Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Ευρήματα στη θέση Τραπεζά Αιγίου
Ευρήματα στη θέση Τραπεζά Αιγίου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 04 Νοέμβριος 2008 00:00
Εντυπωσιακά είναι τα νέα ευρήματα, που βρέθηκαν στο χώρο του αρχαϊκού ναού, που αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους. Πρόκειται για αρχαϊκά γλυπτά (κεφαλές με κράνη, κορμοί, ανθρώπινα άκρα, σκέλη αλόγων), τα οποία κοσμούσαν το δυτικό αέτωμα του ναού.
Τα ευρήματα πιστοποιούν ότι το αέτωμα απεικόνιζε γιγαντομαχία, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της ΣΤ’ ΕΚΠΑ, Ανδρέα Βόρδο, που ανάσκαψε την περιοχή. Στα ευρήματα, που σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση,  περιλαμβάνεται κορμός της θεάς Αθηνάς, που φέρει χειριδωτό χιτώνα, ιμάτιο και μακρά αιγίδα. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ανασκαφέα, είναι όλα αρχαϊκά και χρονολογούνται μεταξύ του 530-510 π.Χ.
Ο ναός, στον οποίο ανήκουν τα πρόσφατα ευρήματα, οικοδομήθηκε στη θέση Τραπεζά, σε ένα πλάτωμα, σε περίοπτη θέση με θέα στο Αίγιο, στις απέναντι ακτές της Φωκίδας και με πλήρη εποπτεία στη χώρα της αρχαίας πόλης. Η ανασκαφή στο εσωτερικό του ναού κατά το 2007, έφερε στο φως το δάπεδό του, σωζόμενο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, λείψανα της εσωτερικής του κιονοστοιχίας, ενώ απέδωσε πλήθος κινητών ευρημάτων μεταξύ των οποίων όλα τα στοιχεία της αρχαϊκής στέγης με άριστη διατήρηση του χρωματικού διάκοσμου.  Η θέση Τραπεζά βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. νοτιοδυτικά του Αιγίου, αποτελεί οροπέδιο με μέγιστο υψόμετρο τα 448 μ. στους πρόποδες του Παναχαϊκού και έχει ταυτιστεί από πολλούς μελετητές ως η θέση της αχαϊκής πόλης των  Ρυπών.
LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.