Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση

Τα προ του αγώνα



Βουλγαρικές συμμορίες στη Μακεδονία

E-mail Εκτύπωση PDF

Μετά το 1898 τα μακεδονικά κομιτάτα στη Βουλγαρία επωφελήθηκαν από την ελληνική ήττα κι άρχισαν να στέλνουν όλο και περισσότερα σώματα στη Μακεδονία. Τα περισσότερα από αυτά ανήκαν στην ΕΜΕΟ. Κάθε σώμα (τσέτα) είχε δέκα περίπου άνδρες (τσέτνικ). Ο οπλισμός του περιλάμβανε συνήθως ένα καλό τουφέκι αυστριακής καταγωγής, 180 σφαίρες, ένα περίστροφο και μια μικρή βόμβα. Ο αρχηγός τους ήταν γνωστός ως βοεβόδας.

Περισσότερα...
 

Καπετάν Κώτας

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο Κώτας γεννήθηκε στη Ρούλια γύρω στα 1860 και ασχολήθηκε με πολλά επαγγέλματα όπως αυτά του παντοπώλη, του υποδηματοποιού και του κηροπλάστη. Στον Κώτα αποδίδεται η ίδρυση του ξενώνα στη Ρούλια όπου οι έμποροι και οι άποροι τρέφονται και στεγάζονται δωρεάν και ενός παρόμοιου ιδρύματος στο μοναστήρι της Αγ. Τριάδος στο Πισοδέρι.

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 07 Νοέμβριος 2008 20:13 ) Περισσότερα...
 

Καπετάν Βαγγέλης

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο Βαγγέλης γεννήθηκε στο Στρέμπενο γύρω στα 1876. Νέος πήγε στην Κωνσταντινούπολη για δουλειά, εξαιτίας όμως της δράσης του συνελήφθη και εστάλη στο χωριό του. Αρχικά μυήθηκε στη βουλγαρική οργάνωση από το βοεβόδα Μαρκώφ ο οποίος είχε μυήσει δια της βίας όλους τους κατοίκους του χωριού.

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 07 Νοέμβριος 2008 20:17 ) Περισσότερα...
 

Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης

E-mail Εκτύπωση PDF

Το 1900 πεθαίνει ο Μητροπολίτης Καστοριάς. Προτείνεται και γίνεται αποδεκτή η υποψηφιότητα του Γερμανού Καραβαγγέλη για την πλήρωση της θέσης. Όπως ο ίδιος περιγράφει στα απομνημονεύματά του βρίσκει τον τόπο σε άθλια κατάσταση.

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 07 Νοέμβριος 2008 20:23 ) Περισσότερα...
 

Οι βουλγαρικές θηριωδίες

E-mail Εκτύπωση PDF
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 07 Νοέμβριος 2008 20:25 ) Περισσότερα...
 

Η σύγκρουση της Εσωτερικής και Εξωτερικής Οργάνωσης

E-mail Εκτύπωση PDF

Στα τέλη Αυγούστου 1902 έφτασε στη Ζαγορίτσανη ο συνταγματάρχης Γιαγκώφ, κύριος πράκτορας του Τσόντσεφ, και εκπροσωπούσε την εξωτερική οργάνωση. Πρόθεσή του ήταν να συναντήσει τους τοπικούς αρχηγούς των περιοχών της Φλώρινας και Καστοριάς. Η Εσωτερική Οργάνωση είχε δώσει εντολή να τον αφοπλίσουν αλλά οι ντόπιοι αρχηγοί αποφάσισαν να συναντηθούν μαζί του στο Βουλγαρομπλάτσι, τη συνάντηση όμως διέκοψε η εμφάνιση τουρκικών δυνάμεων.

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 07 Νοέμβριος 2008 20:27 ) Περισσότερα...
 

Η εξέγερση στην Αν. Μακεδονία (Οκτώβριος 1902)

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο Τσόντσεφ επικεφαλής 300 ανδρών πέρασε τα βουλγαροτουρκικά σύνορα κι επιχείρησε να ξεσηκώσει τις περιφέρειες της Τζουμαγιάς και του Ράζλογκ. Στις δυνάμεις του προσχώρησαν 200 περίπου ντόπιοι αντάρτες.

Περισσότερα...
 

Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Βιέννης (21 Φεβρουαρίου 1903)

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 21 Φεβρουαρίου 1903 η Αυστρία και Ρωσία παρουσιάζουν στην Πύλη το "Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων της Βιέννης". Αυτό ήταν αποτέλεσμα της συνάντησης των Lamsdorff και Goluchowski στην αυστριακή πρωτεύουσα και προέβλεπε την τοποθέτηση για τρία χρόνια Γενικού Επιθεωρητή των βιλαετίων της Μακεδονίας. Αυτός δεν θα μπορούσε να ανακληθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Αυστρίας και Ρωσίας και θα είχε την εξουσία να χρησιμοποιήσει τουρκικά στρατεύματα για τη διατήρηση της τάξης στη Μακεδονία χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει σε κάθε περίπτωση την άδεια της κυβέρνησης.

Περισσότερα...
 

Το συνέδριο στο Σμίλεβο (4/17 Απριλίου 1903)

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 4/17 Απριλίου 1903 έγινε συνέδριο των βούλγαρων αρχηγών του βιλαετίου Μοναστηρίου (2ης επαναστατικής περιφέρειας), στο Σμίλεβο της Πρέσπας, για να σχεδιάσουν την προγραμματισμένη εξέγερση.

Περισσότερα...
 

Τουρκικές επιτυχίες

E-mail Εκτύπωση PDF

Την περίοδο αυτή οι τουρκικές δυνάμεις πέρασαν σε επίθεση εναντίον των βουλγαρικών συμμοριών οι οποίες είχαν σημαντικές απώλειες.

Περισσότερα...
 

Βομβιστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη (16/29 Απριλίου 1903)

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 16/29 Απριλίου 1903 η Θεσσαλονίκη γίνεται επίκεντρο βομβιστικών επιθέσεων. Ανατινάζεται το υποκατάστημα της Οθωμανικής Τράπεζας, τα Οθωμανικά Ταχυδρομεία και η Γερμανική Λέσχη ενώ παρόμοιες ενέργειες γίνονται στο Ελληνικό Προξενείο, τον ελληνικό μητροπολιτικό ναό στον σταθμό και σε ελληνικό καφενείο. Την ίδια ημέρα ανατινάζεται τι γαλλικό πλοίο "Γκουαλδακιβίρ" μέσα στο λιμάνι της πόλης, Δύο μέρες αργότερα καταστρέφονται οι εγκαταστάσεις φωταερίου.

Περισσότερα...
 

Η καταστροφή του Σμάρδεσι (26 Απριλίου / 9 Μαΐου 1903)

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 26 Απριλίου / 9 Μαΐου 1903, τουρκικός στρατός (μετά από πληροφορίες του Καραβαγγέλη), περικυκλώνει το Σμάρδεσι όπου βρίσκεται η συμμορία του Αντόνωφ.

Περισσότερα...
 

Η αποστολή των τεσσάρων (20 Μαΐου 1903)

E-mail Εκτύπωση PDF

Το Μάιο του 1903 αποφασίζεται να αποσταλούν άνδρες στη Μακεδονία για να δουν την κατάσταση εκεί και να πληροφορήσουν στην επιστροφή τους τον Π. Μελά. Την αποστολή αποτελούν οι:

Περισσότερα...
 

Η αποστολή των δέκα (Ιούνιος 1903)

E-mail Εκτύπωση PDF

Μετά την επιστροφή του Πέρρου από την Μακεδονία οι Μελάς και Κωνσταντίνος Μαζαράκης αποφάσισαν να επανδρώσουν ένα σώμα και να το στείλουν στον μητροπολίτη Καραβαγγέλη. Το σώμα αυτό θα ετίθετο υπό τις διαταγές του καπετάν Βαγγέλη

Περισσότερα...
 

Η εξέγερση του Ίλιντεν (20 Ιουλίου / 2 Αυγούστου 1903)

E-mail Εκτύπωση PDF

Τα πλήγματα που είχε καταφέρει ο τουρκικός στρατός στις βουλγαρικές συμμορίες τους μήνες από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο του 1903, όπως και η σκέψη ότι όλες οι προετοιμασίες μπορεί να πήγαιναν χαμένες, ανάγκασαν την ΕΜΕΟ να καθορίσει την ημερομηνία έναρξης της εξέγερσης στις 20 Ιουλίου / 2 Αυγούστου.

Περισσότερα...
 

Κρούσοβο

E-mail Εκτύπωση PDF

Το Κρούσοβο που βρίσκεται βόρεια του Μοναστηρίου είχε την εποχή εκείνη 12.000 περίπου κατοίκους ως επί το πλείστον βλαχόφωνους ακραιφνείς Έλληνες και ήταν έδρα της Μητρόπολης "Πρεσπών και Αχριδών". Η οικονομική ευμάρεια των κατοίκων, η οποία προερχόταν από επιχειρήσεις που είχαν στις μεγάλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ευρώπης, είχε μεταμορφώσει το Κρούσοβο σε μία όμορφη πόλη με μεγάλα και πολυώροφα σπίτια και δημόσια κτίρια.

Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 10:49 ) Περισσότερα...
 

Κλεισούρα

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 21 Ιουλίου, οι δέκα Κρητικοί ήρθαν αντιμέτωποι, έξω από το Κουμανίτσοβο, με διάφορες ομάδες κομιτατζήδων από τις οποίες σκότωσαν ένα απροσδιόριστο αριθμό ανδρών.

Περισσότερα...
 

Αχρίδα

E-mail Εκτύπωση PDF
Στις 20 Ιουλίου σύμφωνα με το σχέδιο, οι βουλγαρικές συμμαχίες επιτέθηκαν σε τουρκικά φυλάκια και υπήρξαν μικροσυμπλοκές με τους Τούρκους στρατιώτες. Την επομένη ο στρατός κινήθηκε προς τις περιοχές που είχαν εμφανισθεί οι συμμορίες. Η εξέγερση έσβησε σύντομα στην περιοχή αυτή χωρίς να σημειωθεί κάποιο σπουδαίο γεγονός.
 

Πρέσπες

E-mail Εκτύπωση PDF

Στην περιοχή αυτή βουλγαρικές συμμορίες κατέστρεψαν ιδιοκτησίες σλαβόφωνων Ελλήνων και προσπάθησαν να ξεσηκώσουν τον ντόπιο πληθυσμό να καταφύγει στα βουνά. Ο τουρκικός στρατός σε μικρό χρονικό διάστημα διέλυσε τις συμμορίες.

Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 11:02 ) Περισσότερα...
 

Κίρτσεβο

E-mail Εκτύπωση PDF
Και σ' αυτή την περιοχή σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές χωρίς ενδιαφέρον. Σύντομα η εξέγερση διαλύθηκε.
 

Καστοριά

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις αρχές Ιουλίου επισκέπτεται τον Κώτα αντιπροσωπεία του βουλγαρικού κομιτάτου και του ανακοινώνει την ημερομηνία της εξέγερσης και τις σχετικές οδηγίες. Πριν την εξέγερση ο Κώτας συγκεντρώνει τους άνδρες του στη Μπεσφήνα και κατευθύνεται προς τη Ρούλια για να διαλύσει ένα τουρκικό λόχο και να διευκολύνει την επικοινωνία του με το σώμα του Τσακαλάρωφ.

Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 11:09 ) Περισσότερα...
 

Φλώρινα

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις αρχές Αυγούστου οι συμμορίες του Γιώργη Παπαχριστώφ και του Μήτρου Παντούρωφ προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τη φρουρά στη Βίγλα Πισοδερίου προκειμένου να εισβάλλουν στο Πισοδέρι αλλά δεν τα κατάφεραν.

Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 11:14 ) Περισσότερα...
 

Μοναστήρι

E-mail Εκτύπωση PDF

Το Ράκοβο λεηλατήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις οι οποίες στην προσπάθεια της καταστολής της εξέγερσης κατέστρεψαν 100 από τα 120 σπίτια του χωριού.

Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 11:20 ) Περισσότερα...
 

Το τέλος της αποστολής των δέκα

E-mail Εκτύπωση PDF

Λίγες μέρες μετά την εξέγερση ο Καραβαγγέλης ειδοποιεί την ομάδα των Κρητικών, που είχαν απομείνει εννέα να πάνε στη Μητρόπολη στην Καστοριά.

Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 11:26 ) Περισσότερα...
 

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Murzsteg (16/29 Σεπτεμβρίου)

E-mail Εκτύπωση PDF

Τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1903 απόδειξαν την αποτυχία του αυστρορωσικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων. Η Μακεδονία εξακολουθούσε να είναι το επίκεντρο ανωμαλιών.

Περισσότερα...
 

Οι τουρκοβουλγαρικές σχέσεις το 1903

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 12 Φεβρουαρίου 1903 το βουλγαρικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει τα γραφεία των δύο μακεδονικών κομιτάτων στη Σόφια καθώς και των περιφερειακών οργανώσεών τους. Ήδη είχαν συλληφθεί οι Μιχαϊλόφσκι και Τσόντσεφ, ενώ την ίδια τύχη είχαν οι Πέτρωφ και Στανίτσεφ του αντίπαλου κομιτάτου του Σαράφωφ ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη χώρα. Στις 18 Φεβρουαρίου συνελήφθη ο Γιαγκώφ. Λίγο αργότερα ενισχύθηκαν οι φρουρές στα σύνορα με την αποστολή και έφιππης χωροφυλακής.

Περισσότερα...
 

Η ίδρυση του Μακεδονικού Κομιτάτου

E-mail Εκτύπωση PDF

Στα τέλη του 1903 ιδρύεται στην Αθήνα το Μακεδονικό κομιτάτο με πρόεδρο τον εκδότη της εφημερίδας “Εμπρός” Δημήτριο Καλαποθάκη. Ο οργανισμός του κομιτάτου ήταν ο παρακάτω:

Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 11:33 ) Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.