Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Πρέσπες PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 10:53

Στην περιοχή αυτή βουλγαρικές συμμορίες κατέστρεψαν ιδιοκτησίες σλαβόφωνων Ελλήνων και προσπάθησαν να ξεσηκώσουν τον ντόπιο πληθυσμό να καταφύγει στα βουνά. Ο τουρκικός στρατός σε μικρό χρονικό διάστημα διέλυσε τις συμμορίες.

Στις 25 Ιουλίου / 7 Αυγούστου ο Κώτας προσπάθησε μάταια να καταλάβει το χωριό Πόπλι όπου είχε έδρα τουρκικός λόχος. Στη συνέχεια επικεφαλής 80 ανδρών και με οπλαρχηγούς τον Σπ. Παρασκευαΐδη και τον Σίμο Στογιάννη κατευθύνθηκε προς το Γέρμα. Κοντά στο Στέρκοβο συγκρούσθηκε με τουρκικές δυνάμεις και ύστερα από πολύωρη μάχη σκοτώνονται μερικοί άνδρες του μεταξύ των οποίων και ο Παρασκευαΐδης. Λίγο αργότερα πληροφορείται ότι βουλγαρική συμμορία με επικεφαλής τους Κοκάρεφ και Ελήεφ του έχουν στήσει ενέδρα κοντά στο Γέρμα. Από τότε ο Κώτας αποσύρεται στα βουνά των Κορεστίων κάνοντας πρώτα ανακωχή με τους Τούρκους οι οποίοι τον άφησαν να περιφέρεται ανενόχλητος στην περιοχή. Λίγο αργότερα το σώμα του Κοκάρεφ εξοντώνεται από τον τουρκικό στρατό.

Στις 14/27 Αυγούστου ο τουρκικός στρατός μπήκε στο Σμίλεβο και το κατάστρεψε. Μόνο 4 από τα 500 σπίτια του χωριού μένουν όρθια. Ενενήντα κάτοικοι, ως επί το πλείστον γέροι, γυναίκες, παιδιά σφαγιάζονται.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.