Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Δωδεκάνησα (ΜΓ Ι) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2008 19:23

Η μόνη θέση των Δωδεκανήσων με ευρήματα της περιόδου αυτής είναι το νεκροταφείο στα Σεράγια της Κω, όπου υπάρχει αδιάσπαστη συνέχεια στην κεραμική και καθώς η τοπική κεραμική περνά στη ΜΓ φάση της, παρατηρούνται κάποιες αξιοσημείωτες καινοτομίες.

Το πιο δημοφιλές ταφικό κτέρισμα είναι το φλασκί με το έξαρμα στο λαιμό, που είναι καινούργιο στο τοπικό ρεπερτόριο, αλλά σαφώς κατασκευασμένο - τουλάχιστον ως προς το σχήμα - με πρότυπο τα αντίστοιχα φοινικικά με διακόσμηση του ρυθμού "μαύρο σε κόκκινο". Στο ίδιο νεκροταφείο βρέθηκαν περίπου δεκατρείς φοινικικές φλάσκες, με τη στιλπνή πορτοκαλόχρωμη επιφάνεια, σε ταφικά σύνολα ΜΓ και ΥΓ. Για μια ακόμη φορά οι ντόπιοι κεραμείς προσπάθησαν να υπερκεράσουν το υλικό τους: υποκαθιστούν τη στιλπνή επιφάνεια των φοινικικών προτύπων με ένα σκουρότερο πορτοκαλόχρωμο αλοίφωμα και αποδίδουν τους αυθεντικούς κύκλους και γραμμές χαράζοντάς τους ελαφρά στο επίχρισμα. Όμως η διακόσμηση στα περισσότερα από αυτά τα φλασκιά ακολουθεί τον τοπικό γεωμετρικό ρυθμό, εγκαταλείπει την αρχέγονη διακόσμηση και προτιμά τα ευθύγραμμα σχέδια. Συχνά συνδυάζονται μοτίβα που πρόσφατα είχαν εισαχθεί από την Αθήνα, με τριγωνικά σχέδια τοπικής έμπνευσης.

Τα φλασκιά αυτά θα πρέπει να εισάγονταν για το περιεχόμενό τους. Στην Ελλάδα είναι ελάχιστα τα αγγεία αργής χοής και, εκτός από τις μιμήσεις στην Κω, σπάνβια συναντούμε ανάλογα αγγεία σε άλλους ΠΓ και ΜΓ τοπικούς ρυθμούς.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 51 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.