Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Μακεδονικός Αγώνας Τα προ του αγώνα Το συνέδριο στο Σμίλεβο (4/17 Απριλίου 1903)
Το συνέδριο στο Σμίλεβο (4/17 Απριλίου 1903) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 07 Νοέμβριος 2008 20:32

Στις 4/17 Απριλίου 1903 έγινε συνέδριο των βούλγαρων αρχηγών του βιλαετίου Μοναστηρίου (2ης επαναστατικής περιφέρειας), στο Σμίλεβο της Πρέσπας, για να σχεδιάσουν την προγραμματισμένη εξέγερση.

Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο Νταμιάν Γκρούεφ και πήραν μέρος ο Σαράφωφ, ο υπεύθυνος της πόλης του Μοναστηρίου Αναστάς Λοζάντσεφ, ο βοεβόδας της περιοχής Περλεπέ Πέτρε Άτσεφ, ο βοεβόδας της περιοχής Μοριχόβου Νικόλα Πετρώφ, ο αντιπρόσωπος της περιοχής Κροσόβου Νικόλα Γκάρεφ, οι βοεβόδες της περιοχής Κορεστίων Κλιάσεφ και Τσακαλάρωφ ο βοεβόδας των Πρεσπών Σλαβέικο Άρσωφ και άλλοι.

Τα μέλη της ΕΜΕΟ υποστήριξαν ότι μέχρι στιγμής δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία για την εξέγερση και σε περίπτωση κινήματος θα οδηγούσαν το λαό στο σφαγείο. Ο Σαράφωφ κατέκρινε τους Λοζάντσεφ και Γκρούεφ ότι εξώθησαν την κατάσταση για επανάσταση χωρίς να έχουν κάνει καμία προετοιμασία. Δεδομένου όμως ότι οι Τούρκοι είχαν υποψιαστεί τις προετοιμασίες τους και προχωρούσαν σε ανάλογα μέτρα καταστολής, καταδιώκοντας τις βουλγαρικές συμμορίες, και με αρκετή επιτυχία ορισμένες φορές, έπρεπε να αποφασισθεί η εξέγερση και να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλλίτερη προπαρασκευή της.

Ο Γκρούεφ τόνισε ότι το ερώτημα το οποίο τίθεται στο συνέδριο και πρέπει να απαντηθεί δεν είναι το "πότε" θα γίνει η εξέγερση αλά το "πως".

Οι σπουδαιότερες αποφάσεις που πάρθηκαν στο συμβούλιο ήταν:

  • Έδρα του ανώτατου επαναστατικού επιτελείου ορίζεται το Σμίλεβο.
  • Το ανώτατο επαναστατικό επιτελείο το οποίο θα αναλάμβανε την ευθύνη του κινήματος αποτελείται από τους Σαράφωφ, Γκρούεφ, και Λοζάντσεφ και εξουσιοδοτείται να ορίσει την ακριβή ημερομηνία της εξέγερσης.
  • Θα χρησιμοποιηθούν μικρές ομάδες για τη δημιουργία καταστροφών και δεν θα πραγματοποιηθεί μαζική έξοδος των κατοίκων.
  • Δόθηκαν οδηγίες προς τους κατά τόπους αρχηγούς και ομάδες για την προετοιμασία του κινήματος.
  • Οι συμμορίες δεν πρέπει να έχουν δύναμη μεγαλύτερη από 20-25 άνδρες.
  • Οι συμμορίες πρέπει να προσβάλλουν τουρκικά φυλάκια, σκοπιές και αστυνομικά τμήματα όπως και ιδιοκτησίες τούρκων αγάδων, μεμονωμένους ταχυδρόμους ή αγροφύλακες. Επίσης πρέπει να προσβληθούν σιδηροδρομικοί σταθμοί και να καταστραφούν οι γραμμές του σιδηροδρόμου και τα τηλεγραφικά καλώδια.
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.