Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα To ανανεωμένο Φρούριο του Ρίου
To ανανεωμένο Φρούριο του Ρίου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2008 12:03

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αχαΐας και από τα πιο σημαντικά οχυρωματικά έργα δίνεται και πάλι στο κοινό. Τρία και πλέον χρόνια διήρκεσε η αναμόρφωση του Φρουρίου του Ρίου, αλλά άξιζε ο κόπος. Σήμερα το μεσημέρι η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων οργανώνει στο χώρο μια γιορτή, τώρα που έληξαν οι εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης του κάστρου. Κι έχει κάθε λόγο, αφού στόχος της δεν είναι να παραμείνει το μνημείο μόνο ένας μουσειακός χώρος, αλλά κυρίως να μπει στην καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της. Να μην αποσπά το ενδιαφέρον μόνο των ειδικών αλλά να αποτελέσει τόπο περιπάτου, αναψυχής και συνάντησης.

Οι οικοδομικές του φάσεις, η οθωμανική του 15ου αι. και η ενετική του 18ου, επέβαλαν τις παράλληλες εργασίες στο μνημείο. Η «Ανάπλαση, ανάδειξη και αποκατάσταση του Φρουρίου Ρίου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (αυτεπιστασία από την 6η ΕΒΑ) με προϋπολογισμό 1.173.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο σκέλος του έργου, «Συνολική ανάδειξη Κάστρου Ρίου» (ενταγμένο στο πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους» του ΤΑΠΑ) με προϋπολογισμό 3.059.000 ευρώ ανατέθηκε σε εργοληπτική εταιρεία.

Χώροι στάθμευσης, αναψυκτήριο, μεταλλικό θέατρο, αρχαιολογικές αποθήκες, διαδρομές περιήγησης είναι τα καινούργια που θα δούμε.

Υπενθυμίζουμε ότι το κάστρο οικοδομήθηκε το 1499 από τον Βαγιαζήτ Β΄. Το 1532 έγινε κατάληψη από τους Ισπανούς και τον Αντρέα Ντόρια και ανακατάληψη από τους Τούρκους. Το 1603, οι Ιππότες της Μάλτας προκαλούν σημαντικές καταστροφές, το 1687 γίνεται κατάληψη από τον Μοροζίνι και παίρνει τη σημερινή του μορφή (νέοι πύργοι-προμαχώνες, ενίσχυση επάλξεων). Το 1715 γίνεται νέα κατάληψη του Κάστρου από τους Τούρκους, ενώ το 1828 ύστερα από πολιορκία παραδίδεται από τους Τούρκους στον στρατηγό Μαιζόν. Σύντομα επισκευάζεται και παραδίδεται στους Έλληνες. Το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή για μεγάλο διάστημα. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταστάθηκαν Γερμανοί.

Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν στερέωση και αποκατάσταση της κύριας πύλης του κάστρου του χαμάμ, του ΝΑ πύργου του οκταγώνου, τμήματος του ανατολικού τείχους κ.ά.

Πηγή: Καθημερινή

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.