Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Λίθινη Εποχή Νεολιθική Νεολιθική Προκεραμική

Νεολιθική Προκεραμεική

Νεολιθική Προκεραμεική από 6.800 έως 6.500

Στο Αιγαίο και στη Βαλκανική δεν γνωρίζουμε καμμιά θέση ή στρώμα που να αντιστοιχεί σε μια μεταβατική περίοδο από τη Μεσολιθική στη Νεολιθική. Από τη στιγμή που δημιουργούν τα πρώτα τους χωριά, όλες οι ανθρώπινες ομάδες φαίνεται να κατέχουν ήδη τα χαρακτηριστικά επιτεύγματα της Νεολιθικής: μόνιμους οικισμούς, τροφοπαραγωγική οικονομία, τεχνικές του λειασμένου λίθου και της κεραμικής. Δίπλα στις καλύβες εμφανίζονται κτιστά σπίτια, κατασκευασμένα, ανάλογα με την περιοχή, από ωμή πλίνθο ή αχυρολάσπη. Καλλιεργείται το σιτάρι, το κριθάρι και ορισμένα οπωροκηπευτικά και αρχίζει η εξημέρωση του αιγοπρόβατου του βοδιού και του χοίρου.



Άργισσα Θεσσαλίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Άργισσα βρίσκεται στις όχθες του Πηνειού, περίπου 4,5 χιλιόμετρα δυτικά της Λάρισας. Η θέση κατοικήθηκε κατά τη Νεολιθική και την εποχή του Χαλκού, αφήνοντας πολιτιστικά κατάλοιπα πάχους πολλών μέτρων. Κατά την ανασκαφική έρευνα (1956) εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 8 μέτρα, ένα στρώμα πάχους 30-45 εκατοστών, που χρονολογείται στην Προκεραμική Νεολιθική και αποτελεί ένα από τα λιγοστά δείγματα της μεταβατικής αυτής περιόδου.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 23 Οκτώβριος 2008 09:36 ) Περισσότερα...
 

Κνωσός

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο νεολιθικός οικισμός της Κνωσού εκτείνεται κάτω από την περιοχή του μεταγενέστερου μινωικού ανακτόρου. Είναι μέχρι στιγμής η καλλίτερα διερευνημένη θέση από τις 80 περίπου γνωστές θέσεις της Νεολιθικής εποχής στην Κρήτη. Από τις ανασκαφικές έρευνες (1957-1960, 1969-1970) προκύπτει ότι ο οικισμός οργανώνεται στο λόφο Κεφάλα κατά την Προκεραμική περίοδο, αναπτύσσεται ιδιαίτερα κατά την Αρχαιότερη και κατοικείται μέχρι την Τελική Νεολιθική.

Κατά την Προκεραμική περίοδο, που ανάγεται σύμφωνα με ραδιοχρονολογήσεις στα τέλη της 7ης χιλιετίας π.Χ., χρησιμοποιούνται πιθανότατα πασσαλόπηκτες καλύβες, ίσως όμοιες με εκείνες που βρέθηκαν στη Άργισσα Θεσσαλίας.

Στις πρώτες οικιστικές φάσεις της Αρχαιότερης Νεολιθικής κατασκευάζονται οικίες με λιθόκτιστα θεμέλια, στα οποία στηρίζονται τοίχοι από κλαδιά και πηλό (τεχνική pise). Οι οικίες κτίζονται ελεύθερες στο χώρο και δεν έχουν ενιαίο προσανατολισμό.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος 2009 19:31 ) Περισσότερα...
 

Σέσκλο

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βόλου. Οι ανασκαφικές έρευνες του 20ου αιώνα (1901-1902, 1956-1977) στο λόφο Καστράκι και τη γύρω του περιοχή πιστοποιούν την κατοίκηση του χώρου από την Προκεραμική Νεολιθική μέχρι και την Ύστερη εποχή του Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.). Η μακραίωνη κατοίκηση της περιοχής οφείλεται στα εύφορα καλλιεργήσιμα εδάφη, την αφθονία νερού και την άμεση πρόσβαση τόσο προς τα ορεινά (Πήλιο) όσο και προς τη θάλασσα του Παγασητικού.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 09 Απρίλιος 2009 12:15 ) Περισσότερα...
 

Σπήλαιο Σκοτεινή Ευβοίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Το σπήλαιο Σκοτεινή στο χωριό Θαρρούνια, βόρεια του Αλιβερίου, είναι από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Εύβοιας. Βρίσκεται κάτω από πλάτωμα με απεριόριστη θέα προς τα βουνά της κεντρικής Εύβοιας και τον νότιο Ευβοϊκό κόλπο, και πάνω από απότομο φαράγγι με ξεροπόταμο. Έχει μικρή στενή είσοδο σε εσοχή ψηλού βράχου κοντά σε πλάτωμα. Μετά από ένα μακρόστενο διάδρομο 30 μ., με ύψος αρκετό για να περπατήσει όρθιος ένας άνθρωπος, καταλήγει σε κεντρική αίθουσα όπου δεν φτάνει καθόλου το φυσικό φως.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2009 09:35 ) Περισσότερα...
 

Σπήλαιο Σαρακηνού Κωπαΐδας

E-mail Εκτύπωση PDF

Το σπήλαιο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κωπαΐδας και είναι το μοναδικό της περιοχής που βρίσκεται σε μεγάλο ύψος σε σχέση με την πεδιάδα, περίπου 80 μ. πάνω από το επίπεδό της, θέση που εξασφαλίζει απεριόριστη θέα προς τα δυτικά και τα βόρεια. Έχει μεγάλη τοξωτή είσοδο και τεράστιο εμβαδόν (2.500 τ.μ.) που εξασφαλίζουν άριστες λειτουργικές προϋποθέσεις για τη χρήση του από τον άνθρωπο.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2009 17:42 ) Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.