Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα

Αρχαιολογικά



Βρέθηκε η αρχαία Κερύνεια;

E-mail Εκτύπωση PDF

Μια επιγραφή που βρέθηκε κοντά στο σημερινό χωριό Μαμουσιά Αχαϊας έδειξε που ακριβώς ήταν η αρχαία Κερύνεια. Μια πόλη, που αναφέρει ο Παυσανίας τον 2ο μ.Χ. αιώνα στα Αχαϊκά του, ως μία από τις δώδεκα πόλεις των Αχαιών. Σύμφωνα με τον αρχαίο περιηγητή, οι κάτοικοί της εγκαταστάθηκαν εκεί, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, αφού εκδίωξαν τους παλιούς κατοίκους, οι οποιόι ήταν Ίωνες.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2011 13:07 ) Περισσότερα...
 

Στο φως αριστοτελική σχολή αντίστασης

E-mail Εκτύπωση PDF

Παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός αποτελεί η ανακάλυψη της Αριστοτελικής Σχολής Φιλοσοφίας στην Κρήτη την περίοδο της Ενετοκρατίας, την οποία είχε δημιουργήσει ο ιερωμένος φιλόσοφος Ιωσήφ Φιλάγρης και εντοπίστηκε στο όρος Αστερούσια στην κορυφή του Κόφινα, νότια του Νομού Ηρακλείου, περίπου στα χίλια μέτρα υψόμετρο, κοντά στο χωριό Καπετανιανά, στην τοποθεσία Λουσούδι.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2011 12:48 ) Περισσότερα...
 

Βρέθηκε η έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού;

E-mail Εκτύπωση PDF

Στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων έχουν μπει αρχαία κατάλοιπα που βρέθηκαν σε οικόπεδο στην Κηφισιά, επί της οδού Ραγκαβή και Τατοΐου 12. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, στην περιοχή βρισκόταν πιθανότατα η έπαυλη του «μεγιστάνα» Ηρώδη του Αττικού, που γεννήθηκε στον Μαραθώνα το 103 μ.Χ.

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2011 10:22 ) Περισσότερα...
 

Μηκυναϊκός οικισμός στα Τζαννάτα Κεφαλληνίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2011 άρχισαν νέες ανασκαφικές έρευνες από το Δρ Αντώνη Βασιλάκη, Διευθυντή της ΛΕ΄ ΕΠΚΑ, στη θέση «Κατσιβελάτα» της συνοικίας Ρίζα του οικισμού Τζαννάτων Πόρου της Δ.Ε. Ελειού-Πρόννων δήμου Κεφαλληνίας. Στην παρακείμενη θέση «Μπούρτζι» έχει ανασκαφτεί από τον π. Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Κολώνα, ο σημαντικότερος μυκηναϊκός ηγεμονικός θολωτός τάφος της Δυτικής Ελλάδας . Η περιοχή Τζαννάτων και Πόρου Κεφαλονιάς χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος με απόφαση του ΥΠΠΟ το 1993.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 15 Νοέμβριος 2011 09:59 ) Περισσότερα...
 

Σπουδαία ευρήματα δίπλα στον Αλιάκμονα

E-mail Εκτύπωση PDF

Αρχαιότητες που εκτείνονται σε 455 στρέμματα! Οικιστικά κατάλοιπα, τεράστια νεκροταφεία και ταφές από τη Νεολιθική εποχή ως την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου με πλούσια ευρήματα: αγγεία, κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία, οπλισμός. Αρχαιότητες της Αρχαϊκής, Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής με χρυσά, αργυρά και χάλκινα ευρήματα. Όλα αυτά στην παραποτάμια θέση του Λογκά Ελάτης, από τα πρανή των λόφων ως την όχθη του Αλιάκμονα.

Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2011 17:35 ) Περισσότερα...
 

Το μάτι του Τουταγχαμών στην Ελεύθερνα

E-mail Εκτύπωση PDF

Στην αρχή ήταν ένας μεγάλος σβώλος από χώμα. Τίποτε το παράξενο. Όταν όμως μέσα από αυτόν άστραψε ξαφνικά ένα μάτι, τότε όλα άλλαξαν. Μέσα στο πιθάρι όπου πριν από αιώνες είχε ταφεί μια οικογένεια, ανάμεσα στα οστά των νεκρών και στα πολύτιμα αντικείμενα που τους συνόδευσαν στην ταφή, αυτό το μάτι έμοιαζε να ήρθε από έναν άλλον κόσμο. Πόσω μάλλον που ήταν ίδιο με τα μάτια του Τουταγχαμών!

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 02 Νοέμβριος 2011 19:04 ) Περισσότερα...
 

Στο φως ο μεγαλύτερος αρχαιοελληνικός ναός στην Κρήτη

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο μεγαλύτερος ίσως αρχαιοελληνικός ναός στην Κρήτη, αφιερωμένος στην Αρτέμιδα Σκοπελίτιδα (52Χ19,60 μ.), ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Νίκο Παναγιωτάκη στην κορυφή του λόφου Κεφάλα, στην περιοχή των Γουρνών, κοντά στα χωριά Καινούργιο Χωριό, Γάλυπε και Σκόπελα της Επαρχίας Πεδιάδας του Νομού Ηρακλείου, ύστερα από επιφανειακή έρευνα.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 02 Νοέμβριος 2011 19:17 ) Περισσότερα...
 

Ένας νέος ρωμαϊκής εποχής στη μικρή Επίδαυρο

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 4 Οκτωβρίου κατά τις εργασίες ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου («Μικρό θέατρο Επιδαύρου») από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αποκαλύφθηκε κορμός μαρμάρινου αγάλματος, μεγέθους ελαφρά πάνω από το φυσικό, που παρίστανε όρθιο γυμνό άνδρα με ριγμένο πάνω από τον αριστερό ώμο και τυλιγμένο γύρω από το βραχίονα ιμάτιο.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 02 Νοέμβριος 2011 18:34 ) Περισσότερα...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.