Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Χάλκινη Εποχή Άλλα νησιά του Αιγαίου

Άλλα νησιά Αιγαίου



Θέρμη Λέσβου

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο οικισμός της Θέρμης κτίστηκε γύρω στο 3000 πΧ σε μια επίπεδη χερσόνησο στην ανατολική παραλία της Λέσβου, που βρίσκεται σε μία από τις πιο εύφορες περιοχές του νησιού. Η θέση του οικισμού ευνόησε την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και του θαλάσσιου εμπορίου που ανέδειξαν τη Θέρμη σε ένα από τα πρωιμότερα και σημαντικότερα πρωτοαστικά κέντρα του βόρειου Αιγαίου κατά το πρώτο μισό της 3ης χιλιετίας πΧ.

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 10 Απρίλιος 2009 19:33 ) Περισσότερα...
 

Πολιόχνη Λήμνου

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο οικισμός της Πολιόχνης κτίστηκε κατά την Τελική Νεολιθική (4η χιλιετία πΧ) σε χαμηλό λόφο της ανατολικής ακτής της Λήμνου, στο μυχό του προστατευμένου κόλπου του Βρόσκοπου. Η θέση του οικισμού στον απέραντο σιτοβολώνα του νησιού οδήγησε στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και την εξασφάλιση πλεονάσματος, ικανού να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες πολλών εκατοντάδων κατοίκων. Επιπλέον, η θέση της Πολιόχνης, σε ένα από τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια του θαλάσσιου εμπορικού δρόμου από και προς τον Εύξεινο Πόντο και απέναντι από την Τρωάδα, οδήγησε σύντομα στην υπέρμετρη οικονομική της ανάπτυξη και την ανάδειξή της σε ένα από τα πρωιμότερα και σημαντικότερα πρωτοαστικά κέντρα της Πρώιμης Χαλκοκρατίας (3η χιλιετία πΧ) στο Αιγαίο και το Liman Tepe (Κλαζομενές).

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 10 Απρίλιος 2009 19:29 ) Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.