Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση

5ο Έτος (427 π.Χ.)



Η εισβολή στην Αττική

E-mail Εκτύπωση PDF

Το καλοκαίρι, οι Λακεδαιμόνιοι διάταξαν και ξεκίνησαν για τη Μυτιλήνη 42 καράβια με αρχηγό τον Αλκίδα που ήταν ναύαρχος, κ' έκαναν εισβολή στην Αττική μαζί μετους συμμάχους τους, ώστε οι Αθηναίοι, κινδυνεύοντας σε δύο μέτωπα, να δυσκολευτούν να στείλουν πολεμικά για να χτυπήσουν το στόλο που πήγαινε στη Μυτιλήνη.

Περισσότερα...
 

Η επανάσταση της Λέσβου

E-mail Εκτύπωση PDF

Οι Μυτιληναίοι, βλέποντας ότι ο στόλος από την Πελοπόννησο δεν ερχόταν, αλλά αργοπορούσε και ότι τους έλειψαν τα τρόφιμα, αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν με τους Αθηναίους για την ακόλουθη αιτία. Ο Σάλαιθος, που είχε πάψει κι αυτός να ελπίζει ότι θα έρθει ο στόλος, μοίρασε στο λαό βαρύ οπλισμό - ενώ πριν δεν είχε παρά ελαφριά όπλα - με σκοπό να κάνει έξοδο εναντίον των Αθηναίων. Ο λαός όμως, μόλις πήρε τα όπλα, δεν άκουγε πια τους άρχοντες, αλλά μαζευόταν σε ομάδες και ζητούσαν ν' ανοίξουν οι ολιγαρχικοί τις αποθήκες και να μοιράσουν σ' όλους σιτάρι, αλλιώς θα πήγαιναν - είπαν - να συνεννοηθούν με τους Αθηναίους για να τους παραδώσουν την πολιτεία.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 20:21 ) Περισσότερα...
 

Η εκστρατεία στη Μινώα Μεγάρων

E-mail Εκτύπωση PDF

Μετά την υποταγή της Λέσβου, οι Αθηναίοι έκαναν εκστρατεία με στρατηγό τον Νικία του Νικηράτου εναντίον του νησιού Μινώα που βρίσκεται αντίκρυ στα Μέγαρα.

Περισσότερα...
 

Η παράδοση της Πλάταιας

E-mail Εκτύπωση PDF

Το καλοκαίρι οι Πλαταιείς, που δεν είχαν πια τρόφιμα και δεν μπορούσαν ν' ανθέξουν στην πολιορκία, παραδόθηκαν στους Πελοποννήσιους μετά από τ' ακόλουθα περιστατικά.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 20:24 ) Περισσότερα...
 

Τα επεισόδια στη Κέρκυρα

E-mail Εκτύπωση PDF

Τα 40 καράβια που οι Πελοποννήσιοι είχαν στείλει στη Λέσβο, τα καταδίωξαν οι Αθηναίοι καθώς ταξίδευαν στο ανοιχτό πέλαγος και ύστερα τα έπιασε τρικυμία που τα έριξε στα νερά της Κρήτης. Από εκεί έφτασαν σκόρπια στη Πελοπόννησο, όπου βρήκαν, στην Κυλλήνη, 13 λευκαδίτικα και αμπρακιώτικα καράβια με τον Βρασίδα του Τέλλιδος που είχε φτάσει εκεί, σύμβουλος του Αλκίδα. Μετά την αποτυχία τους στη Λέσβο, οι Λακεδαιμόνιοι ήθελαν να ενισχύσουν το στόλο τους και να πάνε στη Κέρκυρα όπου είχε αρχίσει εμφύλιος σπαραγμός. Οι Αθηναίοι δεν είχαν παρά μόνο 12 καράβια στη Ναύπακτο και οι Λακεδαιμόνιοι ήθελαν να προφτάσουν προτού στείλει ο εχθρός ενισχύσεις. Ο Βρασίδας και ο Αλκίδας άρχισαν να ετοιμάζονται για την επιχείρηση αυτή.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 20:28 ) Περισσότερα...
 

Η εκστρατεία στη Σικελία

E-mail Εκτύπωση PDF

Καθώς τελείωνε το καλοκαίρι, οι Αθηναίοι έστειλαν 20 καράβια στη Σικελία.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 20:30 ) Περισσότερα...
 

Ο λοιμός στην Αθήνα

E-mail Εκτύπωση PDF

Το χειμώνα η επιδημία ξανάρθε για δεύτερη φορά στην Αθήνα. Δεν είχε ποτέ εξαφανιστεί εντελώς αλλά είχε σημειώσει ύφεση.

Τη δεύτερη φορά κράτησε ένα χρόνο, ενώ την πρώτη είχε κρατήσει δύο χρόνια. Τίποτε δεν κλόνισε περισσότερο το ηθικό των Αθηναίων και δεν μείωασε την στρατιωτική τους δύναμη όσο η επιδημία. Τουλάχιστον 4.400 οπλίτες και 300 ιππείς πέθαναν απ' την αρρώστια.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.