Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση

Τελική Νεολιθική

Τελική Νεολιθική από 4.500 έως 3.200

Κεφάλα Κέας

E-mail Εκτύπωση PDF
Ο οικισμός της Κεφάλας βρίσκεται σε ένα βραχώδες ακρωτήριο, στο βόρειο τμήμα της νήσου Κέας, και είναι ο μοναδικός υπαίθριος οικισμός στον οποίο αντιπροσωπεύεται πλήρως η Τελική Νεολιθική στις Κυκλάδες. Η ομοιότητα των πολιτιστικών στοιχείων της Κεφάλας με αντίστοιχων από οικισμούς της Αττικής και της Αίγινας οδήγησαν τους ερευνητές στον χαρακτηρισμό ενός μέρους της μακράς Τελικής Νεολιθικής στη νότιο Ελλάδα με τον όρο Αττικής-Κεφάλας.
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 10 Απρίλιος 2009 19:24 ) Περισσότερα...
 

Γυαλί Δωδεκανήσου

E-mail Εκτύπωση PDF

Το Γυαλί είναι ένα μικρό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και τη Νίσυρο. Τα λατομεία οψιανού που βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, παρουσιάζουν ιδιαίτερο γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού ο οψιανός, σπάνιο ηφαιστειακό υλικό στο Αιγαίο, χρησιμοποιείται από τη Μεσολιθική εποχή για την κατασκευή κοφτερών και ανθεκτικών εργαλείων. Οι έρευνες που έγιναν στο νησί (1975, 79, 86) αποδεικνύουν ότι ο οψιανός της Νίσυρου, λόγω της ανομοιογενούς σύστασής του, δεν λατομήθηκε συστηματικά και δεν χρησιμοποιήθηκε στο προϊστορικό Αιγαίο για την κατασκευή εργαλείων και όπλων. Αντίθετα δηλαδή με τέλειο ποιοτικά οψιανό της Μήλου, που έφτανε κατά τη Νεολιθική εποχή μέχρι και τη Μακεδονία και Θράκη.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος 2009 17:19 ) Περισσότερα...
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.