Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Ιερό του Ηρακλή στην Μαγνησία
Ιερό του Ηρακλή στην Μαγνησία PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 13 Οκτώβριος 2007 00:00

Χάλκινα αγγεία, μολύβδινα αντικείμενα, όπλα και σιδερένια εργαλεία, πήλινα και ειδώλια είναι ορισμένα από τα δεκάδες πλούσια ευρήματα που βρέθηκαν στο ιερό αρχαϊκής εποχής, στον λόφο Σπαρτιά, της περιοχής Σέσκλο του νομού Μαγνησίας.

Όμως, η χάλκινη ομφαλωτή φιάλη με την επιγραφή ΤΗΛΕΦΙΛΟΣ Μ’ ΑΝΕΘΗΚΕΝ ΤΩ ΗΡΑΚΛΗ ήταν που ξεχώρισε ανάμεσά τους. Εύρημα σπάνιο, ταυτίζει το ιερό με το βωμό στον ήρωα Ηρακλή. Άλλωστε η λατρεία του συνδέεται άμεσα με την αρχαία πόλη των Φερών και είναι τεκμηριωμένη στην περιοχή από αναθηματικές επιγραφές στα ελληνιστικά χρόνια. Συνδέεται όμως, όπως μας θυμίζει η έφορος Αργυρώ Δουλγέρη - Ιντζεσίλογλου, και με τον μύθο της Άλκηστης και του Αδμήτου που ξέρουμε από το έργο του Ευριπίδη.

Αδημοσίευτο εύρημα

Γραμμένη σε τοπικό αρχαϊκό αλφάβητο, από δεξιά προς τα αριστερά -και αυτό δίνει μεγάλη αξία στο εύρημα-, διατηρείται προς ευχαρίστηση των ανασκαφέων σε άριστη κατάσταση, όπως και η χάλκινη ομφαλωτή φιάλη.

Το χάλκινο αντικείμενο που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των έργων για τον αγωγό φυσικού αερίου στον λόφο Σπαρτιάς κοντά στην αρχαία οδό Φερών - Παγασών, (τη σημερινή οδό Βόλου - Βελεστίνου - Λάρισας) δεν είναι τωρινό.

Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Σπαρτιά - Λατομείο είναι γνωστός από το 1911 και τον πρώτο έφορο Θεσσαλίας τον Α. Αρβανιτόπουλο. Από τότε γνωρίζουμε ότι υπήρχε προϊστορικός οικισμός και θέση κατοίκησης αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, αλλά και βυζαντινών αργότερα στον συγκεκριμένο λόφο. Την υπόθεσή του ότι στη θέση αυτή υπήρχε αρχαϊκός ναός του 5ου ή 4ου αιώνα π.Χ. -σημειώνει η σημειώνει η αρχαιολόγος της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ Ευαγγελία Σταμέλου-, στηρίζει στα ευρήματα της μικρής ανασκαφικής έρευνας που διεξήγαγε. Μελαμβαφείς κεραμίδες στέγης, κεραμική με μελανό γάνωμα. Σε πρωιμότερη φάση του ίδιου ναού αποδίδει τα υπόλοιπα ευρήματα που ως κατηγορίες αντικειμένων παραπέμπουν στην ύπαρξη ναού: πήλινες μετόπες με γείσο με κίτρινο επίχρισμα, αναθηματικά χάλκινα αγγεία και αιχμές δοράτων καθώς και τμήμα βραχίονα μαρμάρινου αγάλματος». Το 1999 επιβεβαιώθηκε με τη σωστική ανασκαφή της εφορείας. Τότε αποκαλύφθηκε η ευθυντηρία ενός βωμού ορθογώνιας κάτοψης από μεγάλες ασβεστολιθικές πλάκες με μοχλοβόθρια. «Είχε πλάτος 3 μ. και αποκαλύφθηκε σε μήκος 4 μ. περίπου. Καθώς πιθανότατα συνεχιζόταν προς Β κάτω από το επίχωμα της επαρχιακής οδού Βόλου-Λάρισας». Γύρω από την υποθεμελίωση υπήρχε πυκνό στρώμα από λιθοσωρούς που κάλυπταν αποθέτες από όπου βρέθηκαν τα πλούσια ευρήματα. Την ερμηνεία του βωμού επιβεβαιώνουν και τα μικρά καμένα οστά ζώων που βρέθηκαν κοντά.

Πηγή: Καθημερινή

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.