Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη Μεσσηνία
Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη Μεσσηνία PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 18 Οκτώβριος 2006 00:00
Το υπόγειο θησαυροφυλάκιο της αρχαίας Μεσσήνης, το αρχαίο Αγορανομείο και τον χαμένο ναό της Αρτέμιδος Λιμνάτιδας έφεραν στο φως πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, το θησαυροφυλάκιο -διαστάσεων 3Χ3 μ. και αγνώστου προς το παρόν βάθους- βρέθηκε χωρίς το περιεχόμενό του, καθώς είχε συληθεί ήδη από την αρχαιότητα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, όμως, κάποτε ήταν γεμάτο με χρυσά και αργυρά νομίσματα, σκεύη από πολύτιμα μέταλλα και λάφυρα πολέμου. Προστατευόταν δε με βαριές λίθινες πλάκες, ενώ το κενό που άφηναν στο κέντρο τους σφραγιζόταν από ένα υπερβολικά ογκώδες καπάκι που ζυγίζει πάνω από δύο τόνους.

«Ήταν η μεγαλύτερη ανασκαφική έκπληξη. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό οικοδόμημα, που όμοιό του δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής σε άλλες αρχαίες πόλεις» δηλώνει ο επί 19 χρόνια ανασκαφέας της Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης.

Ο ίδιος τοποθετεί την κατασκευή του στην εποχή ανέγερσης των μεγάλων οικοδομημάτων της Αγοράς περί τα τέλη του 4ου ή αρχές του 3ου π.Χ. αι.

Λίγα μέτρα πιο μακριά, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε δύο ευρήματα-κλειδιά για την αρχαία Μεσσήνη. Πρόκειται για δύο μεγάλα λίθινα τραπέζια μήκους 1,20 μ. και ύψους έως 90 εκ. με μεγάλες κοιλότητες σκαλισμένες στην επιφάνειά τους που κατέληγαν σε μιαν οπή.

Όπως εξηγεί ο κ. Θέμελης, χρησιμοποιούνταν για τον έλεγχο των μετρητών πώλησης σιτηρών και καρπών που χρησιμοποιούσαν οι έμποροι και η εύρεσή τους υποδεικνύει την ακριβή θέση του Αγορανομείου.

Τέλος, στη θέση Σπελούζα βρέθηκε ο χαμένος μέχρι σήμερα ναός της Αρτέμιδος Λιμνάτιδας. O ιωνικός ναός, με τα κορινθιακά κιονόκρανα και τα ενδιαφέροντα ψηφιδωτά από φυσικό βότσαλο, σώζει ακόμη στη μέση του σηκού τη βάση του αγάλματος της θεάς.

 Πηγή: in.gr

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.