Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Λίθινη Εποχή Νεολιθική Νεώτερη Νεολιθική Ι

Νεώτερη Νεολιθική Ι

Νεώτερη Νεολιθική Ι από 5.300 έως 4.800


Σιταγροί

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο οικισμός των Σιταγρών (ή Φωτολείβος Ι) βρίσκεται στην πεδιάδα της Δράμας, στην αριστερή όχθη του ποταμού Αγγίτη. Η ανασκαφική έρευνα (1968-9) έφερε στο φως πέντε οικοδομικές φάσεις που χρονολογούνται στη Νεότερη, την Τελική Νεολιθική (Σιταγροί Ι - ΙΙΙ) και την Πρώιμη εποχή του Χαλκού (Σιταγροί IV-V). Οι βαθμολογημένες ραδιοχρονολογήσεις ανάγουν τις νεολιθικές φάσεις στο διάστημα 5500-3500 π.Χ., ενώ η Πρώιμη εποχή του Χαλκού χρονολογείται μεταξύ 3500-2200 π.Χ.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος 2009 13:53 ) Περισσότερα...
 

Μακρύγιαλος

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο οικισμός του Μακρύγιαλου βρίσκεται μισό χιλιόμετρο νότια του ομώνυμου χωριού, στην περιοχή της αρχαίας Πύδνας. Οι ανασκαφές της δεκαετίας του '90, που έγιναν με αφορμή την επέκταση του εθνικού δικτύου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, αποκάλυψαν το μεγαλύτερο γνωστό οικισμό της Νεώτερης Νεολιθικής.

 

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 23 Οκτώβριος 2008 12:06 ) Περισσότερα...
 

Δισπηλιό

E-mail Εκτύπωση PDF
Ο προϊστορικός λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού βρίσκεται στη θέση Νησί, στη νότια όχθη της λίμνης της Καστοριάς. Εντοπίστηκε το 1932, όταν η στάθμη της λίμνης, λόγω ξηρασίας κατέβηκε, και στο σημείο που χώριζε το Νησί από την όχθη της λίμνης φάνηκαν υπολείμματα ξύλινων πασσάλων. Οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1992.
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 15 Δεκέμβριος 2009 10:23 ) Περισσότερα...
 

Αχίλλειο

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο οικισμός του Αχίλλειου βρίσκεται κοντά στα Φάρσαλα της Θεσσαλίας. Οι ανασκαφικές έρευνες (1973-4) πιστοποιούν ότι η θέση κατοικείται σε όλες τις φάσεις της Αρχαιότερης και της Μέσης Νεολιθικής (Αχίλλειο I-IV).

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος 2009 14:02 ) Περισσότερα...
 

Διμήνι

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο προϊστορικός οικισμός του Διμηνίου βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό, στο δυτικό άκρο της πεδιάδας του Βόλου. Απλώνεται σε ένα χαμηλό λόφο (ύψος 25 μέτρα) που σήμερα απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή του Παγασητικού κόλπου. Οι ανασκαφές και γεωλογικές έρευνες (1901-3, 1974-7,1989) δείχνουν ότι ο οικισμός βρισκόταν κατά τη Νεότερη Νεολιθική πολύ κοντά στη θάλασσα και εκτεινόταν σε μια επιφάνεια 8 στρεμμάτων. Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε έκταση 4 στρεμμάτων, καθιστώντας έτσι το Διμήνι έναν από καλύτερα γνωστούς νεολιθικούς οικισμούς του ελλαδικού χώρου. Στα αρχαιολογικά του κατάλοιπα (αρχιτεκτονική, κεραμική, εργαλεία, ειδώλια, κοσμήματα) καταγράφονται για πρώτη φορά όλα τα χαρακτηριστικά της Νεότερης Νεολιθικής ΙΙ στη Θεσσαλία (4800-4500 πΧ), που χαρακτηρίστηκε από τους πρώτους ερευνητές της ελληνικής Προϊστορίας με τον όρο πολιτισμός Διμηνίου.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 23 Οκτώβριος 2008 12:40 ) Περισσότερα...
 

Σπήλαιο Αλεπότρυπα Δυρού

E-mail Εκτύπωση PDF

Το σπήλαιο Αλεπότρυπα βρίσκεται στο βαθύ απάνεμο κόλπο του Δυρού της δυτικής Μάνης. Έχει μορφή επιμήκη (μήκος 280 μέτρα) και αποτελείται από μεγάλες αίθουσες με επίπεδη επιφάνεια, οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη με μικρή υψομετρική διαφορά. Στη μεγαλύτερη αίθουσα (100Χ60 μέτρα) υπάρχει λίμνη με πόσιμο νερό και μέγιστο βάθος 14 μέτρα. Το σπήλαιο κατοικείται τουλάχιστον από τις αρχές της Νεότερης Νεολιθικής (5300 π.Χ.) και για διάστημα περίπου 2000 χρόνων. Στα τέλη της Τελικής Νεολιθικής (3200 πΧ) σημειώνεται ισχυρός σεισμός και σφραγίζει την είσοδο του σπηλαίου και μαζί και τη ζωή των κατοίκων του. Τα απομεινάρια τους αντίκρισαν οι σπηλαιολόγοι Ν. και Α. Πετροχείλου που το 1958 εντόπισαν το σπήλαιο.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος 2009 14:09 ) Περισσότερα...
 

Σπήλαιο Αγίας Τριάδας Καρύστου

E-mail Εκτύπωση PDF

Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Όχη κοντά στον οικισμό Καλύβια. Έχει σχηματισθεί στην επαφή μαρμάρου και σχιστόλιθου, κατά μήκος της κοίτης υπόγειου ποταμού.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 11 Μάρτιος 2009 18:28 ) Περισσότερα...
 

Σπήλαιο Προφήτη Ηλία Ριζούπολης

E-mail Εκτύπωση PDF

Το σπήλαιο που αποτέλεσε κρυψώνα του λήσταρχου Νταβέλη τον 19ο αι., βρίσκεται μέσα στον οικοδομικό ιστό της Ριζούπολης και είναι ένας μεγάλος καρστικός σχηματισμός έκτασης 2.500 τ.μ., που αποτελείται από ευρύχωρους θαλάμους και μικρότερους χώρους, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί στην αρχαιότητα με ξερολιθιές.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 11 Μάρτιος 2009 19:26 ) Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.