Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση

4ο Έτος (1907)



Η πρόοδος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος

E-mail Εκτύπωση PDF

Παρόλο που ο Γενικός Επιθεωρητής και οι Πολιτικοί Πράκτορες συνέχιζαν να συγκεντρώνουν αιτήσεις και αναφορές, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η διοίκηση ασχολήθηκε με τις καταχρήσεις στις οποίες εφιστούσαν την προσοχή της, και, παρά τους αυστριακούς και ρωσικούς ισχυρισμούς ότι όλα έβαιναν καλώς, κανένας δεν ξεγελιόταν.

Περισσότερα...
 

Η δραστηριότητα των κομιτατζήδων

E-mail Εκτύπωση PDF

Ολόκληρο το 1907 οι Έλληνες και οι Σέρβοι συνέχισαν να σφυροκοπούν αμείλικτα τους εξαρχικούς στη Μακεδονία - οι Σέρβοι στους καζάδες των Σκοπίων, Περλεπέ, Παλάνκα και Κιοπρουλού, οι Έλληνες στη Φλώρινα, Καστοριά, Μορίχοβο, Ζίχνη, Γιαννιτσά, Βέροια, Καϊλάρια, Στρώμνιτσας.

Περισσότερα...
 

Το Μακεδονικό Κομιτάτο

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις αρχές Μαρτίου ο επικεφαλής του Κέντρου Μοναστηρίου Κοντογούρης αναχωρεί από το Μοναστήρι για την Αθήνα. Έχει στα σχέδιά του να έλθει σε επαφή με το Μακεδονικό Κομιτάτο και να προσπαθήσει να πείσει τους επικεφαλής ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που εργάζονται. Για το σκοπό αυτό παίρνει μαζί του αρκετά έγγραφα σχετικά με τον αγώνα στην περιφέρεια Μοναστηρίου. Ο φάκελος με όλα τα έγγραφα εξαφανίζεται στη διαδρομή προς Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα...
 

Οι διαμαρτυρίες των Ξένων Δυνάμεων

E-mail Εκτύπωση PDF

Όπως και το προηγούμενο έτος η έντονη ελληνική δραστηριότητα στη Μακεδονία, και κυρίως οι επιθέσεις εναντίον ταξιδιωτών, εργατών και αγροτών στα χωράφια, προκάλεσαν τις συνήθεις διαμαρτυρίες εκ μέρους των Δυνάμεων προς την ελληνική κυβέρνηση.

Περισσότερα...
 

Οι ελληνικές προτάσεις συμμαχίας με Γαλλία και Μ. Βρετανία

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 13 Ιουνίου, ο Θεοτόκης, με έγκριση του βασιλιά Γεωργίου, προσέγγισε τη Γαλλία και πρότεινε να γίνει η Ελλάδα μέλος ενός Μεσογειακού Συνασπισμού. Ο Θεοτόκης είχε την εντύπωση ότι ένας τέτοιος συνασπισμός είχε σχηματιστεί με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Ενός συνασπισμού για τον οποίο είχαν κυκλοφορήσει πολλές φήμες αλλά είχαν διαψευστεί. Την ίδια δε κρούση έκανε και στην Αγγλία στις 8 Ιουλίου.

Περισσότερα...
 

Η σερβική πολιτική

E-mail Εκτύπωση PDF

Οι σερβικές απαντήσεις στις παραστάσεις των Δυνάμεων δεν απείχαν πολύ από τις ελληνικές.

Περισσότερα...
 

Η βουλγαρική πολιτική

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βουλγαρική απάντηση στις παραστάσεις των Δυνάμεων ικανοποίησε περισσότερο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απ' ό,τι οι απαντήσεις της Αθήνας και του Βελιγραδίου.

Περισσότερα...
 

Οι μεταρρυθμίσεις στη χωροφυλακή και δικαιοσύνη

E-mail Εκτύπωση PDF

Σύντομα έγινε φανερό ότι οι διαμαρτυρίες που απευθύνθηκαν στις τρεις βαλκανικές πρωτεύουσες δεν έφερε καμιά μεταβολή στην κατάσταση στη Μακεδονία. Μολονότι η ανατρεπτική δράση μειώθηκε καθώς πλησίαζε ο χειμώνας, ο αγώνας επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα να επαναληφθεί την επόμενη άνοιξη με μεγαλύτερη αγριότητα.

Περισσότερα...
 

Τα γεγονότα στη Δυτ. Μακεδονία

E-mail Εκτύπωση PDF

Η εξέλιξη της κατάστασης τους πρώτους μήνες του έτους στο Μορίχοβο υπήρξε ευνοϊκή για τις ελληνικές δυνάμεις. Η παρουσία του Βολάνη υπήρξε σημαντικής σημασίας.

Περισσότερα...
 

Το σώμα του Παπαβιέρου (21 Μαΐου 1907)

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 21 Μαΐου το Μακεδονικό Κομιτάτο διορίζει τον Δ. Παπαβιέρο ή Γκούρα ανθυπολοχαγό πεζικού αρχηγό σώματος το οποίο αποτελείτο από τους:

Περισσότερα...
 

Το σώμα του Τσοτάκου (22 Ιουνιου / 5 Ιουλίου 1907)

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 22 Ιουνίου / 5 Ιουλίου το σώμα του ανθυπολοχαγού Νικόλαου Τσοτάκου ή Γέρμα αποτελούμενο από 45 άνδρες:

Περισσότερα...
 

Ο θάνατος του Άγρα (7/20 Ιουλίου 1907)

E-mail Εκτύπωση PDF

Το Φεβρουάριο 1907, μετά από πιέσεις του Νικηφόρου, ο Άγρας άφησε τη λίμνη και πήγε να μείνει με φιλικούς πατριαρχικούς στη Νάουσα, για να βρίσκεται κάτω από την ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα του ιατρού Περδικάρη.

Περισσότερα...
 

Η καταστροφή των σωμάτων Τσοτάκου και Φαληρέα (16/29 Ιουλίου 1907)

E-mail Εκτύπωση PDF

Στις 11/24 Ιουλίου, το σώμα του Τσοτάκου που είχε ξεκινήσει πριν λίγες μέρες από τα Τρίκαλα συναντήθηκε με τον Φαληρέα και τους οπλαρχηγούς Ηλία Χιονάκο, Ξύδη, Λειχαδιώτη μαζί με τον ιερέα Παπαδήμο, πρόεδρο της επιτροπής Βογατσικού.

Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.