Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Γεωμετρική περίοδος Πρώιμη Γεωμετρική

Πρώιμη Γεωμετρική

Η Πρώιμη Γεωμετρική Περίοδος (900-850 π.Χ.), χωρίζεται σε δύο υποπεριόδους:

  • Πρώιμη Γεωμετρική Ι (900-875 π.Χ.)
  • Πρώιμη Γεωμετρική ΙΙ (875-850 π.Χ.)

 Οι μόνες μαρτυρίες της εποχής αυτής προέρχονται από τάφους οι οποίοι μας δίνουν στοιχεία για τα ταφικά έθιμα που επικρατούσαν και από τους οποίους προέρχονται και τα διάφορα κτερίσματα.



Οι βασιλείς της Σπάρτης

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 12:10 ) Περισσότερα...
 

Η δωρική Σπάρτη

E-mail Εκτύπωση PDF

Από τις γραπτές πηγές και την αρχαιολογική σκαπάνη μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι η εγκατάσταση των Δωριέων στη Σπάρτη συνετελείται τον 10ο αιώνα. Μαζί τους υπήρχαν και Κάδμιοι, και αυτό εικάζεται από το γεγονός ότι κατά τους πρώτους αιώνες της δωρικής εξουσίας στη Σπάρτη, η βασιλεία δεν ήταν δικόρυφη αλλά τρικόρυφη. Παράλληλα, δηλαδή, προς τους βασιλικούς οίκους των Αγιαδών και των Ευρυπωντιδών, υπήρξε και τρίτος, των Αιγειδών, θηβαϊκής καταγωγής. Η παγίωση της σπαρτιατικής κυριαρχίας στον ευρύτερο λακωνικό χώρο πρέπει να συντελέστηκε τον 9ο και 8ο αιώνα. Οι υποταγμένοι κάτοικοι που δεν έφυγαν από τη Λακωνία έγιναν είλωτες (δουλοπάροικοι) ή περίοικοι (υποτελείς).

Περισσότερα...
 

Η αποκία της Σπάρτης στη Θήρα

E-mail Εκτύπωση PDF

Την περίοδο αυτή γηγενής πληθυσμός μαζί με Δωριείς και με επικεφαλής τον Θήρα έφυγαν από την Σπάρτη και αποίκισαν στην Καλλίστη η οποία στη συνέχεια πήρε το όνομά της από τον Θήρα. Ο Θήρας και οι απογόνοί του κράτησαν για αρκετό χρονικό διάστημα την βασιλεία στο νησί.

Αργότερα ορισμένοι από αυτούς πήγαν στις ακτές της Αφρικής και ίδρυσαν την Κυρήνη.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 01 Απρίλιος 2009 09:32 )
 

Α' Μεσσηνιακός πόλεμος

E-mail Εκτύπωση PDF

Την περίοδο αυτή φαίνεται ότι ο πληθυσμός της Λακωνικής είχε αυξηθεί αρκετά. Αυτό φαίνεται από την αύξηση των κλήρων στην κοιλάδα του Ευρώτα, αρχικά είχε μοιραστεί σε 4.500 κλήρους, αργότερα σε 6.500 και μετά τον Α' Μεσσηνιακό πόλεμο σε 9.000. Η έξοδος προς την εύφορη μεσσηνιακή πεδιάδα ήταν φυσικό επακόλουθο.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 13:36 ) Περισσότερα...
 

Αθήνα

E-mail Εκτύπωση PDF
Περισσότεροι από 28 αθηναϊκοί τάφοι ανήκουν στην εποχή αυτή: οκτώ στη βόρεια κλιτύ του Αρείου Πάγου, 12 στην περιοχή του Κεραμεικού (όλοι, εκτός από έναν, στη νότια όχθη του Ηριδανού) και τουλάχιστον οκτώ σε άλλα σημεία. Κανένα νεκροταφείο της εποχής αυτής δεν μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο αριστοκρατικό από κάποιο άλλο, εφόσον σε όλες τις πιο πάνω περιοχές έχουν βρεθεί αρκετά πλούσιοι ΠΓ τάφοι. Κυριαρχούν οι καύσεις, δημοφιλείς στην Αθήνα από παλαιότερα, με μόνες εξαιρέσεις τρεις ενταφιασμούς παιδιών της ΠΓ Ι. Οι ανδρικές καύσεις τοποθετούνταν σε αμφορείς με λαβές κατακόρυφες από τον λαιμό προς την κοιλιά. Ένας αμφορέας με ευρύτερο σώμα και με μικρές λαβές στον ώμο περιείχε την τέφρα μιας γυναίκας.
Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 21 Μάρτιος 2009 18:16 ) Περισσότερα...
 

Αργολίδα

E-mail Εκτύπωση PDF

Στην Αργολίδα κυριαρχεί ο ενταφιασμός ήδη από τη Μυκηναϊκή εποχή, αντίθετα με την αττική πρακτική της καύσης των νεκρών. Στις περισσότερες ΠΓ ταφές έχουν χρησιμοποιηθεί κιβωτιόσχημοι τάφοι, με επένδυση και κάλυψη από χονδροειδείς λίθινες πλάκες. Συναντούμε επίσης ταφές σε πίθους, αλλά η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε τον 8ο αι. Σε άλλες περιοχές ο εγκιβωτισμός σε πίθους περιοριζόταν στις παιδικές ταφές, ενώ στο Άργος είναι πολύ χαρακτηριστική η χρήση τεράστιων χονδροειδών πίθων για τον ενταφιασμό ενηλίκων. Τοπική ιδιαιτερότητα αποτελεί και η συνήθεια να χρησιμοποιούνται ξανά παλιότεροι πίθοι ή κιβωτιόσχημοι τάφοι για νεότερες ταφές. Έτσι πολλοί τάφοι έχουν χρησιμοποιηθεί διαδοχικά έως και τρεις φορές.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 18:05 ) Περισσότερα...
 

Κορινθία

E-mail Εκτύπωση PDF

Στην Κόρινθο, όπως και στην Αργολίδα, προτιμούν τον ενταφιασμό και τοποθετούν το σώμα σε συνεσταλμένη στάση. Οι τάφοι είναι κατασκευασμένοι με προσοχή: τετραγωνισμένες λίθινες πλάκες επενδύουν και καλύπτουν τους κιβωτιόσχημους, ή, σπανιότερα, λαξεύουν μια σαρκοφάγο σε ένα μονολιθικό πώρινο μπλοκ. Αν το έδαφος είναι αρκετά σκληρό, διαμορφώνουν τον κιβωτιόσχημο χώρο και τον καλύπτουν με μία μόνο καλυπτήρια πλάκα.

Περισσότερα...
 

Βοιωτία

E-mail Εκτύπωση PDF

Οι ταφές στο Βράνεζι είναι καύσεις και ενταφιασμοί, όλες σε κιβωτιόσχημους τάφους καλυμμένους από ενιαίο χαμηλό τύμβο διαμέτρου 7 μ. και ύψους 2 μ., που υψώνεται γύρω από έναν κεντρικό λιθοσωρό. Ανάμεσα στα κτερίσματα υπάρχουν χάλκινα ξίφη, χρυσές ταινίες και δύο χρυσά σπειροειδή ενώτια.

Περισσότερα...
 

Εύβοια

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο πλουσιότερος οικισμός της περιοχής αυτής βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της: πρόκειται για το Λευκαντί. Τα ευρήματα, που αποκαλύπτουν τη μία πλουτοπαραγωγική πηγή του οικισμού, βρέθηκαν σε λάκκο απορριμάτων, μαζί με κεραμική του 900 π.Χ. περίπου.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 18:19 ) Περισσότερα...
 

Θεσσαλία

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Θεσσαλία καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση και κανείς δεν θα περίμενε καμία ομοιογένεια στον πολιτισμό ή στις ταφικές παραδόσεις. Εμφανίζονται μάλιστα δύο ανόμοιες πρακτικές κατά την διάρκεια των Σκοτεινών Αιώνων, οι οποίες αρχικά κυριαρχούν σε διαφορετικά τμήματα της περιοχής. Στον νότο, και ιδίως γύρω από τον Παγασητικό κόλπο, είχαν αρχίσει επαφές με την Εύβοια ήδη από τον 11ο αι. Όλη η σειρά της τροχήλατης πρωτογεωμετρικής κεραμικής της Ιωλκού φανερώνει ευβοϊκή επιρροή, όπως και οι κιβωτιόσχημοι με μονές ταφές, αν και στη Θεσσαλία κυριαρχούσε πάντοτε ο ενταφιασμός των νεκρών, αντίθετα με την καύση που προτιμούσαν στο Λευκαντί.

Περισσότερα...
 

Σκύρος

E-mail Εκτύπωση PDF
Παρόλο που η θέση της φαίνεται απομονωμένη, η τοπική κεραμική σχετίζεται με την Εύβοια και τη Θεσσαλία. Η επαφή αυτή άρχισε τον 10ο αι. και διατηρήθηκε στον υπο-πρωτογεωμετρικό ρυθμό του πρώιμου 9ου αι. Τα ευρήματα του 9ου αι. περιλαμβάνουν τα κτερίσματα τεσσάρων πλούσιων κιβωτιόσχημων τάφων που περιείχαν 150-160 αγγεία, χρυσές ψήφους, ένα χρυσό δαχτυλίδι, καθώς και πόρπες, δαχτυλίδια και μία χάλκινη φιάλη. Σε μερικές περιπτώσεις τα αγγεία τοποθετούνταν έξω από τον τάφο, μια συνήθεια που συναντάται μερικές φορές στο Λευκαντί.
 

Κυκλάδες

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις Κυκλάδες έχει βρεθεί κεραμική αυτής της περιόδου στην Άνδρο, στην Τήνο, στη Ρήνεια και στη Δήλο.

Περισσότερα...
 

Δωδεκάνησα

E-mail Εκτύπωση PDF

Τα κυριότερα ευρήματα της Κω προέρχονται από τα νεκροταφεία των Σεραγιών, που απλώθηκαν πάνω στα ερείπια της μυκηναϊκής πόλης.

Περισσότερα...
 

Κρήτη

E-mail Εκτύπωση PDF

Η μόνη ασφαλής χρονολόγηση για την περίοδο αυτή στηρίζεται στην κεραμική που προέρχεται από τη βόρεια κεντρική πεδιάδα, η οποία είχε δεχθεί έντονα την αττική επίδραση ήδη από τον 10ο αι. Έτσι αναπτύχθηκε ένα τοπικός πρωτογεωμετρικός ρυθμός, που αντιπροσωπεύεται καλύτερα στην περιοχή της Κνωσού, όπου η πρώιμη αυτή φάση κάλυψε όλο σχεδόν τον 10ο αι. Στην αρχή και ως τα μέσα του 9ου αι. σημειώθηκε μια ραγδαία εξέλιξη σε δύο στάδια ανάπτυξης (μέσο και ύστερο), ακολουθώντας τη δική πορεία χωρίς περισσότερες επιρροές από αλλού. Ακόμη και κατά τον 10 αι., όταν εισαγόταν αττική κεραμική, η αττική επίδραση ήταν μόνο επιφανειακή: σε ορισμένες περιπτώσεις συμπεριέλαβαν τους ομόκεντρους κύκλους στο ισχύον ακόμη υπομινωικό ρεπερτόριο, μιμήθηκαν τους αμφορείς με οριζόντιες και κατακόρυφες λαβές και πρόσθεσαν ψηλές κωνικές βάσεις σε κάποια αγγεία πόσεως. Μια ολόκληρη, ωστόσο, ομάδα ντόπιων σχημάτων διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια των τριών αυτών σταδίων εξέλιξης.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 19:00 ) Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.