Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Ελληνιστική πόλη στον κόλπο του Κουβέιτ
Ελληνιστική πόλη στον κόλπο του Κουβέιτ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 13 Οκτώβριος 2007 00:00

Στο ταξίδι του από την Ινδία προς τα δυτικά, ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος, έφτασε στο νησί Φαϊλάκα, στον κόλπο του Κουβέιτ, όπου ίδρυσε μια πόλη, την Ίκαρο. Είκοσι πέντε αιώνες μετά, η ελληνιστική πόλη του 4ου π.Χ. αιώνα έρχεται στο φως, σ’ αυτό το ακατοίκητο -μετά τον πόλεμο του Κόλπου- νησί του Κουβέιτ, με έκταση 24 τ.χλμ., που το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις «Φυλακαί» ή «Φυλακείον», αφού βρισκόταν σ’ ένα στρατηγικό σημείο της Μεσοποταμίας.

Εκεί θα ταξιδέψουν, από τον ερχόμενο Νοέμβριο, Έλληνες αρχαιολόγοι για να ανασκάψουν στην Ίκαρο και να επιβλέπουν την οργάνωση συντήρησης των ευρημάτων της ελληνικής αυτής αποικίας στην καρδιά της Ανατολής.

Στο νησί, που «συνοψίζει πολλές ενδιαφέρουσες αρχαιολογικά εποχές», έχει ήδη ανασκαφεί και αποκαλυφθεί εν μέρει ένα τμήμα της ελληνιστικής πόλης, και ο ναός της Αρτέμιδος. Στις ανασκαφές έχουν ήδη βρεθεί πολλά ελληνικά νομίσματα και επιγραφές, ειδώλια και αγγεία. Σημαντικότερο εύρημα θεωρείται η λεγόμενη επιγραφή της Ικάρου, η οποία αποτελείται από 43 στίχους στην ελληνική γλώσσα, και υπήρξε καθοριστική για να ταυτιστεί το νησί με την Ίκαρο, πόλη που αναφέρεται τόσο στον Στράβωνα όσο και στον Αρριανό.

Πηγή: Καθημερινή 

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.