Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Αρχαίος οικισμός στα Τέμπη
Αρχαίος οικισμός στα Τέμπη PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 13 Μάιος 2009 18:59

Ένα αρχαίο λατομείο, έναν παλαιοχριστιανικό οικισμό, τμήμα νεκροταφείου, ένα πατητήρι σταφυλιών και νομίσματα του 4ου αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στον αυτοκράτορα Κωνστάντιο (337-361), έφεραν στο φως οι εργασίες για την κατασκευή της οδικής σήραγγας στην κοιλάδα των Τεμπών.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια, το αρχαίο λατομείο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς διατηρούνται αρχαίες λατομικές εστίες όπου διακρίνονται ακόμη τμήματα λατομικού υλικού σε μορφή ακατέργαστων κιόνων. Το γεγονός ότι τέτοιο υλικό έχει βρεθεί και στον ποταμό Πηνειό οδηγεί στην υπόθεση ότι προωθούνταν στο εμπόριο μέσω λιμανιού στις εκβολές του ποταμού.

Δυτικά του αρχαίου λατομείου, σε χαμηλό ύψωμα, εντοπίσθηκαν λείψανα παλαιοχριστιανικού οικισμού, ενώ στην κορυφή ανασκάφηκε τμήμα νεκροταφείου από πέντε τάφους, που χρονολογούνται στον 6ο αιώνα.

Στην ίδια περίοδο χρονολογείται επίσης μεγάλο ορθογώνιο κτίριο, διαστάσεων 12x8 μ., που διατηρείται σε μικρό ύψος, μέχρι 50 εκ., και μπορεί να ταυτισθεί με ληνό, δηλαδή πατητήρι σταφυλιών.

Κάτω από λίθους, εντοπίσθηκε μία μεγάλη ομάδα νομισμάτων του 4ου αιώνα μ.Χ. που υποδηλώνουν την πρώτη φάση κατοίκησης του χώρου.

Τα παραπάνω ευρήματα δημιουργούν την εικόνα ενός μικρού οικισμού, που πιθανότατα συνεχίζεται στον -προς νότο- δασωμένο χώρο, ο οποίος δεν είναι γνωστός από τις πηγές και μπορεί να συνδεθεί με τη λειτουργία του λατομείου, που θα πρέπει να εντατικοποιήθηκε σε μια περίοδο μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας, όπως η Ιουστινιάνεια.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.