Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Μακεδονικός Αγώνας 4ο Έτος (1907) Ο θάνατος του Άγρα (7/20 Ιουλίου 1907)
Ο θάνατος του Άγρα (7/20 Ιουλίου 1907) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 19:19

Το Φεβρουάριο 1907, μετά από πιέσεις του Νικηφόρου, ο Άγρας άφησε τη λίμνη και πήγε να μείνει με φιλικούς πατριαρχικούς στη Νάουσα, για να βρίσκεται κάτω από την ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα του ιατρού Περδικάρη.

Από την Νάουσα συνέχισε το έργο της οργάνωσης. Το Κέντρο Θεσσαλονίκης είχε εγκρίνει τον Δουμπιώτη ως αντικαταστάτη του Άγρα στην περιοχή του Βερμίου. Ο Άγρας τοποθετήθηκε πράκτορας στη Νάουσα. Στην Νάουσα επισκέπτονταν τον Άγρα πολλοί, ανάμεσά τους και τον Γκόνο ενώ ο Νικηφόρος τον κρατούσε ενήμερο γι τις επιχειρήσεις στη λίμνη.

Στην Νάουσα τον επισκέφθηκαν επίσης και πολλοί εξαρχικοί, με τους οποίους ο Άγρας διατηρούσε φιλικές σχέσεις, και μέσω των οποίων προσπάθησε να πετύχει μια ελληνοσλαβική ένωση στη Μακεδονία. Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε μετξύ τους αλλά στο τέλος ο Άγρας συμφώνησε να συναντήσει τους κομιτατζήδες Βάνε Ζλάταν, Γκεόργκι Κασάπτσε στις 3/16 Ιουλίου στο Γκαμπράν Καμίν, 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά τηςς Νάουσας. Εκεί, ενώ του παρέθεσαν πλούσιο τραπέζι, τον αιχμαλώτισαν μαζί με τον σύντροφό του Μίγκα. Άφού τους κακομεταχειρίστηκαν, τους περιέφεραν δέσμιους στα χωριά και τελικά στις 7/20 Ιουλίου, τους κρέμασαν σε μια βελανιδιά στο Τέχοβο και το Βλάδοβο.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.