Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Παυλοπέτρι: Προσπάθεια διάσωσης της αρχαιότερης βυθισμένης πόλης
Παυλοπέτρι: Προσπάθεια διάσωσης της αρχαιότερης βυθισμένης πόλης PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 13 Μάιος 2009 19:07

Επιστήμονες από το Underwater Archaeology Research Centre(UARC) του Πανεπιστημίου του Nottingham φιλοδοξούν να αποκαλύψουν σύντομα τα μυστικά της αρχαιότερης βυθισμένης πόλης στον κόσμο, στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, με τη βοήθεια εξοπλισμού που ίσως φέρει επανάσταση στο χώρο της ενάλιας αρχαιολογίας.

Η βυθισμένη προϊστορική πόλη εντοπίστηκε και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge με επικεφαλής τον δρα Nicholas Flemming (ο οποίος θα συμμετέχει στην αποστολή που θα ερευνήσει τη θέση). Έκτοτε δεν έγινε καμία εργασία στην περιοχή. Σαράντα χρόνια μετά, ο δρ Jon Henderson, από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα έχει πρόσβαση στη θέση αυτή, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος.
Στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε, και μέσω συστηματικής μελέτης της γεωμορφολογίας της περιοχής να αποδείξουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα.
Ο δρ Henderson και η ομάδα του, σε συνεργασία με τον κύριο Ηλία Σπονδύλη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, θα διεξάγουν λεπτομερή υποθαλάσσια έρευνα του χώρου χρησιμοποιώντας ακουστικό σαρωτή που είχε αναπτυχθεί από μεγάλη βορειοαμερικανική εταιρεία που ειδικευόταν στην παράκτια μηχανική. Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων σχηματισμών, με ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού μόλις σε λίγα λεπτά.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτούν το Institute of Aegean Prehistory(INSTAP), το Πανεπιστήμιο του Nottingham και η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, ενώ έχουν προγραμματιστεί τέσσερις ανασκαφικές περίοδοι.

 

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 40 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.