Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Κλεισούρα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 10:50

Στις 21 Ιουλίου, οι δέκα Κρητικοί ήρθαν αντιμέτωποι, έξω από το Κουμανίτσοβο, με διάφορες ομάδες κομιτατζήδων από τις οποίες σκότωσαν ένα απροσδιόριστο αριθμό ανδρών.

Στις 22 Ιουλίου / 4 Αυγούστου ο Κόλε από τη Μόκρενη δίνει το σύνθημα της εξέγερσης υψώνοντας μια κόκκινη σημαία στο λόφο του Προφήτη Ηλία. Το τουρκικό απόσπασμα της Κλεισούρας με τη βοήθεια του καπετάν Βαγγέλη και της ομάδας του (χωρίς τους 10 Κρητικούς) καταφέρνει να εκτοπίσει τον Κόλε και τους 200 περίπου οπαδούς του, σκοτώνοντας 5-10.

Στις 24 Ιουλίου / 6 Αυγούστου οι 10 Κρητικοί έρχονται αντιμέτωποι με τις συμμορίες των Τσακαλάρωφ και Κλιάσεφ δύναμης άνω των 500 ανδρών, αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν και να πάνε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου.

Στη συνέχεια ο Τσακαλάρωφ με τον Κλιάσεφ μπαίνουν στη Κλεισούρα και γίνονται κύριοι της πόλης επιβάλλοντας φόρους στους εμπόρους και τα σχολικά ταμεία. Παρέμειναν δε την Κλεισούρα επί 22 ημέρες, στο διάστημα των οποίων παραμένουν στην κορυφή του κοντινού βουνού Σιούμπρετς και κάθε μέρα κατεβαίνουν στην πόλη για να παραλάβουν τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζονται.

Στις 14/27 Αυγούστου ο Εδέμ μπέης επικεφαλής τουρκικού στρατού ξεκινάει για να αντιμετωπίσει τις βουλγαρικές συμμορίες. Από το Μαύροβο προχωράει προς τη Φωτινίτσα όπου συγκρούεται με τους κομιτατζήδες, Στη συνέχεια κατευθύνεται προς την Τερέσνιτσα την οποία καίει εντελώς και προχωράει προς την Πρεκοπάνα όπου συνάπτει σκληρή μάχη με δυνάμεις κομιτατζήδων. Περισσότεροι από 100 εξεγερμένοι χάνουν τη ζωή τους. Τα τουρκικά αποσπάσματα αφού καίνε και λεηλατούν την Πρεκοπάνα ένα τμήμα τους κατευθύνεται προς τα χωριά Μπομπόκι και Ζαγορίτσανη ενώ ένα άλλο προς τη κορυφή του Σουμπρετσίου όπου έχουν το ορμητήριό τους οι κομιτατζήδες.

Στις 15/28 Αυγούστου ο Εδέμ μπέης εισέρχεται στην Κλεισούρα, την οποία αναλαμβάνει υπό την προστασία του με αποτέλεσμα να αποφύγει τις λεηλασίες και τις καταστροφές θύματα των οποίων υπήρξαν σχεδόν όλες οι υπόλοιπες πόλεις της Μακεδονίας τις οποίες είχαν καταλάβει οι εξεγερθέντες. Την ίδια μέρα άλλα τουρκικά αποσπάσματα λεηλατούν και καταστρέφουν τη Μπόμπιστα.

Στις 16/29 Αυγούστου τουρκικός στρατός καταστρέφει τη Μόκρενη όπου σκοτώνει 100 περίπου χωρικούς.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.