Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Λευκαντί (ΜΓ ΙΙ) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 19:35

Για το Λευκαντί δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την περίοδο αυτή, γιατί τα τρία γνωστά νεκροταφεία σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται μετά τις πλούσιες ταφές των μέσων του 9ου αι.

Αναφέρεται ένα στρώμα καταστροφής κοντά στον κύριο οικισμό της περιοχής στην Ξερόπολη, το οποίο περιείχε μια ομάδα ομοιογενούς κεραμικής που χρονολογείται, με τη βοήθεια λίγων αττικιζόντων οστράκων, στη ΜΓ Ι. Ίσως η πόλη υπέστη κάποια σημαντική καταστροφή την εποχή αυτή και στη συνέχεια πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν . Όπως και αν συνέβησαν τα πράγματα, το Λευκαντί φαίνεται ότι έχει συρρικνωθεί, εφόσον στο εξής το μοναδικό γνωστό υλικό προέρχεται μόνο από την ίδια την Ξερόπολη.

Το σημαντικότερο στρώμα της περιόδου είναι ένα γέμισμα από απορρίμματα, το οποίο χρησιμοποίησαν για να ισοπεδώσουν το χώρο πάνω από το σκάμμα του πρώιμου 9ου αι. και για να ετοιμάσουν το υπόστρωμα ενός δαπέδου της Ύστερης Γεωμετρικής. Μέσα στο στρώμα αυτό βρέθηκαν πέντε περίπου εισηγμένα αττικά όστρακα της ΜΓ και τριάντα περίπου ντόπιες μιμήσεις τους, κυρίως της ΜΓ ΙΙ. Η πλειοψηφία όμως της τοπικής κεραμικής είναι ακόμη υπο-πρωτογεωμετρική, και αξίζει να προσέξουμε το πόσο λίγο εξελίχθηκε σε σύγκριση με εκείνην από το γέμισμα του προηγούμενου λάκκου.

Περισσότερο εμφανείς είναι οι αλλαγές στα αγγεία πόσεως: τα χείλη των κυλίκων έχουν τώρα μια απλή γραπτή ταινία και όχι την παλαιότερη κυματοειδή γραμμή, ενώ το χείλος του σκύφου με τα κρεμαστά ημικύκλια είναι τώρα αρκετά πιο κοντό από πριν. Τα μεγαλύτερα σχήματα συνεχίζονται με την παλαιότερη περίπου μορφή τους και διακοσμούνται συχνά με αντιθετικές διαγώνιες γύρω στην κοιλιά, καθώς και με ομόκεντρα ημικύκλια στους ώμους των αμφορέων.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.