Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Ο ιππόδρομος της Αρχαίας Ολυμπίας
Ο ιππόδρομος της Αρχαίας Ολυμπίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 03 Νοέμβριος 2008 00:00
Στα ίχνη του τεράστιου, όπως φαίνεται, Ιπποδρόμου της Αρχαίας Ολυμπίας, κάτω από το έδαφος, βρίσκονται Γερμανοί γεωλόγοι και ειδικοί ύστερα από 134 χρόνια ανασκαφών.
Το μεγαλύτερο αθλητικό έργο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο Ιππόδρομος, που θεωρείτο χαμένος, δεν παρασύρθηκε από τον Αλφειό, όπως πίστευαν. Εντοπίστηκε στη διάρκεια γεωφυσικών και γεωμαγνητικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε μια έκταση 10,5 εκταρίων για πρώτη φορά από Γερμανούς επιστήμονες σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας. Από αυτή την έκταση, τριάμισι εκτάρια γης μέσα σε έναν μήνα χτενίστηκαν κυριολεκτικά από δέκα σπουδαστές της Αρχαιολογίας ενώ παλιά θα χρειάζονταν εκατοντάδες εργάτες. Βρίσκεται θαμμένος μέσα σε επιχώσεις σε μέγιστο βάθος 4,5 μ. νοτιοανατολικά του Σταδίου προς την Ολυμπιακή Ακαδημία. Υπολογίζεται ότι ο Ιππόδρομος έχει μήκος ενός χιλιομέτρου, πλάτος 64 μέτρων και το μόνο που λείπει είναι η ανασκαφική επιβεβαίωση του ευρήματος με το άνοιγμα τομών στα σημεία όπου οι Άρμιν Γκρούμπερτ του Πανεπιστημίου του Μάιντς και Κρίστιαν Χούμπνερ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ κατέγραφαν με γεω-ραντάρ και συσκευές μαγνητομετρήσεων (σκάνερς) σχηματισμούς παράλληλων μακρών ευθειών και καμπύλες. Μερικές «ανωμαλίες του υπεδάφους», όπως τις χαρακτηρίζει ο Γερμανός αρχαιολόγος Ράινχαρντ Ζενφ, «που δεν αποδίδονται στη φύση».
Η έφορος Αρχαιοτήτων Ολυμπίας Γεία Χατζή διατηρεί τις τυπικές επιστημονικές επιφυλάξεις: «Χωρίς την ανασκαφική επιβεβαίωση δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι βρέθηκε ο Ιππόδρομος της Αρχαίας Ολυμπίας. Υπάρχουν όμως κάποιες σοβαρές πρώτες ενδείξεις».
Η γερμανική επιστημονική ομάδα έχει ζητήσει έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού για να πραγματοποιήσει μερικές πραγματικές ανασκαφικές τομές τον ερχόμενο Απρίλιο.
LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.