Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Μακεδονικός Αγώνας Τα προ του αγώνα Βομβιστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη (16/29 Απριλίου 1903)
Βομβιστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη (16/29 Απριλίου 1903) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 07 Νοέμβριος 2008 20:35

Στις 16/29 Απριλίου 1903 η Θεσσαλονίκη γίνεται επίκεντρο βομβιστικών επιθέσεων. Ανατινάζεται το υποκατάστημα της Οθωμανικής Τράπεζας, τα Οθωμανικά Ταχυδρομεία και η Γερμανική Λέσχη ενώ παρόμοιες ενέργειες γίνονται στο Ελληνικό Προξενείο, τον ελληνικό μητροπολιτικό ναό στον σταθμό και σε ελληνικό καφενείο. Την ίδια ημέρα ανατινάζεται τι γαλλικό πλοίο "Γκουαλδακιβίρ" μέσα στο λιμάνι της πόλης, Δύο μέρες αργότερα καταστρέφονται οι εγκαταστάσεις φωταερίου.

Οι ενέργειες αυτές είναι έργο μιας ομάδας αναρχικών οι οποίοι έχουν επαφές με Ρώσους αναρχικούς. Στην ομάδα αυτή παίρνουν μέρος οι Πόπε Παπαγιορντάνεφ, Κωνσταντίν Κύρκωφ, Βλαντιμήρ Πίγγωφ, Μιλάν Άρσωφ, Πάβελ Σάτεφ, Γιορντάν Μπογδάνωφ, Δήμητερ Μέτεφ και άλλοι. Από αυτούς 6 σκοτώθηκαν ενώ 4 συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Δύο από αυτούς, ο Μπογδάνωφ και ο Σάτεφ επιζούν μέχρι την επανάσταση των Νεοτούρκων. Ο Σάτεφ μάλιστα είναι αυτός που τοποθέτησε τις βόμβες στο "Γκουαλδακιβίρ" κατορθώνοντας να μπει στο πλοίο σαν επιβάτης α' θέσης.

Είναι άγνωστο αν αυτή η ομάδα ήταν μέλος της ΕΜΕΟ ή έπαιρνε εντολές από αυτήν. Γεγονός είναι πάντως ότι ο Ντέλτσεφ έτρεφε συμπάθεια, όπως είχε δηλώσει, γι' αυτούς, ενώ ο Σαράφωφ τους χρηματοδοτούσε, ο δε Γκρούεφ τους τροφοδοτούσε με δυναμίτη.

Ο πανικός στην πόλη υπήρξε μεγάλος. Οι τουρκικές αρχές στέλνουν επειγόντως δύο τάγματα από την Σμύρνη και κηρύσσουν στρατιωτικό νόμο.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.