Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Ακέραια κεφαλή Μελέαγρου στην αρχαία Καλλίνδοια
Ακέραια κεφαλή Μελέαγρου στην αρχαία Καλλίνδοια PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 02 Μάρτιος 2007 00:00

Ένα εξαιρετικό ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνικού κλασικού έργου που χρονολογείται στις αρχές του 2ου μ. Χ. αιώνα κλέβει την παράσταση της φετινής ανασκαφής στο Σεβαστείο της Αρχαίας Καλλίνδοιας, ωστόσο σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία βουλευτηρίου δίνουν σπουδαία ευρήματα μεταξύ των οποίων μια οκτάστιχη επιγραφή κι ένα τιμητικό δεκαοκτάστιχο ψήφισμα μαρμάρινης ανθεμωτής στήλης.

Τα ρωμαϊκά Καλλίνδοια που βρίσκονται στο σημερινό Καλαμωτό του Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης με το ναό αυτοκρατορικής λατρείας αφιερωμένο στο Δία, τη θεά Ρώμη και τον Αύγουστο του 1ου μ. Χ. αιώνα έδωσαν στο παρελθόν πλήθος ευρημάτων μεταξύ των οποίων ένα ακέραιο κεφάλι του Οκταβιανού Αυγούστου.

Το φετινό εύρημα -μοναδικό στο βορειοελλαδικό χώρο- με την ακέραιη κεφαλή ανδρικού αγάλματος όμοιο με άλλα γνωστά αντίγραφα του ίδιου έργου, που βρίσκονται στα μουσεία της Ρώμης, Villa Medici, Campridge Βερολίνου κ.α, ανήκει πιθανότατα στον Μελέαγρο, και αποδίδεται στον Σκόπα.

Ο μυθικός ήρωας που σκότωσε τον καλυδώνειο κάπρο και παντρεύτηκε την Αταλάντη παρουσιάστηκε χθες στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Μακεδονίας - Θράκης. Προέρχεται, όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ κ. Κώστας Σισμανίδης, από άγαλμα μεγαλύτερου του φυσικού μεγέθους, η κεφαλή του οποίου αποδίδει πιστά τον σφριγηλό και καλλίκομο νέο. Μια οκτάστιχη αναθηματική επιγραφή ωστόσο που στήθηκε στο χαμηλότερο σκαλοπάτι μιας αίθουσας το 88 μ.Χ. δηλαδή επί αυτοκράτορα Δομιτιανού, δίνει σημαντικές πληροφορίες για την εξέδρα, το βουλευτήριο και τη Στοά τα οποία, σύμφωνα με το κείμενο, ανήγειραν οι γιοι του Σωπάτρου Κότυς και Αρριδαίος.

Κινητά ευρήματα συνηγορούν στη λειτουργία του. Μεταξύ αυτών δέκα οστέινοι στύλοι (γραφίδες δηλαδή), αρκετά όστρακα, τα οποία σχετίζονται με τη διαδικασία της ψηφοφορίας καθώς και μια παχιά πλάκα που φαίνεται ότι ανήκε σ’ έναν «θησαυρό» (τύπου κουμπαρά) αφού είναι γνωστό ότι συχνά στα βουλευτήρια υπήρχε ιδιαίτερο ταμείο, που ενισχυόταν από εύπορους πολίτες.

Πηγή: Καθημερινή
LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.