Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Αρχαϊκή Περίοδος Σπήλαιο Νύμφης Κορώνειας
Σπήλαιο Νύμφης Κορώνειας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2009 18:47

Το σπήλαιο Νύμφης Κορώνειας ή αλλιώς Άντρο Λειβηθρίδων Νυμφών βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ελικώνα σε υψόμετρο 820 μ. δυτικά του χωριού Αγία Τριάδα. Πάνω από την είσοδο φέρει την εγχάρακτη επιγραφή ΝΥΜΦΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ, αλλά έχει ταυτισθεί με το Άντρο των Λ(ε)ιβηθρίδων Νυμφών που αναφέρουν ο Παυσανίας και ο Στράβων, βάσει εγχάρακτων επιγραφών σε αγγεία και σε αρχαϊκό σανιδόμορφο ειδώλιο. Στον βράχο της δυτικής πλευράς του, προ της εισόδου, υπάρχουν λαξευμένες εσοχές διαφόρων διαστάσεων για την τοποθέτηση αναθηματικών αναγλύφων

Στα ευρήματα του σπηλαίου περιλαμβάνονται περίπου 2.500 ειδώλια διαφόρων θεοτήτων, κυρίως Αφροδίτης, Άρτεμης, Κυβέλης, Ερμή, Πάνα, γυναικείων μορφών (Ταναγραίες), αλλά και παιδικών μορφών, ερμαϊκές στήλες, προτομές, ζωόμορφα ειδώλια, ομοιώματα καρπών, παιδικά παιχνίδια, διακοσμημένα αγγεία και αστράγαλοι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αστράγαλοι ζώων που υπερβαίνουν τους 6.000 και σχετίζονται με τη λατρεία, τη μαγεία και το παιχνίδι.

Τα ευρήματα του σπηλαίου καλύπτουν την αρχαϊκή, κλασσική και ελληνιστική περίοδο, και λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας, ποσότητας και διάρκειας, συνηγορούν στον χαρακτηρισμό του ως ένα από τα πλουσιότερα λατρευτικά ιερά του είδους του στον ελλαδικό χώρο, με απήχηση που ξεπερνά τα όρια της τοπικής βοιωτικής κοινωνίας. Η χρήση του σπηλαίου, όμως, δεν περιορίζεται στους ιστορικούς χρόνους. Σε βαθύτερα στρώματα εντοπίστηκαν κατάλοιπα της Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού, που υποδηλώνουν ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε κατά την 3η και πρώιμη 2η χιλιετία π.Χ. Ειδικά τα μεσοελλαδικά ευρήματα (2.000-1.600 π.Χ.) συνδέονται με παχιά στρώματα από στάχτη και κάρβουνο που υποδεικνύουν μακράς διάρκειας καύσεις στον χώρο.

Η προϊστορική κεραμική του σπηλαίου είναι χονδροειδής, συχνά με εγχάρακτα και ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία και συνοδεύεται από λίθινα εργαλεία και αρκετά μικροαντικείμενα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει μεγάλο πήλινο ειδώλιο ταύρου της Πρωτοελλαδικής περιόδου.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.