Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Μακεδονικός Αγώνας Τα προ του αγώνα Η καταστροφή του Σμάρδεσι (26 Απριλίου / 9 Μαΐου 1903)
Η καταστροφή του Σμάρδεσι (26 Απριλίου / 9 Μαΐου 1903) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 07 Νοέμβριος 2008 20:37

Στις 26 Απριλίου / 9 Μαΐου 1903, τουρκικός στρατός (μετά από πληροφορίες του Καραβαγγέλη), περικυκλώνει το Σμάρδεσι όπου βρίσκεται η συμμορία του Αντόνωφ.

Ο Τσακαλάρωφ, ο οποίος είχε επιστρέψει από την Ελλάδα την προηγουμένη και βρισκόταν στο Ντέμπενι, παρέλαβε την τοπική φρουρά και αυτή του Κωστενέτσι και προχώρησε για βοήθεια του Αντόνωφ. Όταν όμως έφθασε εκεί ήταν πια αργά.

Οι Τούρκοι είχαν κάψει τα 233 από τα 300 σπίτια του χωριού, σκότωσαν 85 κατοίκους και συνέλαβαν 80. Οι διασωθέντες βρήκαν καταφύγιο στα γύρω βουνά και χωριά.

Ανάμεσα σα θύματα συγκαταλέγονται ο παπα Βασίλειος, o Παναγιώτης Καράντζιας, ο επίτροπος της πατριαρχικής κοινότητας Αθανάσιος και ο προκάτοχός του Απόστολος, ο έφορος των ελληνικών σχολείων Παντελής Ράτου, ο Παντελής Κοροβέσης, o Βέντσιος και άλλοι.

Μετά την καταστροφή επιστρέφει ο Τσακαλάρωφ και καίει την ελληνική εκκλησία και το ελληνικό σχολείο.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.