Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Λίθινη Εποχή Νεώτερη Παλαιολιθική

Νεώτερη Παλαιολιθική

Νεώτερη Παλαιολιθική από 35.000 έως 11.000

Homo Sapiens Sapiens

E-mail Εκτύπωση PDF

Κατά την Νεώτερη Παλαιολιθική (35.000 - 10.000 πριν από σήμερα) εμφανίστηκε ο σύγχρονος άνθρωπος, ο Homo sapiens sapiens του οποίου διακρίθηκαν δύο τύποι ο τύπος Cro-Magnon (δυτική Ευρώπη) με πλατύ πρόσωπο και χαμηλό κρανίο και ο τύπος Bruenn (Κεντρική Ευρώπη) με στενό και μακρύ κρανίο. Ίχνη του Homo sapiens sapiens εντοπίστηκαν εκτός από την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία, που γνώρισαν και τους παλαιότερους ανθρωπολογικούς τύπους και στην Αμερική και την Ωκεανία, που κατοικήθηκαν με βεβαιότητα για πρώτη φορά από το 35.000 πριν από σήμερα.

Περισσότερα...
 

Σπήλαιο Φράγχθι Ερμιονίδας

E-mail Εκτύπωση PDF
Το σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται στην ακτή της νότιας Αργολίδας, στον κόλπο της Κοιλάδας, σε υψόμετρο 12 μέτρων από τη σημερινή θαλάσσια στάθμη. Κατά την τελευταία Παγετώδη περίοδο βρισκόταν 7 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, ενώ στις αρχές του Ολόκαινου απείχε μόλις 1 χιλιόμετρο από την ακτογραμμή. Το βάθος του σπηλαίου φθάνει περίπου τα 150 μέτρα.

Η ανασκαφική έρευνα στο εσωτερικό του σπηλαίου βεβαιώνει τη χρήση του κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική, τη Μεσολιθική και τη Νεολιθική εποχή (περίπου 30.000-5.000 πριν από σήμερα). Παρά τις διακοπές χρήσης του σπηλαίου 18.000-13.000 και 11.000-9500 πριν από σήμερα, το Φράγχθι αποτελεί μία από τις ελάχιστες γνωστές θέσεις (όπως και η Θεόπετρα) που κατοικήθηκαν σε όλες τις φάσεις της εποχής του λίθου.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 21 Οκτώβριος 2008 17:32 ) Περισσότερα...
 

Βραχοσκεπή Κλειδί Βίκου

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βραχοσκεπή Κλειδί βρίσκεται στη βορειοδυτική Ήπειρο, στη κοιλάδα του ποταμού Βοϊδομάτη (φαράγγι του Βίκου) και είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής γνωστή βραχοσκεπή της Ηπείρου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων και σε ύψος 30 μέτρων από τον σημερινό ρου του ποταμού Βοϊδομάτη.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 21 Οκτώβριος 2008 17:34 ) Περισσότερα...
 

Βραχοσκεπή Μπόιλα Βίκου

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βραχοσκεπή Μπόιλα βρίσκεται στην Ήπειρο, στο δυτικό άκρο της κοιλάδας του ποταμού Βοϊδομάτη (φαράγγι του Βίκου) και σε υψόμετρο 500 μέτρων περίπου. Σήμερα η βραχοσκεπή έχει μορφή επιμήκη και αβαθή, με διαστάσεις 17Χ5 μέτρα. Γεωλογικές μελέτες όμως, αποδεικνύουν ότι στο παρελθόν ήταν περισσότερο προστατευμένη, και ότι το φυσικό της στέγαστρο υποχώρησε σταδιακά υπό την επίδραση φυσικών φαινομένων (διάβρωση, σεισμοί).

Περισσότερα...
 

Ορυχείο Θάσου

E-mail Εκτύπωση PDF

Στο λόφο Τζίνες, που βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της νότιας Θάσου, ανάμεσα στις Μαρκές και στα Λιμενάρια, εντοπίστηκαν, σε κοιτάσματα αιματίτη, 20 θέσεις με ενδείξεις εξόρυξης ώχρας, Η ανασκαφική έρευνα σε μερικές από αυτές (Τ1, Τ2, Τ3, και Τ6) τοποθετεί τις πρωιμότερες δραστηριότητες εξόρυξης στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο (θέση Τ1).

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 21 Οκτώβριος 2008 17:58 ) Περισσότερα...
 

Αλόνησος

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Αλόννησος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των βόρειων Σποράδων, που βρίσκεται στα ανατολικά της χερσονήσου της Μαγνησίας. Η συστηματική επιφανειακή έρευνα του νησιού οδήγησε στον εντοπισμό θέσεων κυρίως της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου και της Μεσολιθικής ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις τεκμηριώνεται η Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδος.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 03 Φεβρουάριος 2009 21:17 ) Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 10 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.