Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση

Μέση Γεωμετρική

Η Μέση Γεωμετρική περίοδος (850-760 π.Χ.) χωρίζεται σε δύο υποπεριόδους:

  • Μέση Γεωμετρική Ι (850-800 π.Χ.)
  • Μέση Γεωμετρική ΙΙ (800-760 π.Χ.)


Λίγο πριν από το 850 π.Χ. σημειώθηκε γοργή πρόοδος σε τρία επίπεδα: στις θαλάσσιες επικοινωνίες μέσα στο Αιγαίο, στις ανταλλαγές με την Εγγύς Ανατολή και, κατά συνέπεια, στην υλική ευημερία των πόλων που έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο στις ανταλλαγές αυτές. Οι ενδείξεις που τεκμηριώνουν ουσιαστικά την πρόοδο αυτή προέρχονται από δώδεκα τάφους στην Αθήνα και στο Λευκαντί, οι οποίοι έχουν όλοι πλούτο και ποικιλία κτερισμάτων που δεν έχουμε συναντήσει πουθενά στην Ελλάδα μετά την καταστροφή των μυκηναϊκών ανακτόρων. Οι ταφές αυτές συμπίπτουν χρονικά με μια σύντομη περίοδο καλλιτεχνικών ζυμώσεων στην Αθήνα, ίσως γύρω στο 855-830 π.Χ., όταν έγινε η μετάβαση από την πρώιμη στη μέση φάση της αττικής γεωμετρικής κεραμικής. Ταυτόχρονα με τις ταφές αυτές παρατηρούμε ότι στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σημειώνεται πρόοδος σε άλλα πεδία.

Την περίοδο 830-770 π.Χ. δεν σημειώθηκε τόσο θεαματική πρόοδος. Διατηρήθηκε κάποια επαφή με την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά άφησε λιγότερα ίχνη στο ελληνικό έδαφος. Τα ταφικά κτερίσματα έχουν περιορισμένη ποικιλία και ο χρυσός εμφανίζεται σπάνια. Σιγά-σιγά διαμορφώνεται στην Αθήνα ο μεσογεωμετρικός ρυθμός της κεραμικής, ρυθμός ήρεμος και αρμονικός, που πολύ γρήγορα έγινε κοινό ιδίωμα σε όλα τα αιγαιακά κέντρα. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει πιθανή αύξηση της ναυσιπλοΐας μέσα στις ελληνικές θάλασσες.



Αθήνα (ΜΓ Ι)

E-mail Εκτύπωση PDF

Η πρωιμότερη πλούσια ταφή είναι μια γυναικεία καύση στη βόρεια κλιτύ του Αρείου Πάγου, που χρονολογείται λίγο πριν από το τέλος της ΠΓ ΙΙ. Ως τεφροδόχος χρησιμοποιήθηκε ένας θαυμάσιος αμφορέας με οριζόντιες λαβές σε σχήμα διπλού τόξου στην κοιλιά. Κατά την Πρωτογεωμετρική εποχή αμφορείς αυτού του τύπου είχαν χρησιμοποιηθεί συχνά ως τεφροδόχοι σε γυναικείες καύσεις.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 19:13 ) Περισσότερα...
 

Λευκαντί (ΜΓ Ι)

E-mail Εκτύπωση PDF

Το Λευκαντί ευημερούσε από τις αρχές ήδη του 9ου αι., ενώ τα κτερίσματα της περιόδου αυτής είναι πλουσιότερα από κάθε άλλη πρωιμότερη ταφή και δίνουν περισσότερα ασφαλή στοιχεία για επαφές με την ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια εποχή αρχίζει πάλι η έντονη επικοινωνία με την Αθήνα, η οποία είχε σχεδόν διακοπεί από τα τέλη του 10ου αι.

Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 14 Φεβρουάριος 2009 10:08 ) Περισσότερα...
 

Σχέσεις με Ανατ. Μεσόγειο

E-mail Εκτύπωση PDF

Στην πρώιμη αυτή περίοδο καμία άλλη ελληνική πόλη δεν μπορεί να συγκριθεί στην ευημερία με την Αθήνα και το Λευκαντί. Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι η οικονομική αυτή άνθηση οφείλεται εν μέρει στις εμπορικές συναλλαγές με την ανατολική Μεσόγειο, όπως δείχνουν τα εισηγμένα ανατολικά προϊόντα και οι ανατολικές τεχνικές που αντιγράφονται από ντόπιους τεχνίτες. Ίσως από τα μέρη αυτά προμηθεύονταν τον χρυσό και το ελεφαντόδοντο. Αλλά τι είχε η Αθήνα ή το Λευκαντί να προσφέρει για αντάλλαγμα; Και ποιες περιοχές αναλάμβαναν την πρωτοβουλία σ' αυτές τις ανταλλαγές;

Περισσότερα...
 

Θορικός

E-mail Εκτύπωση PDF
Οι ανασκαφές στον Θορικό της νότιας Αττικής έδειξαν ότι, ήδη στον 9ο αι., κατεργάζονταν το ασήμι από τα γειτονικά μεταλλεία του Λαυρίου. Ήρθε στο φως ένας μεγάλος χώρος (8Χ6 μ.), εφοδιασμένος με τους συνήθεις κτιστούς λίθινους πάγκους και πολλές λεκάνες λαξευμένες στο δάπεδο.
Περισσότερα...
 

Δωδεκάνησα (ΜΓ Ι)

E-mail Εκτύπωση PDF

Η μόνη θέση των Δωδεκανήσων με ευρήματα της περιόδου αυτής είναι το νεκροταφείο στα Σεράγια της Κω, όπου υπάρχει αδιάσπαστη συνέχεια στην κεραμική και καθώς η τοπική κεραμική περνά στη ΜΓ φάση της, παρατηρούνται κάποιες αξιοσημείωτες καινοτομίες.

Περισσότερα...
 

Κρήτη (ΜΓ Ι)

E-mail Εκτύπωση PDF

Η κεραμική της κεντρικής Κρήτης χαρακτηρίζεται, λίγο μετά το 850 π.Χ., από ένα πολύπλοκο κράμα εξωτερικών επιδράσεων. Υπήρχε κάποια επαφή με την Αθήνα, όπως δείχνει ο αμφορέας με λαβές στην κοιλιά απ τη Φορτέτσα, που είναι πολύ πρόχειρο αντίγραφο της γυναικείας τεφροδόχου του Αρείου Πάγου.

Περισσότερα...
 

Αθήνα (ΜΓ ΙΙ)

E-mail Εκτύπωση PDF

Τα ΜΓ ευρήματα της Αττικής μαρτυρούν μια αλλαγή στο οικιστικό μοντέλο. Το 90% των ευρημάτων της ΠΓ περιόδου προερχόταν από την Αθήνα και τα περίχωρά της, ενώ κατά την ΜΓ τα νεκροταφεία της υπόλοιπης Αττικής προσφέρουν όλο και περισσότερο υλικό. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η κίνηση προς την ακτή. Πολλοί ΜΓ τάφοι βρέθηκαν στην Ελευσίνα και αρκετοί στον Μαραθώνα και στη Μερέντα (αρχαίος Μυρρινούς), ενώ τα πρωιμότερα ευρήματα από το νεκροταφείο της Ανάβυσσου, λίγο μετά το 800 π.Χ., μαρτυρούν την ύπαρξη κάποιου ανθηρού οικισμού στη γύρω περιοχή.

Περισσότερα...
 

Άργος (ΜΓ ΙΙ)

E-mail Εκτύπωση PDF

Τα ταφικά έθιμα των Αργείων δεν αλλάζουν. Συναντούμε πάντα ενταφιασμούς, συνήθως σε κιβωτιόσχημους τάφους και σπανιότερα σε πίθους, που χρησιμοποιούνταν για τους ενήλικους και για τα παιδιά. Και οι δύο τύποι τάφων μπορούσαν να δεχτούν δύο ή περισσότερες διαδοχικές ταφές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα κτερίσματα της παλαιότερης ταφής απλώνονταν στην καλυπτήρια πλάκα του τάφου, μέσα στον οποίο τοποθετούσαν τον νεότερο νεκρό. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις τα κτερίσματα της πρώτης ταφής αφήνονταν μέσα στον τάφο, ενώ εκείνα της μεταγενέστερης τοποθετούνταν στο κάλυμμα.

Περισσότερα...
 

Κόρινθος (ΜΓ ΙΙ)

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Κόρινθος, στις αρχές του 8ου αι., είχε ήδη πάρει της έκταση μεγάλης γεωμετρικής πόλης, αποτελούμενης από ομάδα διάσπαρτων χωριών με έναν κεντρικό πυρήνα, ο οποίος εκτεινόταν μέσα και γύρω από τη θέση της μεταγενέστερης Αγοράς. Την ίδια όμως περίοδο εμφανίζονται στο προσκήνιο δύο περιφερειακές θέσεις, που απέχουν περισσότερο από 1 χλμ από το κέντρο.

Περισσότερα...
 

Βοιωτία (ΜΓ ΙΙ)

E-mail Εκτύπωση PDF

Οι ταφές στο Βράνεζι είναι καύσεις και ενταφιασμοί, όλες σε κιβωτιόσχημους τάφους καλυμμένους από ενιαίο χαμηλό τύμβο διαμέτρου 7 μ. και ύψους 2 μ., που υψώνεται γύρω από έναν κεντρικό λιθοσωρό. Ανάμεσα στα κτερίσματα υπάρχουν χάλκινα ξίφη, χρυσές ταινίες και δύο χρυσά σπειροειδή ενώτια.

Η χρήση και των δύο ταφικών πρακτικών διαπιστώνεται και στον Μεδεώνα (Αντίκυρα). Οι ταφές του 10ου αι. είναι όλες καύσεις σε ελλειψοειδείς τάφους λαξευμένους στον βράχο. Κατά τη διάρκεια του 9ου αι. οι τάφοι είναι ελλειψοειδείς κιβωτιόσχημοι και ο ενταφιασμός συνυπάρχει με την καύση. Η κεραμεική που προηγούμενα έμοιζε με την αττική, αρχίζει να μοιάζει πολύ με την κορινθιακή. Ίσως οφείλεται στην άφιξη κατοίκων από την απέναντι ακτή κατά τη διάρκεια του πρώιμου 9ου αι.

 

Θεσσαλία (ΜΓ ΙΙ)

E-mail Εκτύπωση PDF

Φαίνεται ότι ο ενταφιασμός συνεχίζει να είναι η συνήθης πρακτική στη Θεσσαλία, είτε σε μεμονωμένους κιβωτιόσχημους, όπως στις Φερές, είτε σε οικογενειακούς τάφους, όπως ο θολωτός τάφος στο Καπακλί, με την τόσο μακροχρόνια χρήση.

Περισσότερα...
 

Λευκαντί (ΜΓ ΙΙ)

E-mail Εκτύπωση PDF

Για το Λευκαντί δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την περίοδο αυτή, γιατί τα τρία γνωστά νεκροταφεία σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται μετά τις πλούσιες ταφές των μέσων του 9ου αι.

Περισσότερα...
 

Ερέτρια

E-mail Εκτύπωση PDF

Το σημαντικότερο γεγονός της περιόδου αυτής είναι η ίδρυση της Ερέτριας γύρω στο 800 π.Χ., 10 χλμ ανατολικά από το Λευκαντί, σε μια θέση με ωραίο λιμάνι και φυσικά οχυρή βραχώδη ακρόπολη, 2 χλμ προς το εσωτερικό.

Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 16 Μάρτιος 2009 19:44 ) Περισσότερα...
 

Κυκλάδες (ΜΓ ΙΙ)

E-mail Εκτύπωση PDF

Την εποχή αυτή στις Κυκλάδες υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις ταφικές πρακτικές. Στα βόρεια νησιά συνήθιζαν τους μεμονωμένους ενταφιασμούς σε κιβωτιόσχημους τάφους. Η πρακτική αυτή αρχίζει ήδη από την ΠΓ περίοδο στην Καρδιανή της Τήνου και συνεχίζεται στη ΜΓ Ι, τουλάχιστον, στη Ζαγορά της Άνδρου και πιθανώς επίσης στη Ρήνεια.

Περισσότερα...
 

Κρήτη (ΜΓ ΙΙ)

E-mail Εκτύπωση PDF
Στην Κνωσσό συνηθίζεται, όπως και στο παρελθόν, η καύση σε τεφροδόχους μέσα σε οικογενειακούς τάφους, αλλά γύρω στο 850 π.Χ. παρουσιάζεται ένα μεγάλο χάσμα στη χρήση των νεκροταφείων. Από τις ομάδες της Φορτέτσας, οκτώ παλιοί θαλαμωτοί τάφοι δεν δέχονται πλέον καθόλου ταφές μετά το 850 π.Χ., ενώ πέντε νέοι τάφοι ανοίγονται στα τέλη του 9ου αι., και μόνο σε δύο περιπτώσεις υπάρχουν σειρές καύσεων που γεφυρώνουν το ενδιάμεσο αυτό διάστημα. Το νεκροταφείο του Αγ. Ιωάννη, στις βόρειες παρυφές, παύει να χρησιμοποιείται μετά το 850 π.Χ., ενώ οι ακόμη πιο απομακρυσμένοι τάφοι στο Ατσαλένιο και στον Μασταμπά, στα περίχωρα του σημερινού Ηράκλειου, δέχονται κατά την Πρωτογεωμετρική Β' τις πρώτες τους ταφές, οι οποίες αποτελούν σημαντικότατες αποδείξεις για την εξάπλωση της κνωσσιακής πόλεως.
Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 10:18 ) Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.