγιώτης Οικονομάκος
  7. Θεόδωρος Γεωργαλής
  8. Λεωνίδας Παπαγεωργίου
  9. Γεώργιος Τσουκαντάς
  10. Μπίστουλας
  11. Κυρ. Αντωναράκος
  12. Δημ. Τζινάκος
  13. Αντ. Θωμόπουλος
ξεκίνησε από τα Τρίκαλα. Με κατεύθυνση το Βογατσικό. Το σώμα μπήκε στη Μακεδονία στις 27 Ιουνίου / 10 Ιουλίου και ο Τσοτάκος το χώρισε σε μικρότερα σώματα για να περάσει απαρατήρητο.

Στις 22 Ιουνίου / 5 Ιουλίου το σώμα του Παπαβιέρου βρισκόταν στα καλύβια Φαρμάκη ενώ την επομένη στα καλύβια Σαλτογιάννη όπου συναντήθηκε το σώμα του Βρόντα. Οι δύο Αρχηγοί συνεννοήθηκαν για τον τρόπο δράσης τους και στη συνέχεια προχωρούν στη Γραδέσνιτσα όπου φθάνουν στις 25 Ιουνίου / 8 Ιουλίου.

Στις 28 Ιουνίου / 11 Ιουλίου, συμμορία κομιτατζήδων κατέστρεψαν το μοναστήρι της Τοπλίτσας, το οποίο ήταν μετόχι της μονής Σινά και σκοτώνουν τον ηγούμενο Νείλο.

Στις 29 Ιουνίου / 12 Ιουλίου, τα σώματα των Βρόντα, Παπαβιέρου χωρίζουν. Ο Γκούρας κατευθύνεται προς το Σκοτσιβίρ, όπου κάλεσε όλους τους προκρίτους του χωριού και τους μίλησε.

Στις 3/16 Ιουλίου, το σώμα του Βάρδα ενισχυμένο με ντόπιους Σαρακατσάνους και κατοίκους της περιοχής εισέβαλε στο χωριό Όστιμα, έκαψε δύο σπίτια και σκότωσε τον εξαρχικό ιερέα μαζί με 9 κομιτατζήδες. Κατά την έξοδο του, όμως, από το χωριό ήρθε αντιμέτωπος με τουρκικό απόσπασμα και καταδιωκόμενος αναγκάστηκε να καταφύγει στα ανατολικά του Βίτσι.

Στις 3/16 Ιουλίου ο Γ. Τόμπρας με τη βοήθεια του Ν. Πλατανιά αιφνιδιάζει τη συμμορία του Καρσάκωφ στο χωριό Γκράντσα, κατάφερε να εξοντώσει όλους τους κομιτατζήδες συμπεριλαμβανομένου και του Καρσάκωφ.

Την περίοδο από 3/16 έως 12/25 το σώμα του Παπαβιέρου περιφέρεται μεταξύ των χωριών Ντομπροβένι, Σόβιτς, Σέτινα και Παπαδιά με σκοπό να ενθαρρύνει τους πατριαρχικούς κατοίκους της περιοχής ή να παρασύρει τους εξαρχικούς με το ελληνικό μέρος. Στις 12/25 Ιουλίου συνάντησε το σώμα του Εμμανουήλ Κατσίγαρη.

Στις 6/18 Ιουλίου τα σώματα των Πίτσου, Κονδύλη συγκρούονται με τουρκικά αποσπάσματα στη Μπέσιτσα.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.