Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Ευρήματα στην Κάλυμνο
Ευρήματα στην Κάλυμνο PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 09 Μάιος 2006 00:00

Σε διαδικασία αφαλάτωσης και συντήρησης βρίσκονται οι ενάλιες αρχαιότητες που παρέλαβαν στις 4 Μαΐου από το Λιμεναρχείο Καλύμνου ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Γ. Κουτσουφλάκης και η συντηρήτρια αρχαιοτήτων Σ. Συμεωνίδου.

Ανάμεσα στις αρχαιότητες περιλαμβάνονται τμήμα χάλκινου κορμού έφιππου (ύψος 0,95 περίπου), που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από θαλάσσιους μικροοργανισμούς. Το άγαλμα κατά πάσα πιθανότητα έφερε θώρακα που συγκρατείται με ιμάντες στη μέση, καθώς και υφασμάτινη λωρίδα με κόμβο. Στη δεξιά πλευρά διακρίνεται θηκαρωμένο εγχειρίδιο, ενώ στον λαιμό και στον δεξιό ώμο διακρίνεται τμήμα ιματίου ή μανδύα που συγκρατεί πόρπη. Στην ωμοπλάτη διακρίνεται επίσης τμήμα του χιτώνος και το κάτω μέρος του κορμού καλύπτεται από κοντό χιτώνα με αναδιπλούμενες πτυχές. Βρέθηκαν επίσης και παραδόθηκαν δύο τμήματα χαλκού που ανήκουν στο ίδιο άγαλμα μεγέθους 18 και 30 εκ. αντίστοιχα, καθώς και ένας ακέραιος οξυπύθμενος κνιδιακός αμφορέας ύψους 0,86 εκτ. του 1ου μ.Χ. αιώνα. Ολες οι ενάλιες αρχαιότητες (άγαλμα και αμφορέας) στάλθηκαν αμέσως για ανάλυση στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών βιολογικοί - βενθικοί οργανισμοί, δείγματα οργανικών επικαθίσεων από την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του αγάλματος και στοιχεία μετάλλου, προκειμένου να αναλυθούν στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και να προσδιορισθούν.

Πηγή: Καθημερινή

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.