Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Λίθινη Εποχή Αρχαιότερη Παλαιολιθική

Αρχαιότερη Παλαιολιθική

Αρχαιότερη Παλαιολιθική από 400.000/350.000 έως 100.000 

Οι ελάχιστες ανασκαφές και ο μικρός γνωστών θέσεων εμποδίζουν την ακριβή σκιαγράφηση του τρόπου ζωής των παλαιολιθικών πληθυσμών. Ο ημινομαδισμός που επικρατεί σε άλλες περιοχές αντικαθίσταται ίσως εδώ από την εποχιακή μετανάστευση. Τα σπήλαια και οι βραχοσκεπές, διαμορφωμένα μερικές φορές δεν είναι πάντως τα μοναδικά ενδιαιτήματα, οι υπαίθριοι καταυλισμοί είναι αρκετοί από τη Μέση Παλαιολιθική και μετά.

Η διατροφή βασίζεται στην τροφοσυλλογή και το κυνήγι. Η πρώτη περιλαμβάνει άγρια δημητριακά, όπως βρώμη και κριθάρι, όσπρια, όπως φακές και αρακά, και καρπούς, όπως φιστίκια και αμύγδαλα. Τα θηράματα είναι κατ' αρχήν τα ελαφοειεδή (ελάφι, αντιλόπη, ζαρκάδι, αντιλόπη saiga) και ο λαγός, ο αίγαγρος, το άγριο άλογο, το άγριο βόδι, το αγριογούρουνο και τα πουλιά. Ασκείται επίσης η αλιεία και η συλλογή όστρεων.

Η λιθοτεχνία της ΜΠ περιλαμβάνει κατ' αρχήν μια κλασσική μουστιαία φάση, όπου υπάρχουν οι αιχμές και τα ξέστρα και όπου τα εργαλεία κατασκευάζονται με τη μέθοδο της απόκρουσης Levallois, και μια "μικρομουστιαία" φάση, στη διάρκεια της οποίας τα εργαλεία πληθαίνουν και είναι μικρότερα. Στη ΝΠ, τα ξέστρα και οι "στομωμένες" λεπίδες είναι κοινά, αλλά οι γλυφίδες και τα τρυπόνια σπανίζουν. Λίγα είναι τα οστέινα εργαλεία και περιορίζονται προς το παρών σε αιχμές. Μερικά περίαπτα από δόντι ελαφιού αποτελούν τα μοναδικά κοσμήματα,

Η παρουσία οψιανού από τη Μήλο αποδεικνύει την ύπαρξη ναυτιλίας.



Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής

E-mail Εκτύπωση PDF
Το σπήλαιο Κόκκινες Πέτρες των Πετραλώνων βρίσκεται 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, κοντά στο δρόμο που οδηγεί στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας, στη δυτική Χαλκιδική, Η ανακάλυψη του σπηλαίου το 1960 και η συστηματική ανασκαφική έρευνα που ακολούθησε, το ανέδειξαν ως το πρώτο σημαντικό σταθμό για τη μελέτη της Παλαιολιθικής εποχής στην Ελλάδα. Στο εσωτερικό του σπηλαίου ανακαλύφθηκε, μέσα σε σταλαγματική ύλη, απολιθωμένο ανθρώπινο κρανίο, που πιθανότατα ανήκει σε γυναίκα ηλικίας 25 ετών, και θεωρήθηκε αρχικά 700.000 ετών. Νεότερες χρονολογήσεις, βασιζόμενες σε μεθόδους των φυσικών επιστημών, ανάγουν το κρανίο 200.000 χρόνια πριν από σήμερα. Σύμφωνα με μορφολογική εξέταση, το κρανίο κατατάσσεται στον ανθρωπολογικό τύπο του Homo sapiens praesapiens. Παραβάλλεται με το κρανίο από το Steinheim της νοτιοδυτικής Γερμανίας και τοποθετείται χρονολογικά 350.000 χρόνια πριν από σήμερα, δηλαδή στη Κατώτερη Παλαιολιθική περίοδο.
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 03 Φεβρουάριος 2009 20:11 ) Περισσότερα...
 

Σπήλαιο Απήδημα Μάνης

E-mail Εκτύπωση PDF

Το σπήλαιο Απήδημα βρίσκεται στην απόκρημνη παραλία της δυτικής Μάνης, δυτικά της Αρεόπολης. Η συστηματική έρευνα του σπηλαίου απέδωσε σημαντικότατα στοιχεία τόσο για την απώτατη προϊστορία της Πελοποννήσου, όσο και για την Παλαιοανθρωπολογία του ελλαδικού χώρου γενικότερα.

Το Απήδημα βρίσκεται στο κατώτερο μέρος μιας απόκρημνης ακτής που υπόκειται σε συνεχή θαλάσσια διάβρωση η οποία έχει ως συνέπεια την εκτενέστερη διάβρωση πλειστοκαινικών αποθέσεων

Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 10 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.