Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Η σερβική πολιτική PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 19:06

Οι σερβικές απαντήσεις στις παραστάσεις των Δυνάμεων δεν απείχαν πολύ από τις ελληνικές.

Οι Σέρβοι επέμειναν στο status quo πριν από τις βουλγαρικές καταπατήσεις σε εδάφη που θεωρούνταν ως το λίκνο του έθνους τους. Τα εδάφη αυτά περιελάμβαναν το μεγαλύτερο τμήμα του βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Σέρβοι ήταν διατεθειμένοι να προβούν σε κάποιες παραχωρήσεις προς τους Βουλγάρους στα ανατολικά σύνορά τους, αλλά δεν εννοούσαν να αποκηρύξουν τις διεκδικήσεις τους στο Ιστίπ.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων είκοσι ετών η Βουλγαρία και η Σερβία είχαν συζητήσει κατά καιρούς τη δυνατότητα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετική με σφαίρες επιρροής, αλλά οι συζητήσεις αυτές είχαν πάντοτε καταλήξει σε αδιέξοδο. Μετά το 1904, ο Πάσιτς, ο Σέρβος πρωθυπουργός είχε επαναλάβει τις προσπάθειες για μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Σόφιας, αλλά όλες οι απόπειρες να καθοριστούν σφαίρες επιρροής απέτυχαν.

Ενόψει της κατάστασης αυτής η Σερβία, δήλωσε ο Πάσιτς, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις επιθυμίες των Δυνάμεων μόνο αν με το status quo εννοούσαν την κατάσταση πριν από τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα σερβικά σώματα αποτελούντα από ντόπιους, ότι οι στόχοι τους ήταν καθαρά αμυντικοί και ότι θα αποσύρονταν αμέσως μόλις διαλύονταν τα βουλγαρικά σώματα. Πάντως η σερβική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να αναλάβει την επαρκή αστυνόμευση των συνόρων. Για να επιτευχθεί αυτό, θα έπρεπε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε τις υποψίες των οθωμανικών αρχών.

Παρά την απάντηση αυτή, η πολιτική της σερβικής κυβέρνησης ήταν να μην εκτεθεί η ίδια στις σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές Δυνάμεις. Εξωτερικά η διαγωγή της σερβικής κυβέρνησης ήταν άψογη και δυσανασχετούσε έντονα με τις βουλγαρικές αιτιάσεις ότι το Βελιγράδι χρηματοδοτούσε τα σερβικά σώματα και έστελνε Σέρβους αξιωματικούς για να αναλάβουν την ηγεσία τους. Οι υποψίες αυτές διερευνήθηκαν από τον Whitehead, τον Βρτανό απεσταλμένο στο Βελιγράδι, ο οποίος έστειλε τον υποπρόξενο Blakeney στα σύνορα για να συλλέξει πληροφορίες. Παρόλο όμως που ο Blakeney ανακάλυψε κάποιες ενδείξεις για δράση σωμάτων στο σερβικό έδαφος, δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες εναντίον της σερβικής κυβέρνησης.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.