Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Αρχαϊκή Περίοδος

Αρχαϊκή Περίοδος

Αρχαϊκή Περίοδος 700 π.Χ. - 500 π.Χ.

Αθήνα

E-mail Εκτύπωση PDF

Κατά τον 7ο αι. π.Χ., την πρώιμη αρχαϊκή περίοδο, πιστεύεται ότι η Αθήνα πέρασε δύσκολη κατάσταση. Η εγκατάλειψη πολλών πηγαδιών στην περιοχή της Αγοράς και οι στατιστικές νεκροταφείων της Αττικής είχαν ερμηνευθεί ως ένδειξη μείωσης του πληθυσμού στο πρώτο μισό του 70 αι. π.Χ., φαινόμενο που είχε αποδοθεί σε παρατεταμένη ανομβρία, η οποία οδήγησε σε επιδημίες. Αυτές οι ενδείξεις παρακμής ενισχύονταν από την έλλειψη σημαντικών οικιστικών καταλοίπων της εποχής αλλά και από την απουσία της Αθήνας από την αποικιακή εξάπλωση, που την εποχή αυτή έχει φθάσει στο απόγειό της. Παρόλο που η άποψη αυτή έχει βάσιμα αμφισβητηθεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο 7ος αι. π.Χ. ήταν μία δύσκολη περίοδος που χαρακτηρίστηκε από συγκρούσεις των αριστοκρατικών γενών και από ατμόσφαιρα πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής. Παρά ταύτα, η εισαγωγή της οπλιτικής φάλαγγας, η νομοθεσία του Δράκοντος και η δημιουργία των πρώτων δημόσιων χώρων έδωσαν νέα ώθηση στην πολιτική και κοινωνική εξέλιξη.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 01 Απρίλιος 2009 11:24 ) Περισσότερα...
 

Πελοποννησιακή Συμμαχία

E-mail Εκτύπωση PDF

Από το 556/5 π.Χ. οι Λακεδαιμόνιοι ξεκινούν την πολιτική σύναψης συμμαχιών με άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 17:26 ) Περισσότερα...
 

Κωρύκειον Άντρον

E-mail Εκτύπωση PDF

Βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά του Παρνασσού, σε υψόμετρο 1.360 μ., και είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα σπήλαιο που χρησιμοποίησε ποτέ άνθρωπος σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Ήταν αφιερωμένο στον Πάνα και τις Νύμφες. Οι ανασκαφές διαπίστωσαν χρήση του από τη Νεολιθική έως την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ ραδιοχρονολογήσεις ανθράκων τεκμηριώνουν και παλαιολιθική χρήση της θέσης στα βαθύτερα στρώματα.

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 13 Μάρτιος 2009 09:55 ) Περισσότερα...
 

Σπήλαιο Νυμφολήπτου Βάρης

E-mail Εκτύπωση PDF

Το σπήλαιο του Νυμφολήπτου βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού, στη Βάρη, και είναι γνωστό από τον Παυσανία, με ανάγλυφα και λαξεύματα στα τοιχώματά του. Πολλές επιγραφές υποδηλώνουν λατρεία των Νυμφών αλλά και του Πανός και της Ρέας.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2009 10:12 ) Περισσότερα...
 

Εκστρατεία των Λακεδαιμόνιων εναντίον της Σάμου (525/4 π.Χ.)

E-mail Εκτύπωση PDF

Το 525/524 π.Χ. οι Λακεδαιμόνιοι οργάνωσαν στρατιωτική δύναμη και την έστειλαν στην Σάμο για ανατροπή του τυράννου Πολυκράτη.

Περισσότερα...
 

Σπήλαιο Νύμφης Κορώνειας

E-mail Εκτύπωση PDF

Το σπήλαιο Νύμφης Κορώνειας ή αλλιώς Άντρο Λειβηθρίδων Νυμφών βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ελικώνα σε υψόμετρο 820 μ. δυτικά του χωριού Αγία Τριάδα. Πάνω από την είσοδο φέρει την εγχάρακτη επιγραφή ΝΥΜΦΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ, αλλά έχει ταυτισθεί με το Άντρο των Λ(ε)ιβηθρίδων Νυμφών που αναφέρουν ο Παυσανίας και ο Στράβων, βάσει εγχάρακτων επιγραφών σε αγγεία και σε αρχαϊκό σανιδόμορφο ειδώλιο. Στον βράχο της δυτικής πλευράς του, προ της εισόδου, υπάρχουν λαξευμένες εσοχές διαφόρων διαστάσεων για την τοποθέτηση αναθηματικών αναγλύφων

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2009 19:01 ) Περισσότερα...
 

Θέρμος

E-mail Εκτύπωση PDF

Θέρμος

Νέα εποχή αρχίζει στον Θέρμο τον 11ο αι. π.Χ. με την εισαγωγή και παραγωγή αμαυρόχρωμης κεραμικής με γεωμετρική διακόσμηση, που μπορεί τεχνοτροπικώς και στρωματογραφικώς, τουλάχιστον στον Θέρμο, να χρονολογηθεί στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και να σχετισθεί με εκείνη της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Την ίδια εποχή σημαδεύει και η οικοδόμηση ενός μεγάλου κτηρίου, του μεγάρου Β.

Τελευταία Ενημέρωση ( Κυριακή, 15 Φεβρουάριος 2015 16:43 ) Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.