Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αμοργός Οδοιπορικά Tournefort - Ταξίδι στην Κρήτη και τα νησιά του Αρχιπελάγους

Tournefort - Ταξίδι στην Κρήτη και τα νησιά του...

Το 1700, ο Γάλλος ιατρός και βοτανολόγος Joseph Pitton de Tournefort αναλαμβάνει κατ' εντολή του Γαλλικού Στέμματος ερευνητική αποστολή στην Εγγύς Ανατολή, με σκοπό τη συλλογή φυτών αλλά και πληροφοριών για τον κόσμο της περιοχής. Κατά τη διάρκεια του διετούς ταξιδιού του περιηγείται και περιγράφει - υπό μορφή επιστολών που απευθύνονται στον κόμη ντε Πονσαρτραίν, υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας - τριάντα οκτώ νησιά του Αιγαίου, την Κωνσταντινούπολη και περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, της Αρμενίας και της Γεωργίας, μέχρι τα σύνορα της Περσίας.

Ο Tournefort γεννήθηκε το 1656 στο Αιξ της Προβηγκίας από εύπορη οικογένεια. Καθώς ο πατέρας του τον προόριζε για τον κλήρο, αναγκάσθηκε να σπουδάσει θεολογία. Το ενδιαφέρον του, όμως, για τη χλωρίδα εκδηλώθηκε από την παιδική του ηλικία, ενώ παράλληλα καλλιέργησε, με τη βοήθεια και της οικογενειακής βιβλιοθήκης, τις γνώσεις του ως προς την Ανατομία, την Ιατρική, τη Φυσική και τη Χημεία.

Αφήνοντας τη γενέτειρά του το 1679, τελειοποίησε τις σπουδές του στην Ανατομία και στην Ιατρική στο Μονπελλιέ. Το 1861, τον βρίσκουμε στη Βαρκελώνη, όπου επιδίδεται στη βοτανολογική έρευνα και μελέτη. Το 1867 κλήθηκε από τον ιατρό της βασίλισσας ως καθηγητής Βοτανικής του Βασιλικού Κήπου, που είχε ιδρυθεί από τον Λουδοβίκο ΙΓ' με σκοπό τη διδαχή σπουδαστών ιατρικής.

Ο Tournefort ξεκίνησε από τη Μασσαλία για την Εγγύς Ανατολή στις 23 Απριλίου 1700 και επέστρεψε στις 3 Ιουνίου 1702. Στην Αμοργό βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1700.

Οι κυριότερες μονάδες μήκους που χρησιμοποιεί ο Tournefort είναι: ο πους (περίπου 30 εκατοστόμετρα), που περιείχε 12 δακτύλους (περίπου 2,5 εκατοστόμετρα) και ο κάθε δάκτυλος 12 γραμμές (περίπου 2 χιλιοστόμετρα)

Νικουριά

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Ο βόρειος άνεμος μας έκανε να εγκαταλείψουμε για δεύτερη φορά το σχέδιο μας να πάμε στην Πάτμο. Για ποιον λόγο να αντιμαχόμαστε τον Αίολο; Μας έριξε προς την Αμοργό, νησί που αξίζει να το προσέξει ο ταξιδιώτης. Αλλά, καθώς είχε φουσκοθαλασσιά, προσορμιστήκαμε στη Νικουρία, έναν απόκρημνο βράχο σε απόσταση ενός μιλίου από την Αμοργό.

Τελευταία Ενημέρωση ( Κυριακή, 09 Νοέμβριος 2008 12:01 ) Περισσότερα...
 

Αμοργός

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Αμοργός δεν διακρίθηκε στην αρχαία ιστορία για την ανδρεία των κατοίκων της. Μάλιστα, φαίνεται, πως οι κάτοικοι, ήταν πιο αφοσιωμένοι στις επιστήμες και στις τέχνες παρά στον πόλεμο.

Τελευταία Ενημέρωση ( Κυριακή, 09 Νοέμβριος 2008 12:20 ) Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.