Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Μακεδονικός Αγώνας Τα προ του αγώνα Η ίδρυση του Μακεδονικού Κομιτάτου
Η ίδρυση του Μακεδονικού Κομιτάτου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 11:30

Στα τέλη του 1903 ιδρύεται στην Αθήνα το Μακεδονικό κομιτάτο με πρόεδρο τον εκδότη της εφημερίδας “Εμπρός” Δημήτριο Καλαποθάκη. Ο οργανισμός του κομιτάτου ήταν ο παρακάτω:

Άρθρον 1ον. Συνιστάται εν Αθήναις σύλλογος υπό τον γενικόν τίτλον “Μακεδονικόν Κομιτάτον”
Άρθρον 2ον. Σκοπός του Κομιτάτου είναι η άμυνα του Ελληνισμού εν Μακεδονία, Θράκη, Ηπείρω και Αλβανία, κατά πάσης αποπείρας προς μείωσιν του και η επαναφορά των χωρίων ή των ατόμων εις τας τάξεις αυτού, όσα ακουσίως ηναγκάσθησαν ν’ αποσχισθώσιν ημών και ακουσίως μένουσιν εις το σχίσμα.
Άρθρον 3ον. Το Κομιτάτον αποτελείται εκ συμβουλίου δώδεκα τακτικών μελών και δέκα επιτίμων.
Άρθρον 4ον. Οι πρώτοι αποτελούνται εκ των υπαρχόντων μελών ή εκείνων τους οποίους ήθελεν εκλέξει το συμβούλιον δια των τεσσάρων πέμπτων των παρόντων κατά την συνεδρίασιν ψήφων.
Άρθρον 5ον. Οι δεύτεροι εκ των αξιωματικών, όσοι διετέλεσαν και απεδείχθησαν ωφέλιμοι εν Μακεδονία και θεωρούνται χρήσιμοι εις το εν Αθήναις έργον.
Άρθρον 6ον. Εκ των μελών τούτων, δύο μεν εκ των τακτικών συμβούλων ορίζονται υπό της εκάστοτε κυβερνήσεως, τη συγκαταθέσει του Κομιτάτου δια πλειοψηφίας, έστω και μιας ψήφου, τα δε επίτιμα υποδεικνύονται πάντα υπό της κυβερνήσεως και γίνονται δεκτά άνευ ψηφοφορίας.
Άρθρον 7ον. Αι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν. Των συζητήσεων μετέχουσιν και οι επίτιμοι. Αλλά δεν έχουσι δικαίωμα ψήφου, ούτε υπογράφουσι τα προς τας Αρχάς απευθυνόμενα έγγραφα, ψηφίζουσι μόνο κατά την εκλογήν της διοικούσης επιτροπής.
Άρθρον 8ον. Το Κομιτάτον διοικείται υπό τριμελούς επιτροπής, εκλεγομένης δια πλειοψηφίας εκ των τακτικών και των εκτάκτων μελών.
Άρθρον 9ον. Η επιτροπή αύτη διεξάγει την καθημερινήν εργασίαν της εγκρίσεως των απευθυνομένων αυτή προτάσεών της, κατόπιν συνεννοήσεως μετά της κυβερνήσεως και αποστολής οδηγιών προς τα διάφορα κέντρα και τους αρχηγούς των σωμάτων.
Άρθρον 10ον. Η επιτροπή αύτη αντικαθίσταται κατά μήνα, εκτός εάν δεν γίνη πρότασις παρ’ ουδενός μέλους του συμβουλίου κατά την συνεδρίασιν εκάστου μηνός. Εν περιπτώσει τοιαύτης προτάσεως, η ψηφοφορία γίνεται χωριστά δι έκαστον των τριών μελών της επιτροπής και αντικαθίσταται ολόκληρος ή εν μέρει, αναλόγως των ψήφων.
Άρθρον 11ον. Το εν εκ των τριών μελών της επιτροπής δέον να η εκ των υποδειχθέντων παρά της κυβερνήσεως, Η αντικατάστασις αυτού κατά το τέλος του μηνός δέον να γίνηται δι’ άλλου επίσης υποδειχθέντος παρ’ αυτής ή εν γένει παρά μέλους του συμβουλίου, τυγχάνοντος της εγκρίσεώς της.
Άρθρον 12ον. Εκ των τριών μελών της επιτροπής και εν μόνον μέλος αποφασίζει επί των εκκρεμών υποθέσεων, εάν τα λοιπά απουσιάζουσι κατά την ώραν της εργασίας. Τα λοιπά όμως λαμβάνουσιν γνώσιν των τελεσθέντων, ως και παν μέλος του συμβουλίου εις πάσαν στιγμήν. Επί διχογνωμίας δε, συγκαλείται προς απόφασιν εντός είκοσι τεσσάρων ωρών.
Άρθρον 13ον. Συνιστάται γραφείον τμημάτων. Τα τμήματα δε ταύτα είναι τα εξής: Τμήμα Μοναστηρίου, τμήμα Θεσσαλονίκης, τμήμα προπαιδεύσεως, τμήμα προπαρασκευής, τμήμα ανιχνεύσεως και εργασίας εν Αθήναις, τμήμα στρατολογίας, τμήμα μυήσεων και προπαγάνδας εν Μακεδονία, τμήμα περιθάλψεων.
Άρθρον 14ον. Τα τμήματα ταύτα διευθύνονται παρ’ αξιωματικών εργασθέντων εν Μακεδονία. Την εργασίαν δε ταύτην παρακολουθούσι μυούμενοι εις τας λεπτομερείας αυτής ανά εν μελος του συμβουλίου, ούτως ώστε εν περιπτώσει εξόδου του διευθύνοντος αξιωματικού ή αποστολής εις το σώμα του, να είναι δυνατόν να εξακολουθήση άνευ διαλείψεως.
Άρθρον 15ον. Την στρατολογίαν ενεργούσιν οι ειδικοί του τμήματος αξιωματικοί.
Άρθρον 16ον. Ουδείς αρχηγός σώματος υποχρεούται να δεχθή άνδρας μη τυγχάνοντος της απολύτου εγκρίσεώς του, εν δε τρίτον τουλάχιστον εξ αυτών, δεόν να ή της αποκλειστικής εκλογής του.
Άρθρον 17ον. Εις το τμήμα προπαιδεύσεως διεξάγεται η εργασία της ασκήσεως των εξερχομένων ανδρών, του στρατωνισμού και της συντηρήσεως, η μύησις περί του σκοπού της εργασίας της διαγωγής ην πρέπει να τηρώσι προς τους Μακεδόνας και των απαντήσεων, ας πρέπει να δίδωσιν εις τας Τουρκιάς Αρχάς, καθ’ ην περίπτωσιν πληγωμένοι ή άλλως πως συλληφθώσιν.
Άρθρον 18ον. Εις το τμήμα της ανιχνεύσεως διεξάγεται η εργασία της κατασκοπείας των βουλγαρικών κέντρων εν Αθήναις και εν λοιπή Ελλάδι, η καταδίωξις των ερχομένων κατασκόπων και η εξακρίβωσις του σκοπού αυτών, η προσπάθεια προς επάνοδον των αποπλανηθέντων και η συνενόησις μετά των ενταύθα Μακεδονικών Κέντρων περί της προσελκύσεως των αποσκιρτισάντων και της χρησιμοποιήσεως πάντων των εν Αθήναις Μακεδονικών στοιχείων προς επαναφοράν των εμμενόντων εις το σχίσμα χωρίων εν Μακεδονία, δια της αποστολής καταλλήλων προσώπων.
Άρθρον 19ον. Εις το τμήμα της μυήσεως εν Μακεδονία ανήκει η συνενόησις μετά των εκεί εξεχόντων προσώπων της συστάσεως επιτροπών, όπου αύται δεν εγένοντο, ή δεν λειτουργούσι κανονικώς και της επιβολής αυστηροτάτου οργανισμού. Η εργασία αύτη ως στενώς συνδεόμενη μετά του τμήματος ανιχνεύσεως, θα διεξάγεται εν τισι σημείοις, δια συνεννοήσεως μετ’ αυτής, η πρώτη δε εργασία της μυήσεως και της εν γένει εργασίας πρέπει να αρχίση από τας Αθήνας.
Άρθρον 20ον. Η εργασία της στρατολογίας διεξάγεται δια της επιθεωρήσεως των προσερχομένων ανδρών, της σωματικής και ηθικής αυτών διαπλάσεως, της εξετάσεως της υγείας αυτών παρ’ ειδικού ιατρού και της συνεννοήσεως μετά των διαφόρων κέντρων ή της αποστολής εις αυτά ανδρών καταλλήλων ή των αρχηγών, όσοι σχηματίζουσι σώματα.
Άρθρον 21ον. Εις τα τμήματα Μοναστηρίου και Θεσσαλονίκης ανάγεται η φροντίς περί της θεραπείας πασών των αιτήσεων, όσαι αφορώσι προς την αποστολήν των όπλων, πολεμοφοδίων και παντών εν γένει των αναγκαίων ειδών, ως και η εξεύρεσις καταλλήλων προσώπων, χρησίμων εις το έργον των ενόπλων σωμάτων, ή της προπαγάνδας οίων ιερέων, ιατρών, διδασκάλων ή και άλλων επαγγελματιών, προωρισμένων να ενισχύσωσι και πυκνώσωσι τας ελληνικάς τάξεις εις τας Μακεδονικάς πόλεις.
Άρθρον 22ον. Εις το τμήμα περιθάλψεως ανήκει η εργασία της υποδοχής των επανερχομένων, της νοσηλείας των πασχόντων εξ αυτών, της χρηματικής βοηθείας των και της εν γένει αμοιβής των εξαιρετικώς διακριθέντων και της περιθέλψεως των οικογενειών των πεσόντων.
Άρθρον 23ον. Έκαστος των επανερχομένων ανδρών, διαμείνας επί τετράμηνον και πλέον εν Μακεδονία, δικαιούται εφ’ άπαξ εις 51 δραχμών περίθαλψιν, μη αναγνωριζομένης αυτώ ουδεμιάς άλλης δαπάνης επανόδου.
Άρθρον 24ον. Αμοιβής μεγαλυτέρας, αναλόγως της εκτελεσθείσης ωφελίμου πράξεως, τυγχάνουν οι εξαιρετικώς διακρινόμενοι.
Άρθρον 25ον. Πας εξερχόμενος εις Μακεδονίαν ορκίζεται δια τετράμηνον κατ’ ελάχιστον. Ο χρόνος λογίζεται αφ’ ης ημέρας εξήλθε των συνόρων. Ο επανερχόμενος προ της παρελεύσεως του χρόνου τούτου, άνευ αποχρώσης δεδικαιολογημένης ασθενείας, θεωρείται λιποτάκτης, μη αξιούμενος ουδεμιάς περιθάλψεως,
Άρθρον 26ον. Εις την χρονικήν ταύτην διάρκειαν δεν υποχρεούνται οι αξιωματικοί, εξερχόμενοι εις Μακεδονίαν δι’ ειδικούς λόγους μετά ή άνευ σωμάτων.
Άρθρον 27ον. Αι προμήθειαι του υλικού γίνονται δι’ ειδικής συνεννοήσεως πάντων των αρχηγών των τμημάτων.
Άρθρον 28ον. Αι αποδείξεις της λήψεως χρημάτων υπογράφονται υπό τεσσάρων κατ’ ελάχιστον μελών του συμβουλίου.
Άρθρον 29ον. Παρά τη τριμελεί επιτροπή εδρεύει και εις ταμίας, τακτικόν μέλος του Κομιτάτου. Πάσα πληρωμή από μέρους αυτού, γίνεται δι’ εντάλματος υπογεγραμμένου παρά του τμήματος των περιθάλψεων και δύο τακτικών μελών του συμβουλίου.
Άρθρον 30ον. Ουδεμία προμήθεια ή άλλη οιαδήποτε πράξις γίνεται άνευ της εγκρίσεως της Διοικούσης Επιτροπής. Εν περιπτώσει διαφωνίας μεταξύ της επιτροπής ταύτης και των αρμοδίων τμηματαρχών, αποφασίζει το συμβούλιο του Κομιτάτου.
Άρθρον 31ον. Ουδεμία συνεδρίασις προς εκλογήν μελών της Διοικούσης Επιτροπής δύναται να έχη κύρος άνευ της παρουσίας πέντε τουλάχιστον τακτικών μελών του συμβουλίου.
Άρθρον 32ον. Η υπηρεσία της επικοινωνίας και της συνενοήσεως μετά των εν Μακεδονία σωμάτων διεξάγεται δια των παραμεθορίων πόλεων της Θεσσαλίας και των προξενείων Μοναστηρίου και Θεσσαλονίκης.
Άρθρον 33ον. Εις τας πόλεις και τα προξενεία ταύτα τοποθετούνται αξιωματικοί ή ιδιώται εκτελούντες την υπηρεσίαν ταύτην συμφώνως προς τας εξ Αθηνών διαταγάς ή την κρίσιν των επί εκάστης λεπτομερείας, επί της οποίας δεν υπάρχει εντεύθεν οριστική γνώμη.
Άρθρον 34ον. Ούτοι εισίν ισότιμοι προς τους αρχηγούς των διαφόρων περιφερειών, αποστέλλουσι πληροφορίας και συστάσεις υπό τύπον οδηγιών φροντίζοντες μετά του προξένου, εις τας διαταγάς του οποίου υπάγονται, περί της εγκαίρου αποστολής της μισθοδοσίας των ανδρών και επί πάντων των ζητημάτων, των εναγομένων εις την δράσιν των σωμάτων, πλην των καθαρώς στρατιωτικής φύσεως κινήσεων, αίτινες αφίενται εις την απόλυτον πρωτοβουλίαν των αρχηγών των διαφόρων περιφερειών.
Άρθρον 35ον. Τα περί δικαιομάτων, καθηκόντων και υποχρεώσεων, εν γένει των εκ των συνόρων εξερχομένων ανδρών και της προπαγανδιστικής εργασίας και της οργανώσεως του έργου εν Μακεδονία, θέλουσι κανονισθή ειδικώς και εν λεπτομερεία.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.