Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Ρωμαϊκή βίλα στην αρχαία Κασσάνδρεια
Ρωμαϊκή βίλα στην αρχαία Κασσάνδρεια PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 04 Απρίλιος 2009 11:32

Μία πολυτελής ιδιωτική κατοικία (villa Urbana) των ρωμαϊκών χρόνων με εξαιρετικά αγάλματα, μωσαϊκά δάπεδα και ένα πλήθος άλλων κινητών ευρημάτων αποκαλύφθηκε στη διάρκεια σωστικής ανασκαφής σε οικόπεδο της Ποτίδαιας Χαλκιδικής, εκεί που κάποτε άκμασε η αρχαία Κασσάνδρεια.

Τα ευρήματα της ανασκαφής παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της τριήμερης 22ης συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, που διεξάγεται στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πολυτελής κατοικία έχει έκταση 400 τ.μ. και φαίνεται ότι στέγασε κάποιον επιφανή Ρωμαίο πολίτη, προφανώς αξιωματούχο, ο οποίος χρησιμοποίησε για την κατασκευή της τη θεμελίωση ανάλογου σπιτιού που προϋπήρχε από τα ελληνιστικά χρόνια και την ίδρυση της πόλης από τον Κάσσανδρο. Η αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών Βάσω Μισαηλίδου Δεσποτίδου, που πραγματοποίησε την ανασκαφή με τον αρχαιολόγο Διονύση Γερμενή, χρονολογεί την κατοικία από τον 1ο αι. π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ., όταν για άγνωστο λόγο καταστράφηκε.

Το θαυμάσιο αν και ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα (3ου αι. μ.Χ.) της θεάς Αρτέμιδος προστάτιδας της άγριας φύσης και του κυνηγιού, και ένα μαρμάρινο επίσης αγαλμάτιο του Ηρακλή με το ρόπαλο και τη λεοντή σε θέση ανάπαυσης ξεχωρίζουν ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα ευρήματα (πλούσια κεραμική πολυτελείας, νομίσματα, ειδώλια, λυχνάρια, οστέινα εργαλεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης) της ανασκαφής.

Στο κέντρο της κατοικίας δεσπόζει ένας ξεχωριστός χώρος -ανάλογος έχει εντοπιστεί στη Δήλο- με μωσαϊκό μαρμαροθέτημα, ένα impluvium, «μια δεξαμενή νερού που λειτουργούσε ταυτοχρόνως ως σημείο στο οποίο ο Ρωμαίος πάτρωνας υποδεχόταν τους επισκέπτες του», διευκρινίζει η κ. Μισαηλίδου μιλώντας στο «Εθνος».

Πηγή: Έθνος

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.